"Látott már ilyen pályázatot?"

Bár Tarlós István főpolgármester korábban közölte: nem szűnik meg a József Attila Színház, csütörtökön Méhes László igazgatónak mégis fel kellett oszlatnia a társulatot. A döntés "jogerős", az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat. A Színház.hu pénteken, Az olasz szalmakalap bemutatójáról tudósított a részletekről. Szombat reggel Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közölte: nem szűnik meg a színház és "alattomos kommunikációs játékot" folytat Méhes.

 

lener_peterSürögtek a színészek, a kellékesek, a sajtós és a rendező pénteken, a 11 órakor kezdődő bemutató előtt, látszólag minden a régi kerékvágásban ment. A büfében azonban a tegnapi eseményekről beszéltek. "Éppen ment a társulati ülés, még nem jelentették be, hogy feloszlunk, és egy barátom hívott telefonon, hogy hallja mi történt. Volt, aki előbb tudta mi vár ránk, mint mi" - mondta az egyik dolgozó. Mások arról számoltak be, hogy sírva mentek haza, miután Méhes László felolvasta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levelét, amelyben a főváros vezetése arra kérte fel, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését.
"A halál árnyékában is játszunk"

Az igazgató azt kérte, nyújtsanak az évad hátralévő négy hónapjában maximális szakmai teljesítményt, így köszönjenek el a közönségtől, sajtóközleményében pedig bejelentette: a színészek és dolgozók iránti szolidaritásból júliustól ő maga is lemond posztjáról, illetve végkielégítéséről. "Természetesen ugyanúgy készülünk a premierre, mintha mi sem történt volna, hiszen tiszteljük és szeretjük annyira a nézőket, hogy ők ebből ne vegyenek észre semmit. A „halál árnyékában" is játszani fogunk, mi is érezzük a nézőtérről felénk áradó szeretetet!" - nyilatkozta ennek kapcsán Vándor Éva színésznő.

 

Növekedett a nézőszám és a bevétel


Bártfai Andrea, a József Attila Színház sajtófelelőse a Színház.hu-nak elmondta, hogy Méhes László tavaly nyáron, amikor átvette az intézmény irányítását, úgy tudta: a színház 60 milliós nyereséggel zárta az évet. Ezután szembesült azzal, hogy valójában 270 milliós tartozást halmoztak fel, amit az utóbbi félévben, a meghirdetett konszolidációs programnak köszönhetően az igazgató 105 millióra csökkentett. Ezt Méhes is megerősítette a társulati ülésen: "A teátrum nézőszáma és bevételei - Budapesten egyedülállóan - folyamatosan emelkedtek az elmúlt fél évben, az előző évekből örökölt adósságok nagy részét az új színházvezetés visszafizette, és garanciát vállalt a fennmaradó tartozás kiegyenlítésére is". Tehát továbbra sem világos, miért döntött a színház megszüntetése mellett a városvezetés.

Erről Léner Péter, jelenlegi "művészeti vezető" beszélt a Színház.hu-nak: "A történetnek még nincs vége. Azt még nem tudom megítélni, hogy a fejlemények emögött politikai akarat, egyfajta személyes bosszúállás, vagy egyszerűen csak mérhetetlen szakszerűtlenség áll. Azt viszont tudom, szétverni valamit sokkal könnyebb, mint azt gondolnánk és újrateremteni valamit sokkal nehezebb, mint azt hisszük. Azt, hogy itt mi történik, pontosan meg fogom figyelni, és rögzíteni szeretném, hogy a nagyközönség és a kutatók számára az események világossá váljanak".

 

Léner beszélt a kulturális analfabétizmusról


mehes_laszloA volt direktor arról az egyeztetésről is szót ejtett, amely Tarlós István és Méhes László között zajlott egy hónappal ezelőtt. Méhes László akkor felajánlotta: ha garanciát kap a színház megmaradására, kész lemondani tavaly nyáron egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát. A főpolgármester biztosította őt arról, hogy a Főváros vezetése nem tervezi a színház bezárását, és a társulat a jövőben is a jelenlegi magas színvonalon működhet tovább. "Az egész megértéséhez számomra annak a beszélgetésnek nincs jelentősége. Ennek a színháznak a megszüntetése vagy otromba átalakítása bűntett. Szívesen meghívnám a fővárosi közgyűlés tagjait, március 12.-ére, a Made in Hungária 300. előadására, kérem ott jelentsék be, hogy ezt a színházat meg kell szüntetni. Szívesen várom őket a Mici nénire is, kérdezzék meg a nézők véleményét róla. Keressék meg azt a százezer embert, aki ide jár! Gondoljanak azokra, akiknek már az unokája is bérletet vesz ide! A főváros színházkultúrájának, kulturális életének fél évszázad alatt fontos intézményévé vált ez az épület. Ez a támadás elsősorban Budapest lakosságának szól, azoknak akik ezt a színházat megszerették és fenntartották. Ezt nem megérteni politikai és kulturális analfabétizmus" - mondta Léner Péter.

"A magas rangú vezetőknek derogál vezetni minket" - csendült fel ezek után az Egy olasz szalmakalap nyilvános főpróbáján, a teltházas nézőtéren Koltai Gábor rendezővel a sorok között - mostanában sokat van itt, mondják a dolgozók.

 

"Vonja vissza a szerződési tilalmat"


Mindezt a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület sem hagyta szó nélkül, ők nyílt levéllel fordultak Tarlós Istvánhoz:

"Tisztelt Főpolgármester Úr!

A magyar színházi szakma nevében fordulunk ismételten Önhöz a József Attila Színház körül kialakult helyzettel kapcsolatban. Most kaptuk a hírt, hogy tegnap felszólítást kapott a színház igazgatója, hogy ne hosszabbítsa meg a színészeknek az idén lejáró szerződéseit. Ez megítélésünk szerint egyértelműen azt jelenti, hogy megszűnik egy társulatos színház, amely a művészi értékek és az emberi sorsok figyelmen kívül hagyásán túl is megdöbbentő lépés.Ez egy olyan horderejű döntés, amely megítélésünk szerint nem hozható meg a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül, s mindenképpen hosszabb, legalább egy éves előkészítő munkát igényel.

Nem szeretnénk ismétlésekbe bocsátkozni azzal, hogy újra felhívjuk a figyelmét arra, mekkora kulturális kincset jelent Budapest színházi struktúrája, melynek megóvása és fejlesztése mindannyiunk érdeke és feladata. Ön, megválasztásakor Budapest kulturális sokszínűségének megtartását ígérte. Ez összeegyeztethetetlen működő színházak egyik pillanatról a másikra történő radikális átszervezésével, társulatok megszüntetésével. Arra kérjük Főpolgármester urat, gondolja át még egyszer a helyzetet és vonja vissza a szerződtetési tilalmat. Majd beszéljük meg közösen a kialakult helyzetet és az ily módon veszélyeztetett színházak sorsát."

 

"Látott már ilyen pályázatot?"


Minderre szombaton reagált Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, aki több lapnak cáfolta hogy megszűnne a József Attila Színház. Szerinte Méhes László pánikot kelt és "alattomos kommunikációs játékot" kezdett, amikor teljesen kiforgatta a kérését, hogy ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. "Méhes még ezt az évadot végigvitte volna, de megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. Még nem döntöttük el, milyen véget érhet az igazgatói pályafutása, de egyet leszögezhetek, a József Attila Színház tovább fog működni" - nyilatkozta.

Arról is beszámolt, hogy kiírnak egy színházi célú hasznosítási pályázatot és, ha találnak olyat, aki önkormányzati támogatás nélkül tudja színházként működtetni az intézményt - ez lehet akár a jelenlegi társulat egy új menedzsmenttel -, azt fogadják el első körben. "Ha mindez mégsem sikerülne vezetői pályázatot írunk ki a színház igazgatására" - tette hozzá Csomós Miklós, aki a Népszavának azt mondta: "Mind a Kabaré 24, mind a József Attila Színház helyén a jövőben is csak színház lehet, erre a következő közgyűlésen ki is írják a pályázatot". Arra a kérdésre, ha kineveznek egy új direktort, annak feltételéül szabják-e, hogy a mostani társulat nagy részét szerződtesse, a főpolgármester-helyettes visszakérdezett: „látott-e már olyan igazgatói pályázatot, amiben ilyen kikötések voltak?”

A főpolgármester-helyettes kilátásba helyezte, hogy meglátogatja majd a társulatot,  hiszen szerinte ez "már előbb-utóbb elkerülhetetlen".



süti beállítások módosítása