Mit csináljuk a Színházi világnapon?

2011. március 27-én a fővárosi, vidéki és a külhoni teátrumok nyilvános próbákkal, beszélgetésekkel, szakmai programokkal várják az érdeklődőket.  A Színház.hu szerkesztősége egy válogatással szeretné megkönnyíteni a döntést, hova menjünk ezen a hétvégén színházat ünnepelni.

lead_szinhazvilnap_300

 

 

Március 26-án és 27-én a színházi világnap alkalmából különleges hétvégére készül a Katona József Színház. Két, 2004-ben bemutatott produkció, az Ivanov és a Koccanás is ezen a hétvégén ünnepli 150. előadását. Ebből az alkalomból kivételes akcióval kedveskedik a színház azoknak, akik mindkét jubileumi előadásra jegyet váltanak. Minden vásárló, aki február 21. után vált jegyet az előadásokra, a Csendet akarok március 26-i, illetve a Mennyekbe vágtató prolibusz március 27-i előadásaira ajándékjegyet kap.

NdasA színházi világnap hétvégéjén ezen kívül a Nordost című készülő produkció nyílt próbáját tekinthetik meg az érdeklődők 26-án, szombat délelőtt 11 órától a Kamrában, illetve mindkét nap dél és este 10 óra között kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet az áprilisi előadásokra a színház jegypénztárában, ahol Katonás művészek várják a betérő vendégeket.

Március 27-én, vasárnap délelőtt 11 órától a Katonában Nádas Péter olvas fel színházi műveiből, Rendkívüli színházi nap címmel. Délután 2 órától a Kamrában, Karinthy Márton: A vihar kapuja könyve alapján készült 

produkciót tekinthetik meg az érdeklődők, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett, III. éves zenés-színész osztályának I. félévi beszédvizsgája volt. Az előadás alapjául szolgáló mű az 1973-ban végzett színházrendező osztály visszaemlékezéseiből készült. A jegyek ára egységesen 900 Ft.

 

 

 

janosJános király
(fotó: Gordon Eszter)


 

Örkény Színházban a János király c. előadást követően Színházi Világnap-i beszélgetést tartanak. Az előadást Bagossy László rendezte, a bemutató 2011. március 12-én volt.
Két nagyhatalom csatározik egymással: Anglia és Franciaország. A shakespeare-i királydráma Dürrenmatt gunyoros átiratában a hatalmi játszmák mai dramaturgiáját tárja elénk. Hősei nem évszázados távlatokban gondolkodó történelmi uralkodók, hanem a pillanatnyi állva maradásért taktikázó politikusok. A dramatizált krónikából komédia lesz.


A Bárka Színházban, március 27-én első Bárka Bazár, Szervezők Fóruma, Kulisszajárás, tejbegrízfőzés Mucsi Zoltánnal, emlékfotózás, Zeneladik Hajós Andrással, a következő évadterv ismertetése zongorakísérettel, Pirandello, grillcsirke és tánczene.

 

 

nem_tudni_hogyan_szorcsik_spolarics_mucsi_foto_garamvari_gaborFotó: Garamvári Gábor

 

 

A Miskolci Nemzeti Színházban idén is  megünneplik a Színházi világnapot, a társulat több napos programsorozattal készül a világnapra: Fandl Ferenc művésztársaival megmutatja a drámai alaphelyzeteket, Seres Ildikó a színházi mesék világába, Krámer György és Kozma Attila pedig a készülő táncelőadás előkészületeibe enged bepillantást. Akik pedig maguk is táncra perdülnének, megtehetik ezt a „Hat hét, hat tánc tánciskola" azaz Seres Ildikó, Cservenák Vilmos színművészek és Szabó Andrea koreográfus segítségével, és tánctanulás közben azt is megtapasztalhatják, hogyan készülnek színészek táncos szerepeikre. De nincs tánc zene nélkül, és persze a Színházi világnap sem múlhat el nélküle. Vasárnap délelőtt békebeli habos kakaó, sütemény és gyönyörű zene, valamint Váradi Katalin zeneigazgató és a színház zenészei várják a Nagyszínházba látogatókat. A világnapon egy rövid időre fellebben a fátyol a színházi titkokról: ebben az évben Chajnóczki Balázs és Kulcsár Imre színművészek vezetik be az érdeklődőket a miskolci teátrum rejtelmeibe.

 

miskolcMiskolci Nemzeti Színház

 

 

A debreceni Csokonai Színház társulata szívesen látja az érdeklődőket a Színházi Világnap alkalmából tartandó színházbejárásra 11 és 14 óra között.

Látogatók ezen a napon betekinthetnek a színház működésébe, beléphetnek a kulisszák mögé, és bepillanthatnak a kellék- vagy a jelmeztárba is. Az 1865-ben megnyitott színház távoli és közelebbi múltjáról Bényei József egykori igazgató, színháztörténész tart rövid előadást. A csoportok ezután Csikos Sándor vezetésével bejárják a nagyszínpad kulisszáit, ahol éppen a Carmen című produkció díszletei épülnek. A kulisszajárás a színpadi frizurák, parókák és sminkek készítésének helyszínén, a fodrásztárban folytatódik. Lépjen be a kulisszák mögé!

 

szinhaz_belso_01

A revizor - a debreceni Csokonai Színházban,
ahogyan a színészek látják

(fotó: Csonka Zoltán)

 

 

A részvétel ingyenes, kizárólag előzetes bejelentkezés után lehetséges, jelentkezéseket korlátozott létszámban fogadnak el. A jelentkezés határideje: 2011. március 23. A színházbejárás előzetesen bejelentkezett résztvevőit a Csokonai Színház mű

vészbejárójánál (Horváth Árpád Stúdiószínház) várják.

Jelentkezés telefonon: 52/413-565 E-mailben: szervezes@csokonaiszinhaz.hu

 

 

 A Csiky Gergely Állami Magyar Színház március 27-én, a színházi világnap alkalmából egy eseményekben és élményekben gazdag ünnepi vasárnapra készül. Napközben különböző programokkal, meglepetésekkel várják az érdeklődőket, az est fénypontjaként pedig William Shakespeare: Ahogy tetszik című közismert vígjátéka lesz látható, Koltai M. Gábor rendezésében. Az előadást követően különleges koncerttel zárul az ünnep. Az előadásban elhangzó Száz bolha című Sziámi-dal kapcsán a színházi világnap alkalmából a temesvári magyar társulat meghívására Temesváron először lép fel Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter, mindketten a magyar alternatív kultúra meghatározó egyéniségei.

 

szinhazivilagnap_2011_temesvar

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

 

 

A nagyváradi Szigligeti Társulat programjában a színházi világnap előestéjén, március 26-án, szombaton 21.30 órától színházzenei koncertre kerül sor a Bihoreana vendéglőben (a sétálóutca színház felőli végén). A belépőjegy ára 5 lej, viszont ingyen részt vehetnek a koncerten mindazok, akik jegyet váltanak Csehov két egyfelvonásosának , a Medve és a Jubileum aznapi bemutatójára, illetve a másnap, a színház világnapján sorra kerülő előadására.
A program tulajdonképpen egy kulturális üzenet, melynek célja, hogy kifejező művészi eszközökkel győzze meg a közönséget a színházi zene értekéről és fontosságáról. A műsorban Cári Tibor szerzeményei hangzanak el, részletek különböző színházi előadásokból, a koncerten a zeneszerző, zenészek és színészek – köztük a Szigligeti Társulat tagjai – lépnek fel.


szigligeti_tarsulat A zongoránál a zeneszerző, Cári Tibor



Színészbál szervezésével ünneplik Thália marosvásárhelyi hódolói a színházi világnapot. A szervezők, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Székely Színház Egyesület tagjai 2011. március 25-én, pénteken este 8 órától várják mindazokat, akik velük együtt kívánnak szórakozni, önfeledten kikapcsolódni. A Színészbál szórakoztató előadást, svédasztalos vacsorát, italbárt, boraukciót, tombolát, ékszer és képzőművészeti kiállítást, valamint reggelig tartó mulatságot ajánl.

Bálanya: Szili Katalin. A bál védnöke: Szilágyi Mátyás, Magyarország romániai főkonzulja.

A báli belépő ára 150 RON, amely magában foglalja a teljes báli műsort illetve a svédasztalos vacsorát, italfogyasztást. Érdeklődni, belépőt rendelni a +40 722-704-478, +40 748-241-943 vagy +40 744-985-742 telefonszámon lehet.

 

 

Március 27-én vasárnap a Pinceszínház több programmal kapcsolódik a színházi világnaphoz: 12 órától 17 óráig a színház munkatársai várják az érdeklődőket és körbevezetik őket a színházban, válaszolnak a kérdéseikre. 19 órakor Evelyne de la Cheneliere: Eper januárban című előadás látható, előtte elhangzik a színházi világnap üzenete. Az előadás után közönségtalálkozó lesz a színészekkel és a rendezővel. A március 27-i színházjegyek érvényesek a közönségtalálkozóra. A résztvevőket apró meglepetéssel és nyereményjátékkal is várják.

 

 

szinhazivilagnap_2011_pinceszinhaz_Eper_Janurban

Eper januárban - Marton Róbert, Sipos Vera

 

 

 

Térszínház Maraton - Színház reggel 10-től este 10-ig!

Ezen a napon egymás után öt előadást tekinthetnek meg az érdeklődők az óbudai Térszínházban. Nincs belépőjegy, de visszajelzést kérnek, hogy csöppnyi színházukban helyet biztosíthassanak mindenkinek!

 

Repetoár

10.00 Pinkó és a szegényember

13.00 Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné

16.00 Eugéne Ionesco: A kopasz énekesnő

19.00 Páskándi Géza: A vigéc

21.00 Táncház

 

szinhaivilagnap_terszinhaz

 

 

 

Részletes programok:


 

Katona József Színház, Budapest

A SZÍNHÁZI VILÁGNAP HÉTVÉGÉJÉNEK TELJES PROGRAMJA

 

2011. március 25. péntek

21 óra A mizantróp közönségtalálkozó Sufni

A belépés díjtalan

 

2011. március 26. szombat

11 óra Nordost nyílt próba Kamra

A belépés díjtalan

12-22 Kedvezményes jegyvásárlás Katona

15 óra Bemutatkozik a Katona Ifjúsági Programja Sufni

A belépés díjtalan

17 óra Csendet akarok Kamra

Jegyár: 1.900 Ft

19 óra Ivanov – 150. előadás Katona

Jegyár: 2.300 Ft, 1.900 Ft, 1.200 Ft

 

2011. március 27. vasárnap

11 óra Rendkívüli színházi nap – Nádas Péter olvas Katona

Jegyár: 900 Ft

12-22 Kedvezményes jegyvásárlás Katona

14 óra A vihar kapuja Kamra

Jegyár: 900 Ft

17 óra Mennyekbe vágtató prolibusz Sufni

Jegyár: 1.900 Ft

19 óra Koccanás – 150. előadás Katona

Jegyár: 3.900 Ft, 2.900 Ft, 1.900 Ft

A belépőjegyes programokra jegyek válthatók a színház jegypénztárában, illetve honlapunkon a szokásos 200 Ft-os on-line kedvezménnyel (pártolótagoknak 300 Ft).

 

 

Miskolci Nemzeti Színház 

 

Március 25. péntek

11 óra MOST MUTASD MEG... A DRÁMAI ALAPHELYZETEKET!

A Miskolci Nemzeti Színház művészei Fandl Ferenc vezetésével az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várják az érdeklődőket és a játszani vágyókat.

Helyszín: Csarnok

11 óra EGYSZER VOLT...

Játsszunk együtt színházat!

Az elmúlt öt év meseelőadásaihoz kapcsolódó szituációs játékokkal, vetítéssel várja Seres Ildikó színművész-rendező a 8-11 éves gyerekeket a Kamaraszínházba. A gyerekek belebújhatnak egy-egy mesehős bőrébe és bepillantást nyernek a kulisszák titkaiba.

Helyszín: Játékszín és Kamaraszínház

11 óra TÁNC, NYÍLTAN

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata ebben az évadban is új táncelőadást hoz létre. Krámer György, a Tánctagozat vezetője, és Kozma Attila koreográfus a táncosokkal A szem muzsikája című táncestre készül, melynek bemutatója április 15-én lesz a Csarnokban. Ezen a napon az érdeklődők megismerkedhetnek az alkotók munkájával.

Helyszín: Balett terem, bejárat a színház Déryné-parkból nyíló művészbejáróján

15 óra SZÍNHÁZBEJÁRÁS

A Színházi világnapon idén is fellebbentjük a fátylat a kulisszák titkairól. Pénteken délután 3 órakor Chajnóczki Balázs színművész vezeti be a színház rejtelmeibe az érdeklődő nézőket. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés után lehetséges, jelentkezéseket korlátozott létszámban fogadunk el a 46/516-759-es telefonszámon.

A csoport 15 órakor indul a színház Déryné-parkból nyíló művészbejárójától.

19 óra Molière: KÉPZELT BETEG • vígjáték / Vörösmarty bérlet

Rendező: Radoslav Milenković

Helyszín: Nagyszínház

19 óra HAT HÉT HAT TÁNC • életjáték / Bérletszünet

Rendező: Balikó Tamás

Helyszín: Játékszín

 

 

Március 26. szombat

10 óra A HAT HÉT, HAT TÁNC TÁNCISKOLA KIHELYEZETT OKTATÁSA

a Nagyszínházban

Richard Alfieri sikerdarabjának szereplői, Seres Ildikó (Lily) és Cservenák Vilmos (Michael) színművészek valamint Szabó Andrea, az előadás koreográfusa várja Önöket – párokat és egyedülállókat – egy izgalmas és rendhagyó, a Hat hét hat tánc című életjáték táncain alapuló táncórára a Nagyszínházba.

Helyszín: Nagyszínpad, bejárat Nagyszínház főbejáratán

15 óra Gabnai Katalin – Rossa László: A MINDENLÁTÓ KIRÁLYLÁNY • mesejáték / Bérletszünet

Rendező: Seres Ildikó Jászai-díjas

Helyszín: Kamaraszínház

19 óra Jávori Ferenc: MENYASSZONYTÁNC • klezmer musical / Katona bérlet

Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes művész

Helyszín: Nagyszínház

19 óra Spiró György: PRAH • komédia / Bérletszünet

Rendező: Korognai Károly

Helyszín: Játékszín

 

 

Március 27. vasárnap

 10 óra SZÍNHÁZBEJÁRÁS

A Színházi világnapon idén is fellebbentjük a fátylat a kulisszák titkairól. Vasárnap délelőtt 10 órakor Kulcsár Imre színművész vezeti be a színház rejtelmeibe az érdeklődő nézőket. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés után lehetséges, jelentkezéseket korlátozott létszámban fogadunk el a 46/516-759-es telefonszámon.

A csoport 10 órakor indul a színház Déryné-parkból nyíló művészbejárójától.

11 óra HABOS KAKAÓ THÁLIÁNÁL ZENÉVEL

Egy békebeli habos kakaóval és sok zenével várjuk a Színházi világnapon a Nagyszínházba látogatókat. Az operairodalom gyöngyszemei, duettek, tercettek és kvartettek szólalnak meg a színház zenekarának tolmácsolásában. Ünnepelje velünk a színházat egy finom süteménnyel, egy forró kakaóval, és gyönyörű zenével. A kakaót (és a zenét) Váradi Katalin zeneigazgató, karmester szolgálja fel.

Helyszín: Nagyszínház, emeleti társalgó

15 óra Jávori Ferenc: MENYASSZONYTÁNC • klezmer musical / Bérletszünet

Rendező: Halasi Imre Jászai-díjas, Érdemes művész

Helyszín: Nagyszínház

19 óra Dan Goggin: APÁCÁK • musical / Bérletszünet

Rendező: Szirtes Gábor Jászai-díjas

Helyszín: Kamaraszínház

 

A Színházi világnap programjai – a színházi előadások: a Képzelt beteg, a Hat hét hat tánc, A mindenlátó királylány, a Menyasszonytánc, a Prah, és az Apácák kivételével – ingyenesek. Az ingyenes programok is belépőjeggyel látogathatók, melyek korlátozott számban március 8-tól a színház Jegyirodájában igényelhetők. A színházbejárásokra csak regisztráció szükséges, a jelentkezéseket a 46/516-759-es telefonszámon várják.

 

 

süti beállítások módosítása