Díjakat osztott a MASZK

A színházi világnap alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjakat.

 

A MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén N. Szabó Sándornak, a Pécsi Nemzeti Színház művészének ítélték oda.

 

nszabosandorN. Szabó Sándor a Kopogós römiben


A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Orosz Ákos, a Maladype Színház tagja, valamint Schruff Milán, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze kapta.

 

milanek


Vámos László-díjjal Bozsik Yvette koreográfus, rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a Nemzet Színésze. 

 

yvetteBozsik Yvette


Negyedszer ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Erkel László "Kentaur" díszlettervező kapta.

 

lengyelannaLengyel Anna


A Hevesi Sándor-díjjal Tompa Gábor rendezőt, Bagossy Levente díszlettervezőt és Lengyel Anna dramaturgot tüntették ki idén. A Hevesi Sándor-díj a Nemzetközi Színházi Intézet  Magyar Központ kezdeményezésére jött létre. A díjat évente három olyan művész, kultúraközvetítő kapja a színházi világnap alkalmából, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért. A színházak az ITI Magyar Központjához juttatják el előzetesen javaslataikat, majd az így kialakult lista alapján a NEFMI és az ITI Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium dönt a díjazottak személyéről.

süti beállítások módosítása