Nagy a várakozás Avignonban

Kényes politikai darab, több híres rendező és sok tánc - így összegezhető a nyári Avignoni Színházi Fesztivál programja. A francia városban július 6. és 26. között több mint 30 színházi és táncelőadást láthat a közönség.

A világ egyik legjelentősebb színházi eseményét a Yannick Haenel regénye alapján készült darab, a Jan Karski (Mein Name ist eine Fiktion) - Jan Karski (A nevem fikció) - bemutatója nyitja meg. A II. világháborúban a lengyel ellenálló Karski a varsói gettóban kivégzések szemtanúja volt, a zsidógyilkosságokról információkat juttatott el Amerikába, Nagy-Britanniába és a Londonba emigrált lengyel kormánynak - hatástalanul. Yannick Haenel regényében arról ír, hogy a nagyhatalmak kezdetben milyen passzívan viszonyultak a népirtáshoz. A francia Arthur Nauzyciel által rendezett darab heves vitákat váltott ki.

 

CharmatzBorisBrussey


A francia koreográfus, Boris Charmatz az avignoni fesztiválra készítette el Enfant (Gyermek) című táncdarabját. Rajtuk kívül olyan neves rendezők és koreográfusok darabjait láthatja a fesztivál közönsége, mint William Forsythe, August Strindberg vagy Patrice Chereau.


Nagy várakozás előzi meg a francia-libanoni rendező, Wajdi Mouawad rockos Szophoklész-feldolgozását, A trakhiszi nők, Antigoné és Elektra című darabot. A gyilkosságról, gyászról és bosszúról szóló előadás zenéjét Bertrand Cantat írta. Az énekes személye heves vitákat váltott ki azért, mert 2003-ban egy veszekedést követően megölte akkori barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt. Cantat-t 2007-ben jó magaviseletéért feltételesen szabadlábra bocsátották.

süti beállítások módosítása