A Krétakör levele az egri színházért

Miután a Magyar Theátrumi Társaság nyílt levélben kérte Heves megye és Eger képviselőtestületét, támogassák továbbra is a bajba jutott Gárdonyi Géza Színház működését, a Theátrumi Társaság félmillió forintot ajánlott fel az intézmény megmentése érdekében. Most a Krétakör is csatlakozott a szolidaritási akcióhoz. Idén a „VI”-os kategóriában beadták a maguk pályázatát: a támogatás egy részét az egri színháznak ajánlják majd fel.

 

A Krétakör válasza a Theátrumi Társaság levelére: 



Tisztelt Magyar Teátrumi Társaság!

 

Az egri Gárdonyi Géza Színház megmentésével kapcsolatban fogalmazott felhívásukat köszönettel megkaptuk. Megértve az egri intézmény rendkívüli helyzetét, az alábbiakban a szolidaritást vállalókhoz szeretnénk csatlakozni.

 

Nem szeretnénk ugyanakkor megkerülni a csődközeli helyzethez vezető út szakmai visszásságainak szóvá tételét. A Gárdonyi Géza Színház az elmúlt években a magyar színházi élet fontos műhelyévé vált, mégis, a közelmúltban lezajlott igazgatóváltás következtében felállt új vezetés az elért eredményeket nem kívánta elismerni, a színház megújításáért dolgozók munkáját nem kívánatosnak, az új irányvonallal össze nem egyeztethetőnek minősítette. Bár nem volt lehetőségünk testközelből végigkövetni az eseményeket, azok a távolból szemlélve meglehetősen elszomorítóan hatottak.

 

Mindezek mellett – de nem mindezek ellenére – gondoljuk azt, hogy egy megyeszékhely kiemelt kulturális intézménye nem szűnhet meg, dacára az ízlés és az etika tekintetében fennálló nézetkülönbségeinknek.

 

Amennyiben az intézmény a jövőben transzparenssé teszi a gazdálkodását, és megismerhetővé teszi mind a szakmai szervezetek, mind az érdeklődő nagyközönség számára a csődhelyzet kialakulásának részletes történetét, úgy az intézmény megmentésének érdekében a következő ajánlatot tesszük:

 

A Krétakör 2010. júniusa óta nem részesül központi költségvetési támogatásban. Idén a NEFMI által a „VI”-os kategóriába sorolt előadóművészeti szervezetek számára kiírt pályázatra mi is beadtuk a magunk anyagát.

 

Pályázatunk pozitív elbírálása esetén vállaljuk, hogy akármekkora összeggel is támogatja működésünket a minisztérium, a teljes összeg 0.2%-ával hozzájárulunk az egri intézmény konszolidálásához.

 

Szeretnénk, ha felajánlásunk mértéke iránymutató lenne mind a Magyar Teátrumi Társaság tagsága, mind az érdekvédelmi szövetséghez nem tartozó más színházi intézmények számára is.

 

Felajánlásunkat és javaslatunkat azért tesszük, mert úgy gondoljuk a szolidaritás fontos érték, amely jelenleg szakmánktól fájdalmasan idegen gyakorlatnak számít. Elvárjuk, hogy érjen véget az alkotói elgondolások különbözőségeinek okán gerjesztett ellenségeskedés független előadóművészek és állami-önkormányzati színházak között: kötelezzük végre el magunkat kölcsönösen a szakmai és adott esetben anyagi szolidaritásvállalás mellett!

 

 

Budapest, 2011. június 10.

 

Gulyás Márton                                  Schilling Árpád

Krétakör – ügyvezető            Krétakör – művészeti vezető

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása