A Szerelmi bájital Sárospatakon

Idén VIII. alkalommal rendezik meg Sárospatakon a Crescendo Nyári Akadémiát, melynek kiemelkedő eseménye lesz Gaetano Donizetti "Szerelmi bájital" ("L'elisir d'amore") című operája. Interjú.

tify;">

Miért esett a választás erre az operára? Kinek az ötlete volt?

Timothy Bentch: A rendezővel együtt döntöttünk a Szerelmi bájital című opera mellett, hiszen olyan művet kerestünk, mely a fiatalok hangját nem terheli meg, és úgy gondoltuk, hogy a könnyed, vidám történet a nyári hangulathoz is illik. A rendezőasszonyt és engem is kedves emlékek fűznek ehhez a darabhoz, hiszen 1987-ben, mikor a philadelphiai Curtis Zeneakadémián tanultunk, együtt énekeltük Adina és Nemorino szerepét. Mindkettőnk számára rendkívüli élmény volt ilyen csodálatos szerepeket teljes operaprodukcióban, nagy zenekarral énekelni, és tudom, hogy a diákjaink számára is csodálatos munkafolyamat lesz.

Hol és hányszor mutatják be? Hány hét alatt készül el a produkció?

Mátrai Diána: Háromhetes próbafolyamat eredményeként kerül színpadra az előadás. Augusztus 6-án a sárospataki Rákóczi Várban.
Timothy Bentch: Ez a teljes operaprodukció bemutatója lesz, de ezt megelőzően zongorával kísért műhelymunka-jelenetekre is sor kerül, melyen az opera kurzus diákjai is lehetőséget kapnak arra, hogy bemutatkozzanak.
Mátrai Diána: Az is megtörténhet, hogy 6 Adina és 4 Nemorino bemutatkozását láthatjuk ezen a műhelymunka előadáson, és bízunk abban, hogy a diákoknak értékes szakmai tapasztalatot jelent ezeknek az áriáknak és együtteseknek az elsajátítása és bemutatása.

timothy_bentch_at_the_summer_institute_2006
Timothy Bentch a Crescendo Akadémián

Melyik országokból jönnek az énekesek, a zenészek, a rendező, a karnagy? Kik ők?

Mátrai Diána: Nemzetközi szereplőgárda bemutatkozását láthatják majd a nézők: oroszországi, argentin, szingapúri, romániai és magyarországi szereplőkkel és olaszországi karnaggyal, valamint amerikai rendező együttműködéséből születik meg a produkció. Adinát Nagy Szilvia romániai énekes, Nemorinót pedig Gál Máté, a tavalyi Crescendo Gála győztese énekli.
Timothy Bentch: Paolo Paroni karnaggyal többször dolgoztam együtt, és örülök, hogy egy ilyen nagyszerű szakembertől tanulhatnak a diákjaink igazi olasz bel canto technikát. Azt gondolom, hogy az olasz éneklési stílust igazán jól csakis egy olasz embertől lehet megtanulni. Paroni karnagy mesterkurzusokat tart majd az akadémia ideje alatt, és ez nyitott lesz minden énekes diákunk számára. És itt említem meg, hogy a Lisszaboni Zeneakadémia tanára, Filomena Amaro portugál szopránénekesnő is tart majd olasz bel canto mesterkurzust. Ő is nagy sikerrel énekelte Adina szerepét.
Mint említettem, a rendezővel, Teresa Moyer-el még diákkorunkból ismerjük egymást. Már akkor látszott, hogy ő nemcsak nagyszerű énekes, hanem rendkívüli színészi és rendezői adottságokkal is rendelkezik. Később a pennsylvaniai Eastern University tanára lett, a tokaji közönség pedig láthatta már a két évvel ezelőtt rendezett Haydn Le pescatrici című előadását, melyet nagy sikerrel játszottak az akkori diákjaink, akik ma már Európa kiemelkedő operaházaiban is fellépnek. Teresa Moyer egy modern szellemiségű rendező, aki úgy viszi színre a jeleneteket, hogy annak megvalósítása nem megy az énekteljesítmény rovására. Jó, ha a rendező magából a zenéből indul ki. Ne értsenek félre, én nagyon szeretem a modern rendezést, de úgy gondolom, hogy mégiscsak énekesek vagyunk, hát hagyjanak bennünket énekelni! Ezt szeretném biztosítani a diákjaink számára is. Szeretném, ha ragyognának, és énekelnének. Azt is tudom, hogy Teresa Moyer majd kihívások elé állítja őket, és nem kerülhetik ki a karakterek megformálását, a színészi feladatokat és a színpadi mozgás nehézségeit sem.

2007_crescendo_nyri_akadmia_228
Crescendo Nyári Akadémia (2007)

Az előadás teljes mértékben a Crescendo Nyári Akadémia produkciója?

Mátrai Diána: Alapvetően igen, de a zenekar egy részét a Miskolci Camerata művészei adják. A Crescendóból viszont nemcsak az operakurzusra jelentkezők vesznek részt, hanem jó pár hangszeres fiatal is beül a zenekarba, sőt a kórusba is. Elképzelhető, hogy gyerekszereplők is lesznek.
Timothy Bentch: Remélem, hogy az előadással népszerűsíteni tudjuk az igazi "szerelmi bájitalt", a tokaji bort, mely mégiscsak a világ egyik legjobb bora, és reményeink szerint fontos szerepet játszik majd az előadásunkban is.


Forrás és fotók: Crescendo Nyári Akadémia (www.crescendohungary.org)


srospatak_056
Sárospatak

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr5211865781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása