Közel 400 millióba kerül a Los Angeles-i Bánk bán

Hamarosan kaphatók lesznek a novemberre tervezett Los Angeles-i négy Bánk bán-előadásra szóló jegyek - mondta Magony Zsolt, a társproducer Megakoncert vezetője, aki úgy tudja, napokon belül a produkció teljes anyaga is felkerül az amerikai operaház honlapjára. Egyelőre y a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsére várnak.

"Részletek még azért nem olvashatók a ház weboldalán, mert az Los Angeles-i Opera igazgatósága a fenntartók miatt óvatosabb a megszokottnál" - vélekedett a magyar producer. Plácido Domingo Ring-előadásai "elég nagyot buktak", noha a Wagner-operák ismertek, ellentétben a most debütáló Erkel-művel - részletezte. "Az Egyesült Államokban a kulturális intézményeket - köztük az operaházakat" - magánpénzekből tartják fenn, így a támogatók felé kell először "eladni" egy tervet, és erősek az üzleti megfontolások is - magyarázta. 

magonyzsolt

Magony Zsolt emlékeztetett rá, hogy a magyar állam februárban szerződésben garantálta a támogatását premierhez, június végén nyilvánosságra került információk szerint ez az összeg 200 millió forintot tesz ki. A teljes költséget 350-380 millió forintra becsüli, amerikai támogatók 150-180 milliót állnak. 
A producer szerint napok kérdése, hogy a magyar partnerek szerződései elkészüljenek. Los Angelesben arra várnak, hogy a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsé összeálljon, ennek 75-80 százalékát várják előzetesen. Ezután kezdik népszerűsíteni az amerikai mecénások körében a produkciót, és elkezdődhet a jegyértékesítés.

tordaihajnal2005, Tordai Hajnal átveszi a Jászai Mari-díjat

Nemsokára - várhatóan augusztus elején - újabb nemzetközi sajtótájékoztatókat tartanak: előbb Budapesten, majd Los Angelesben. Ezeken bemutatják Csíki György díszlettervét és Tordai Hajnal "ruhakölteményeit". 


Ezeket július másodikán Londonban már láthatta a Los Angeles-i Opera ügyvezetője, Christopher Koelsch és produkciós vezetője, Rupert Hemmings
George Pataki volt New York-i kormányzó, a produkció köré szerveződött bizottság tiszteletbeli elnöke levelében - amelyet irodája eljuttatott Magony Zsolthoz - arról ír, hogy áttörésnek tekinti a Dorothy Chandler Pavilonba tervezett produkció létrejöttét a magyar kulturális diplomáciában. 

rostandreaRost Andrea

Az előadásokra november 16-án, 19-én, 22-én és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Kolonits Klára lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán. 

 

Klein Ottokár és  Peter Dvorsky közösen adják elő a “Hazám, hazám” áriát

Tiborcot ketten is életre kelthetik: Michele Kalmandi (azaz Kálmándi Mihály) és Perencz Béla, aki II. Endre királyt is alakítja majd. Erkel Ferenc muzsikáját az Egyesült Államokban dolgozó Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítja be a zenekarnak.

süti beállítások módosítása