A Magyar Színházi Társaság levele Tarlós Istvánnak

A Magyar Színházi Társaság elnöksége nehezményezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat a József Attila Színház esetében a szakmai bizottság meggyőző arányú ajánlása ellenében hozta meg döntését, és nevezte ki Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművészt a teátrum élére.

A Magyar Színházi Társaság az ügy kapcsán levélben fordult pénteken Tarlós István főpolgármesterhez. Levelükben azt írják, nem a nyertes pályázó személye ellen van kifogásuk - bár az ő pályázata a szakmai kuratórium többsége által támogatott Horgas Péter dolgozatával ellentétben nem nyilvános -, hanem azt nehezményezik, hogy a meggyőző arányú, szakmai indokokkal alátámasztott ajánlás ellenére a fenntartó más döntést hozott.

A testület levelében kitér arra is, hogy a főváros által közzétett indoklást nem tartják elégségesnek a szakmai érvek felülírására.

tarlos
A Főpolgármesteri Hivatal Nemcsák Károly augusztus 1-jei kinevezése kapcsán csütörtökön azt írta: "a szakmai bizottság két személyt, Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a poszt betöltésére. A főpolgármester a szakmai szempontok tiszteletben tartása mellett a pályázatában a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó kandidálót nevezi ki, mivel a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető".


A múlt héten a József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben a szakmai javaslattevő bizottság Horgas Péter tervező pályázatát találta a legjobbnak. A megmérettetésen a június 8-án menesztett megbízott igazgató, Koltay Gábor, valamint Nemcsák Károly és Darvasi Ilona párosa is indult. A pályázatokról Meczner János rendező-igazgató, Radnai Annamária dramaturg, Bagó Bertalan rendező, Őze Áron színész-igazgató, a minisztérium és az önkormányzat képviselői döntöttek. Horgas öt, Nemcsák két voksot kapott.

 

Friss interjúnkat a József Attila Színház kapcsán, Őze Áronnal itt olvashatják.

süti beállítások módosítása