"Közös emlékezetünk része"- Jön a Valahol Európában

Közeleg a Valahol Európában bemutatója. Szarvas József el van bűvölve. Tompos Kátya már nem fél. Pindroch Csaba rendező szakra jelentkezne. Mácsai Pál szívesen dolgozik. Béres Attila pedig óvodát nyitna. Cikkünkből az is kiderül, mekkora kihívást jelentett a darab hatalmas díszletének felépítése, a fotókon, videón keresztül pedig bepillantást nyerhetnek az előadásba.

5

A látványról: Romos, háborús környezet fogadja majd a nézőket a Valahol Európában előadásain, hiszen a 2. világháború idején játszódik a történet. A pusztítást ábrázoló és az árvagyerekek hősiességét bemutató jelenetekben fényfestést, kaszkadőröket, égő kerítéseket, több tucat gumiabroncsot és vaságyat, berobbant ablakokat is láthatnak majd a nézők a Dóm téri színpadon. Az állami intézetnek kialakított kastély is megelevenedik a több oldalas, forgó díszletben, amelyben egy szimbolikus, romos templomhomlokzatot is láthat a közönség, amelynek rózsaablaka egy méterrel nagyobb a mögötte álló dóménál. 

9Mácsai Pál a zenéről: "Ez értékes zenés mű, Dés László eredeti és magas mércéje szerint megírt alkotás. Nem klisék szerinti sem a zene, sem a történet. A zene - klasszikus és könnyűzene is - életem része, és bár a musical műfaja nem jellemző a pályámra, ebben az előadásban szívesen veszek részt. A Valahol Európában nem szórakoztatóipari mű, hanem eredeti mondanivalójával közös emlékezetünk része."

4

Béres Attila a történetről: "Ha a történetet próbálom értelmezni, egy görög sorstragédiára hasonlít. Nem csak zenétől zenéig terjedő epizódok vannak benne. A háború egy pretextus arra, amiről a darab szól: a minket, felnőtteket terhelő felelősségről. Nem véletlenül vettem fel norvég zászlós pólót magamra."

2

Béres Attila óvodát nyitna: "Nagyon féltem attól, hogy miként lehet ennyi gyerekkel egyszerre bánni, de a próbafolyamat végére eldöntöttem, hogy óvodát fogok nyitni. Nagyon sok energiát kap tőlük az ember, bántam is, hogy nekem csak egy van otthon."1

Szarvas József a gyerekekről: "El vagyok bűvölve. Külön szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy figyeljék majd az előadáson a gyerekeket. Azt a hihetetlen odaadást, szorgalmat, energiát, bátorságot, amelyet ezek a gyerekek külön-külön és együtt is felmutatnak. Ha semmilyen más élményem nem lesz, mint az, hogy láttam a gyerekeket odaadással dolgozni este, éjfélig, akkor az már hatalmas élmény".

 

Szerémy Dániel egy újításról: "Abban a tudatban jöttem a szegedi szabadtéri idei musicalprodukciója, a Valahol Európában szereplőválogatására, hogy kaszkadőrfeladatokat fogok ellátni. A Gyöngyösi Tamás mozgás- és akciórendező által az ország több pontjáról verbuvált nyolcfős csapatból néhányan jelentkeztünk, hogy szívesen megmutatnánk énektudásunkat, színpadi adottságainkat is. Elénekeltem egy részletet a Miért van? című számból.

Béres Attila rendező hála istennek kiszúrt magának szereplőtársammal, Figeczky Bencével együtt, így mi formázhatjuk meg a Sutyi–Suttyó ikerpárt. Sutyit és Suttyót hagyományosan egy szereplő játssza. Ha jól tudom, Béres Attila ötlete nyomán két külön karakterre bontották őket. Sutyiék Suhanc – Tompos Kátya – fő emberei, ők hárman irányítják a csapatot. Csúzlival mennek felderítő akciókra, igen bátrak, vagányak, még verekednek is. Bencével igyekszünk valódi ikerpárként viselkedni a darabban. Ha az egyikünk mond valamit, a másik tükörbeszéddel felel rá. Ez olykor mókásan hat, még a komolyabb pillanatokban is".

6

Pindroch Csaba a hangulatról: "Már annak idején a Marica grófnőnél is nevettem magamban, mikor a Dóm térre hívtak. Nem tudok énekelni, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogok tanulni. Szegednek nem tudok nemet mondani, (a következő évadban, a Szegedi Nemzeti Színházban is láthatja ismét a helyi nagyérdemű)". „Rendkívül jó a munka, dolgoztam már a főrendező úrral, a vezérigazgató úrral is. Remélem, én is fogom majd őket rendezni, ahogy így elnézem, én is be fogok iratkozni rendezői szakra”.

7

Tompos Kátya Szegedről: "Nagyon jól éreztem magam Szegeden tavaly nyáron. Volt egy kezdeti félelmem a hatalmas tér miatt, aztán a szabad ég és az a rengeteg ember, aki mind az előadásra volt kíváncsi, elfeledtette ezt velem."

3

VALAHOL EURÓPÁBAN

musical

Zeneszerző: Dés László, Dalszöveg: Nemes István

Szövegkönyv: Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján készült

SZEREPOSZTÁS

Hosszú: Szőcs Artúr

Suhanc: Tompos Kátya

Simon Péter: Mácsai Pál

Ficsúr: Keresztes Tamás

Egyenruhás: Alföldi Róbert

Tanító: Pindroch Csaba

Leventeoktató: Szarvas József

Sofőr: Kátai István

Tróger: Géczi Zoltán

Kuksi: Grünwald Dávid

Pötyi: Patai Anna/ Hajdu Virág

Szeplős: Ágoston Péter e.h.

Csóró: Kismarczi-Antalffy Regő

Professzor: Méhész György

Sutyi: Szerémy Dániel

Suttyó: Figeczky Bence

Közreműködnek továbbá

a Szegedi Szabadtéri Játékok Zenekara, Énekkara,

valamint Gyermek- és Felnőtt statisztái

8

Karigazgató

Kovács Kornélia

Rendezőasszisztens

Czene Zoltán

Koreográfus

Tihanyi Ákos

Mozgás-, akciórendező

Gyöngyösi Tamás

Díszlettervező

Horesnyi Balázs

Jelmeztervező

Velich Rita

Dramaturg

Ari Nagy Barbara

Zenei rendező

Kéringer László

Karmester – Zenei vezető

Silló István 

Rendező

Béres Attila

ELŐADÁSIDŐPONTOK: 2011. augusztus 12.,13., 14. (esőnap: augusztus 15.) és augusztus 19., 20., 21.(esőnap: augusztus 22.)

JEGYVÁSÁRLÁS



 

Forrás: Szegedma.hu, Fidelio.hu, Délmagyar.hu, szegediszabadteri.hu

süti beállítások módosítása