Miskolci színház: A polgármester szerint elkerülhetetlen a zárolás

Nehéz helyzetbe került a Miskolci Nemzeti Színház, miután a fenntartó önkormányzat 88 millió forintot zárolt költségvetéséből. A Magyar Színházi Társaság által is kifogásolt döntés azonban Kriza Ákos (Fidesz) miskolci polgármester szerint elkerülhetetlen volt.

"Halasi alkalmazkodott"

Kriza Ákos polgármester közleményében kiemelte: ilyen döntést csak akkor hoz meg egy városvezető, ha nincs más lehetősége. Felidézte, hogy a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója közleményben közölte: ez a döntés elbocsátást nem jelent a színháznál, csupán a bemutatók átcsoportosítását vonja maga után. "Vagyis Halasi Imre alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, amit ezúton is köszönök neki" - tette hozzá.

"Miskolc város vezetése azon dolgozik, hogy a zárolást minél hamarabb feloldhassa"

A miskolci önkormányzatnak a következő hónapokban úgy kell gazdálkodnia, mintha csaknem kétmilliárd forinttal kevesebb pénze lenne. Fontos tudni, hogy ezt az összeget az önkormányzat nem elvette, hanem zárolta. A pénzek befagyasztása érinti az oktatási intézményeket és a polgármesteri hivatal működését is - fogalmazott a polgármester, aki hangsúlyozta: Miskolc város vezetése azon dolgozik, hogy a zárolást minél hamarabb feloldhassa.    
Halasi Imre, az ország elsőként megnyílt kőszínházának direktora korábban brutálisnak nevezte a színház idei költségvetésének megkurtítását, ugyanakkor azt is elmondta: bízik abban, hogy az úgynevezett zárolás csak ideiglenes lesz, és nem elvonás, s amennyiben javul Miskolc költségvetésének helyzete, megkapják a teátrumnak odaítélt pénzt.

kriza

Nem marad el bemutató

A miskolci önkormányzat augusztus 11-i rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy 88 millió forintot zárol a teátrum márciusban elfogadott, és már akkor is jelentősen csökkentett költségvetéséből. Az igazgató szerint ez rendkívüli nehézségeket állított a színház működése elé a 2011-2012-es évadban. Annak érdekében, hogy a pénzügyi zárolás ellenére a program lebonyolítható legyen, a műsorterv átszerkesztésére, illetve több bemutató időpontjának megváltoztatására kényszerülnek: a kisebb költségvetésű darabokat az évad elején, a többe kerülőket pedig később állítják színre. Ugyanakkor egyetlen bemutató sem marad el, és a pénzügyi megszorítás ellenére a színházi alkalmazottak létszáma sem csökken - hangsúlyozta Halasi Imre.

A Magyar Színházi Társaság kérte a zárlat feloldását
A Magyar Színházi Társaság csütörtökön levélben kérte Miskolc polgármesterét és az önkormányzati testületet arra, hogy oldják fel a Miskolci Nemzeti Színházat érintő zárolást, miután az súlyos helyzetbe hozza az intézményt. Mivel egy színházi évad két költségvetési éven át finanszírozott, a tervezés és lebonyolítás amúgy is bizonytalan financiális háttérrel zajlik. A szezon tervezése a csökkentett támogatás miatt is nehezebb lehet, az ilyen, év közben elrendelt zárolás tovább nehezíti a helyzetet - mutattak rá.
Emlékeztettek arra, hogy az érvényben lévő előadóművészeti törvény értelmében az önkormányzatnak arányosan vissza kell fizetnie a központi támogatás azon részét, amellyel a fenntartó csökkentette saját támogatását. A színház így többszörösen vesztes lehet: csökken az önkormányzati támogatás, csökken a központi támogatás, s a nézők elpártolása nyomán a saját bevétel is.


A Miskolci Nemzeti Színházba több mint 10 ezer bérletvásárló, évi 150 ezer néző jár, hogy évente több mint 400 előadást láthasson. A színház ötödik az országos és első a vidéki nézettségi listán.

süti beállítások módosítása