2 bemutatót elhagynak a Kamaraszínházban

Budapesti Kamaraszínház három játszóhelyén - a Tivoli Színházban, az Ericsson Stúdióban és a Shure Stúdióban - összesen nyolc bemutatót terveznek; az első nagyszínpadi premier Spiró György Az imposztor című darabja lesz, emellett Kristóf Ágota, Sofi Oksanen és Háy János művét is műsorra tűzik a most induló évadban.

Szűcs Miklós a pénteki évadnyitó társulati ülést követően elmondta: az első bemutatót, Spiró György Az imposztor című darabjának premierjét október 8-án tartják a Tivoli Színházban. A művet a Gyulai Várszínházzal közös produkcióként nyáron már láthatta a gyulai közönség. Mint mondta, a stúdiószínpadokon Kristóf Ágota két egyfelvonásosát - John és Joe, valamint Szürkület, avagy az utolsó vendég címmel - szintén október 8-án mutatják be, 22-én pedig testvére, Kristóf Attila A sátán nyelve című darabját tűzik műsorra. Mindkét előadást Pozsgai Zsolt rendezi.

 

tivoli

 

Szintén a stúdiószínpadokon láthatják a nézők Csiszár Imre rendezésében Akutagawa A vihar kapujában című alkotását december 10-én. Az észt-finn szerző, Sofi Oksanen Tisztogatás című művét pedig Sopsits Árpád állítja színpadra, a bemutató december 11-én lesz. Az igazgató tájékoztatása szerint március 24-én magyar darab ősbemutatóját tartják: Háy János Vasárnapi ebéd című művét Rátóti Zoltán viszi színre az egyik stúdiószínpadon.
Családi zenés bemutatót is terveznek; most készül a színpadi változata és a zenéje Békés Pál A kisherceg és a pilóta című művének, amelyet Szegvári Menyhért rendezésében a Tivoliban tűznek műsorra. "Ha időben elkészül a darab karácsonyra bemutatjuk" - mondta Szűcs Miklós , hozzátéve: ha ez sikerül, a jövő évi költségvetés függvényében tavasszal tartanának még egy bemutatót a nagyszínpadon.


Beszámolt arról is, hogy a színház 98 százalékos nézettséggel működik, az elmúlt húsz év alatt 37 alkalommal vendégszerepelt külföldön. Elmondása szerint a legtöbb magyar darabot a Budapesti Kamaraszínház tűzte műsorra. A színház gazdasági helyzete miatt - három év alatt a felére csökkent a támogatás - két bemutatót el kellett hagyniuk a Budapesti Kamaraszínház tervezett premierjei közül.


Kitért arra, hogy a színház kapacitásának kihasználására tervezik, hogy bizonyos előadásokat befogadjanak. Mint mondta, olyan produkciókról lehet szó, amelyek illenek a művészszínházi profilba. Kiemelte: a színházban hét éve nem kaptak fizetésemelést a dolgozók, akik ebben az évben egyhavi fizetésükről le is mondtak, hogy a színház talpon maradhasson. Tájékoztatott arról is, hogy a színháztól távozott Kerekes József, Lengyel Tamás, Karácsonyi Zoltán, Törköly Levente és Kovács Ferenc, új tagként Megyeri Zoltán és Mihályi Győző érkezett a társulathoz.

süti beállítások módosítása