Tüntettek az Átrium mozi előtt

Kis csoport gyűlt össze tegnap este a Margit-körúti Átrium mozinál, mely a múlt héten ismét a figyelem fókuszába került: a 2001-ben bezárt filmszínháznál az egykor tevékeny mozivédők tüntettek.

A főpolgármesteri kabinet múlt csütörtöki ülésén született meg a döntés arról, hogy a Merlin Színház a Margit körúton tíz éve üresen álló Átrium moziba költözik januárban. A magánszínházat működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány szerződése az év végén jár le a Gerlóczy utcai épületre, így a Magács László vezette színháznak költöznie kell a Deák téri Városháza szomszédságából.

tuntetes

A mozivédők egyesülete kedd este közleményben tudatta, hogy harminc fő részvételével „sikeresen" tüntetett az Átrium mozi előtt, és az eseményre Magács László, a Merlin Színház igazgatója is hivatalos volt. A demonstráció azonban nem ellenséges hangulatban zajlott:  az igazgatótól elárulta, már jóval korábban bejelentették, mintsem az egykori filmszínház jövőjével kapcsolatos hírek napvilágot láttak. A csoport amellett, hogy általánosságban a budapesti művészmozik fontosságára hívta fel a figyelmet, arra volt kíváncsi, mekkora szerepet kapnak majd a mozis programok a harmincas években art deco-stílusban épült műemlékben.

Magács László arról is beszámolt, amit nekik: noha ő elsősorban színházi szakember, nagyon fontosnak tartja a filmes programok megjelenését a műsortervben, és nem véletlen, hogy az új helyszín az Átrium Film-Színház nevet kapja majd. Aminek pedig a mozivédők külön örülhetnek, az az, hogy a programok sorát egy élő zenével kísért némafilmes vetítéssorozat nyitja meg várhatóan októberben (az első színházi előadás januárra várható).

Az Átrium Film-Színház jövőjével kapcsolatban még zajlanak a tárgyalások, valószínű azonban, hogy a korábban az alternatív kategóriába sorolt Merlin Színház a fővárossal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében a többi fővárosi színházzal megegyező rangba, kiemelt kategóriába kerül. 

Forrás: Heti Válasz

süti beállítások módosítása