Plusz 4 hónapot kap a Mikroszkóp Színpad

Új Mikroszkóp Színpad néven négy hónapig még tovább működhet a Nagymező utcai színház Szabó Attila korábbi gazdasági igazgató vezetésével: a fővárosi önkormányzattal született megállapodás értelmében az év végéig legalább 25 előadást tartanak.

Szabó Attila tájékoztatása szerint a működésüket leíró előterjesztésről a fővárosi önkormányzat augusztus 31-i közgyűlésén döntenek. Mint mondta, két cél vezérli munkájukat: hogy ne felejtse el a közönség a Mikroszkóp Színpadot és az, hogy a budapestiszínházi palettán jelen legyen a kabaré műfaja. "Akár a Thália Színházba beolvadva is" - tette hozzá, utalva arra, hogy Csomós Miklós főpolgármester-helyettes legvalószínűbb lehetőségként az intézmény Thália Színházhoz való csatolását említette, miután a korábban kiírt hasznosítási pályázatra nem volt érdeklődő.

kabare

Szabó Attila emlékeztetett arra, hogy Verebes István szerződése július 31-én járt le, miután igazgatói posztjáról lemondott. Elmondta: augusztus 1-jétől december 31-ig szóló megbízást kapott, amely szerint további döntésig gazdasági vezetői kinevezése mellett vezeti az intézményt.
A színház vezetője - aki 2010. december 1-je óta gazdasági igazgatója az intézménynek - elmondta, valószínűleg október végén nyit a színház. A munka művészi részében Nádas György van a segítségére. A színészek szerződése ugyan már lejárt, de az eddigi társulatból többen újra játszanak majd, egyes produkciókra kötött szerződés alapján - mondta, hozzátéve, hogy már kész darabokat fogadnának be és új produkciók is készülnének külső támogatással. Szavai szerint Csomós Miklóssal megállapodtak abban, hogy ugyan a művészi munkára a Mikroszkóp Színpad nem kap külön támogatást, de a saját bevételei terhére előadásokat tarthat, befogadhat.


Szabó Attila elmondta: az eseményekről csütörtökön tájékoztatta a társulatot, beszámolt arról, hogy a fővárossal kötött megállapodás szerint 25 előadást mindenképpen megtartanak az év végéig, amelynek fedezete a saját bevétel lehet, és amennyiben lesz rá lehetőség többet is játszanak majd.
Kitért arra: ahhoz hogy, az előadóművészeti törvény szabályozta regisztrációból ne essen ki a színház, legalább 100 előadást kell játszaniuk ebben a naptári évben, és mivel az előző félévben 80 előadást tartottak, az év végéig tervezett 25 előadással ezt teljesítenék.
Hangsúlyozta: ha nem lenne regisztrált előadóművészeti szervezet a Mikroszkóp Színpad, az nagyon behatárolná a további döntéseket. Erre hívta fel a főváros figyelmét, és ezért döntöttek e mellett a megoldás mellett.


Tájékoztatása szerint, az év végéig a működésre összesen 19 millió, a bérleti díjra 17 millió forint támogatást kapnak a fővárostól.
Az előadás-tervek között említette Sas József négyszereplős produkcióját és egy szponzori támogatással most készülő darabot, amelyben Nádas György, Lórán Lenke, Gesztesi Károly és Szántó Szandra fog játszani.

süti beállítások módosítása