Szerdán tárgyalnak Los Angelesben a Bánk bánról

Szerdán tárgyalnak Los Angelesben Erkel Ferenc Bánk bán című operájának lehetséges színreviteléről - a következő évadban vagy későbbi időpontban. A tárgyaláson a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízottja Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Igric Györggyel elutazott Los Angelesbe Elekes Botond, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kabinetfőnöke és Széll Ágnes, a Filharmónia Budapest menedzsere is. 


"Fontosnak tartom, hogy első kézből ismerjem meg a Los Angeles-i Operaház vezetőinek az elképzeléseit és a szándékait az előadásról. Sok mindent újra kell tárgyalni. Ami a "kivitelt" illeti, a közreműködők kiválasztásában, a rendezés stílusában a karmesteré, Plácido Domingóé a döntő szó" - mondta augusztus elején Igric György, amikor nyilvánosságra került, hogy őt bízzák meg a Los Angeles-i Bánk bán-projekt szervezésével. 

 

laopera
Hozzátette: vannak vágyak, de ezeket csak a közös akarattal meghatározott kondíciók alapján lehet valóra váltani. Természetes, hogy hat vagy négy előadás fajlagos költsége kisebb, mint kettőé, de azt is át kell gondolni, hogy a 3 ezer személyes nézőteret hányszor lehet megtölteni. 
Az Origonak Szőcs Géza államtitkár kifejtette: "Nekem őszintén szólva nem tetszett, hogy a mű nem repertoárdarabként kerülne színpadra, csak néhány előadást tartanának, és az sem, hogy Plácido Domingo nem énekelne benne, hanem vezényelne. Ami ugyancsak nagy dolog, de őt a világ egyik legjobb tenorjaként és nem a világ egyik legnagyobb karmestereként ismerjük." 


Augusztus elején elhangzott az is, hogy a magyar kulturális kormányzat ragaszkodik a Nádasdy-Rékai-verzió jelmezes, szcenírozott változatához. A Los Angeles-i Operaház becslése szerint a produkció teljes költsége 2,3 millió dollár (több mint 400 millió forint) lehet, 115 dolláros (mintegy 20 ezer forintos) jegyárakat feltételezve. 


Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo 2010. december 19-én jelentette be Budapesten, hogy a 2011-12-es évadban színre kerülhet Los Angelesben a Bánk bán. Plácido Domingo ekkor elmondta: régóta napirenden van, hogy ezt a remekművet az Egyesült Államok közönségével is érdemes lenne megismertetni.

süti beállítások módosítása