36 milliót kap a Mikroszkóp színpad

A Mikroszkóp Színpad pénzügyi helyzetének év végéig történő rendezésére 36 millió forint további támogatást biztosít a főváros a teátrumnak, amely még 25 előadást megtart december 31-ig.

1, 4 millió jut az elbocsátottakra

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén - 25 igen szavazattal, 3 nem és 3 tartózkodás mellett - elfogadott javaslat szerint 1 millió 400 ezer forintot biztosít a fenntartó a színháznak az augusztusban elbocsátott 4 műszaki dolgozó felmentéséhez kapcsolódó pénzügyi kötelezettségek teljesítésére, és 34 millió 600 ezer forint többlet támogatást a teátrum év végéig történő működtetéséhez.

Tháliához csatolnák a színházat

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a javaslat elfogadását megelőzően emlékeztetett arra, hogy a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. száz százalékos üzletrészére kiírt korábbi pályázatra nem volt jelentkező. Mint mondta, a teátrumot valószínűleg a Thália Színházhoz fogják csatolni.
Utalt ugyanakkor arra, hogy a színházban az év végéig még meg kell tartani 25 előadást, különben vissza kell fizetni az állami támogatást.

mikroszkop

 

A szerdán elfogadott előterjesztés felidézi, hogy az üzletrész értékesítésére vonatkozó elképzelések miatt a színház ez évi támogatását csupán 66 millió 853 ezer forintban, a tavalyi támogatás 61,33 százalékában határozták meg. A pályázat eredménytelensége miatt azonban szükség van további támogatásra.

Megtakarítási intézkedéseket tettek
A Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. év közben megtette azokat a megtakarítási intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek voltak a társaság működése érdekében. A munkatársak létszámát mostanra a működéshez minimálisan szükséges 14 főre csökkentették. Az utoljára elbocsátott 4 műszaki dolgozó felmentésének anyagi fedezetét azonban már nem tudta kigazdálkodni a színház, így erre - utólagos elszámolási kötelezettséggel -  1 millió 400 ezer forint támogatást biztosít az önkormányzat.

Még 25 előadás szükséges a II. kategóriához
A javaslat szerint a Mikroszkóp Színpad jövőbeni helyzete újragondolásra érdemes, azonban bármilyen elképzelés csak 2012. március 1-jét, a központi költségvetési támogatáshoz szükséges színházi regisztráció időpontját követően valósulhat meg.
A színház július 31-ig 80 előadást tartott a tervezett 102-höz képest részben a bizonytalan gazdasági helyzet miatt. A színpad december 31-ig való működtetése érdekében, az előadóművészeti törvény szerinti II. kategóriás regisztrációhoz még minimum 25 előadás megtartására van szükség. Az év végéig történő működéshez pedig 34 millió 600 ezer forint többlet támogatás szükséges.
A két összeget a főváros a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. és az önkormányzat között fennálló közszolgáltatási szerződés alapján biztosítja a színház számára.

süti beállítások módosítása