Vidnyánszky: "Törőcsik és Trill nagy duettje a film"

 A napokban fejeződik be Vidnyánszky Attila rendezésében a Szarvassá változott fiú című nagyjátékfilm forgatása Debrecenben. A Kossuth-díjas rendező saját színházi darabját adaptálja filmre a színpadi produkcióban is játszó Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben.

Vidnyánszy Attila a film csütörtök éjszakai forgatásán felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt már nyert egy kisjátékfilmes pályázatot ezzel a történettel, de akkor a film végül nem készült el. "Az előadást később megcsináltam, de eldöntöttem, hogy méltó módon meg kell örökíteni" - tette hozzá.
 Elárulta: az első gondolata az volt, hogy egy színházi előadásból csináljanak jó minőségű tévéfilmet. "Ez a lassan harminc éve bennem élő téma kinőtte magát, így írtunk egy külön forgatókönyvet és elkanyarodtunk az előadástól" - mutatott rá a rendező, aki úgy véli, nehezen tudott volna hozzá ennél közelebb álló témát találni.     

1

A kulturális területért felelős tárca által 100 millió forinttal, Debrecen részéről pedig a helyszínek biztosításával támogatott film producere Ozorai András, operatőre Szatmári Péter. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház hasonló című, évek óta játszott előadásából készült film 22 forgatási napján négy helyszínen veszik fel a jeleneteket, a munkákban részt vesz a teljes beregszászi társulat is 19 fővel.     

2

A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című Juhász Ferenc-versen alapuló történetben a Trill Zsolt által alakított fiú elszakad a vidéki háztól, ahol idős édesanyja, Törőcsik Mari folyton hazavárja. "Kettőjük nagy duettje a film" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.     

3

A rendező megjegyezte: az első filmje, a Liberté 56 után már sokkal tapasztaltabbnak érzi magát. Mint mondta, itt is szerepel a színház, de ezúttal már elszakadt a klasszikus színházi eszközöktől, filmes esztétikával működik a történet. "Ez egyben egy érdekes műfaji kísérletezés is számomra" - jegyezte meg Vidnyánszky Attila.     

4

Szavai szerint a film forgatása modellértékű: Debrecenben az általa vezetett Csokonai Színházzal és a beregszászi színházzal együttműködve, a színházi infrastruktúrát és személyi állományt felhasználva készítik a filmet, így az már a gazdasági részét tekintve is sok tízmilliós megtakarítást mutat. "Az, hogy a filmgyártás csak Budapestre redukálódik nagyon nem jó. Évek óta szó van regionális filmalapok létrehozásáról, Debrecen megfelelő helyszín volna egy ilyennek" - hangoztatta.     

Vidnyánszky Attila elárulta, hogy az Úri muri című előadás vászonra vitele is a tervei között szerepel. "Ebből itt Debrecenben, illetve a Hortobágyon kell filmet csinálni. Ötlet van, remek színészek vannak itt a Csokonai Színházban" - fűzte hozzá a rendező.
    

A Szarvassá változott fiú várhatóan az év végére készül el.

süti beállítások módosítása