Új vezetők nyitották meg az operaévadot

Szeptember 4-én, Erkel "Bánk bán"-jának ősváltozatával nyitotta meg 2011/2012-es évadát a Magyar Állami Operaház. A hétfői nyitó társulati ülésen Ókovács Szilveszter bemutatta a dalszínház új vezetőit.

A budapesti dalszínházat augusztus 22. óta kormánybiztosként Ókovács Szilveszter vezeti, aki az intézmény főigazgatói munkakörének betöltéséig, legfeljebb két éves időtartamra kapta megbízatását. Feladatköre az Operaház működésének irányítása, a főigazgatói feladatok ellátása, gyakorolja a munkáltatói jogokat az Operaház dolgozói tekintetében, valamint felügyeli az Operaház vagyonkezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok működését, fejlesztését; felügyeli az Erkel Színház rekonstrukciós munkálatait; javaslatot tesz a fővárosi zenés színházi struktúra átalakítására; kidolgozza a magyar zenekultúra fejlesztésének koncepcióját, amelyben a vezető szerepet a Magyar Állami Operaház tölti be.

 

nyito1

Az új vezetőség (Mozsár István, Ókovács Szilveszter, Solymosi Tamás és Héja Domomkos)

 

A kormánybiztos a szeptember 5-i társulati ülésen találkozott az Operaház dolgozóival és művészeivel, bemutatta az intézmény újonnan kinevezett vezetőit. Az ügyvezető igazgatói feladatok ellátására Ókovács visszahívta Mozsár Istvánt, aki az elmúlt évadban ugyanebben a pozícióban megkezdte a dalszínház pénzügyeinek és szervezetének racionalizálását. A fő-zeneigazgatói posztra megbízottként Héja Domonkos, a németországi Chemnitz színházának első karmestere kerül, a balettigazgatói feladatkört szintén megbízottként a világ leghíresebb balettszínpadairól hazatérő Solymosi Tamás látja el.
Ókovács kiemelte: a három, általa felkért vezető megbízatása párhuzamos az övével, tehát kormánybiztosi feladatainak, vagy egy esetleges nyertes pályázatnak a lezárultáig szól.

 

nyito6

Berkes Jánost az Operaház Örökös Tagjai közé választották

(mellette Ókovács Szilveszter és Szinetár Miklós)

 

A kormánybiztos a társulati ülésen hangsúlyozta: az Operaház új felsővezetésének legfontosabb célkitűzése, hogy az Andrássy úti dalszínházat a legjobb hazai balettművészek és operaénekesek otthonává tegye; a nemzeti operaházi küldetést pedig társadalmi küldetésnek tekinti.
Ókovács Szilveszter legfontosabb feladatai közé tartozik az Erkel Színház-rekonstrukciós tervének kidolgozása is. A társulati ülésen elismételte a sajtóban elhangzottakat: a kormánynak továbbra is szándéka megnyitni a 2007-ben bezárt Erkel Színházat, a projekthez immár pénzügyi keretet is rendelnek. Az eddig próbahelyként üzemelő színház a tervek szerint 2012 decemberében nyitná meg kapuit, repertoárjára pedig a legnépszerűbb opera- és operettdarabokat tűznék. Kiemelte: az Erkel Színház újbóli megnyitása az évtized lehetősége a társulat és a közönség számára is.

 

Mozsár István ügyvezető igazgató elmondta: saját feladatkörében egyfajta kiszolgálóként igyekszik biztosítani az intézmény működését, amelynek alappillérei a hatékonyság, a minőség és az adófizetői pénzek ésszerű felhasználása. Az Erkel-projekt olyan fantasztikus lehetőség a pályáztatástól a megnyitásig, amely szélesíti a művészi munka határait.

 

Az Operaház idei műsorkínálatát az előző vezetés állította össze. A kormánybiztos, Héja Domonkos fő-zeneigazgató, Solymosi Tamás balettigazgató és Kovács János, az Operaház első karmestere közösen tekintik át a szereposztásokat.

 

nyito4

Bátori Éva a Melis György-díjjal

 

Az újonnan kinevezett balettigazgató, Solymosi Tamás elmondta a társulati ülésen: olyan küldetéstudattal érkezett a Magyar Nemzeti Balett élére, amely új lendületet adhat az együttesnek. Célja, hogy a nagy klasszikus balettek visszaemelésével, valamint neves hazai és külföldi koreográfusok felkérésével új lehetőségeket nyújtson a balett társulatnak.

 

Héja Domonkos kiemelte, főzeneigazgatói ténykedése első gyümölcsei a következő évadban teremnek meg, azonban addig is folyamatos és kétoldalú kommunikációban, partnerként szeretne együttműködni a dalszínház művészeivel. Az erkeli hagyományok ápolása és Richard Strauss műveinek bemutatása koncepciója részét képezik majd.

 

***

 

A dalszínház nyitó társulati üléseinek hagyományaihoz híven, az elmúlt évadban kimagasló teljesítményt nyújtó művészeknek adtak át elismeréseket. Juventus-díjat vett át Kiss Tivadar magánénekes és Lugosi Róbert harsonaművész. A Simándy József emlékplakettet a legendás tenor fia, Simándy Péter adta át Pataki Potyók Dániel magánénekesnek. A Pless László Alapítvány díját Katona Anikó korrepetitor nyerte el, a Ráday Sári Alapítvány elismerését Zsigmond Géza címzetes magánénekes vette át. Az Év énekkari művésze: Magyari Eszter és Csiki Gábor címzetes magánénekesek. "Az előadásokért" emlékérmet műszaki dolgozók kapták, a Vágó Nelly emlékérmet Berzsenyi Krisztina jelmeztervező, a Melis György-díjat Bátori Éva magánénekes nyerte el. Az Operaház Örökös Tagjai közé választották Berkes János magánénekest, elismerését Szinetár Miklós adta át. Posztumusz Örökös Tag lett Bordás György magánénekes és Külkey László magánénekes.

 

nyito3

Pataki Potyók Dániel átveszi a Simándy József emlékplakettet

 

Az Operaház most megnyitott évadját már szeptember 7-én világpremierrel kezdi: Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját és a Ravel Bolerójára készült tánckompozíciót eddig csak mozikból ismert, 3D-s vizuális háttérrel mutatják be. A 127 éves Operaház nézői így első alkalommal, 3D-szemüvegben tekintik meg az előadásokat, amelyeket egy nemzetközi alkotócsoport hozott létre.

 

Az Operaház balett társulata, a Magyar Nemzeti Balett művészei szeptember 15-én lépnek először színpadra az évadban. A hatalmas közönségsikernek örvendő Szentivánéji álom című koreográfiával kezdenek, amely a világhírű Seregi László nevével fémjelzett Shakespeare-tetralógia egyik meghatározó darabja.

 

nyito2

Kiss Tivadar Juventus-díjas

 

Titánia szerepében Kozmér Alexandrát, a Nemzeti Balett első magántáncosnőjét láthatja a közönség, aki az utóbbi évadokban üstökösként haladt pályáján, sorra kapva a legnagyobb szólószerepeket. Kozmér Alexandra ebben a darabban először lép színpadra Apáti Bence magántáncossal, akivel két szerepben is találkozhat a közönség: az egyik szereposztásban Oberon, a másikban Zuboly alakját formálja meg.

 

***

 

Solymosi Tamás
Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte (1990-ig; mestere Dózsa Imre volt), majd Leningrádban, Moszkvában és Monte-Carlóban folytatta.
Diplomája megszerzése után szólistának szerződtette az amszterdami Het National Ballet, majd Rudolf Nurejev meghívására Ausztráliában turnézott. 1992-ben az Angol Nemzeti Balett, 1993-ban a bécsi Állami Opera balettegyüttesének vezető szólistája volt. A világ számos jelentős balettegyüttesébe meghívták vendégszereplésre, fellépett a Bajor Állami Operában, a Berlini Állami Operában, a Chilei Nemzeti Balett együttesében, a Moszkvai Nagy Színházban, a Finn Balett (Helsinki) és a Szent Károly Színház (Nápoly) együttesében, valamint a New York-i Metropolitan Operában.

 

Héja Domonkos 1997-ben ütőhangszeres, majd 1998-ban karmesteri diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Megnyerte a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyének első díját, közönségdíját és a Solti György-különdíjat is. Az athéni Dimitris Mitropoulos Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjat és a közreműködő Chromaton Zenekar nagydíját nyerte el. Az 1995/96-os évadban Weiner Leó ösztöndíjjal a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestereként dolgozott Fischer Iván dirigens mellett. 2003-tól a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának állandó asszisztens karmestere. Rendszeresen kap felkérést hazai vezető zenekaroktól. 2001-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Puccini Bohémélet című operájával. 2002-ben Firenzében és Rómában Bartók: A kékszakállú herceg vára című operáját vezényelte nagy sikerrel. Visszatérő vendége a Kassai Állami Filharmóniának, a Macedón Filharmonikus Zenekarnak, Tokyo City Philharmonic Orchestranak és a Orchestra di Lazio Romanak.
2003-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2005-ben Artisjus-díjat kapott. 2004-re felkérést kapott több olasz zenekartól, valamint a berlini Deutsches Symphonic-Orchestertől. Az általa 1993-ban alapított Danubia Szimfonikus Zenekarnak a mai napig vezető karmestere és művészeti vezetője. 2005 szeptembere óta a chemnitzi színház karmestere.

 

(Fotók: Juhász Attila)


(Forrás: Magyar Állami Operaház)

 

 

süti beállítások módosítása