Milliós kártérítést fizet a színház a menesztett rendezőnek

Bor József azért kért kártérítést, mert nem rendezhette meg a szóban neki ígért darabokat. A művész eredetileg nettó 2,4 millió forint kártérítést kért, amiből 1,7 milliót meg is ítélt neki az első fokon eljáró megyei bíróság.

A verdikt ellen a Győri Nemzeti Színház fellebbezett, mert álláspontja szerint Bor Józseffel csupán előzetes tárgyalásokat folytatott, szerződéskötésig nem jutottak.

A rendező keresetének lényege, hogy a megbízott színházigazgatóval 2007 márciusában szóbeli megállapodást kötött, amelynek alapján alappal bízhatott abban, hogy a következő évadban ő rendezi a Marica grófnőt, a Parasztbecsületet, valamint a Bajazzókat. Emiatt nem fogadta el a Miskolci Nemzeti Színház és a Magyarországi Szerb Színház felkérését, amely nettó 2,5 millió forint díjazással járt volna.

2007 őszén előbb megbízását vonták vissza, majd menesztették, így az őszi időpont miatt már nem volt esélye arra, hogy más színháznál rendezést vállaljon arra az évadra.

Az ítélőtábla kedden úgy döntött, hogy a színház bíztatási kárt okozott magatartásával a jóhiszeműen eljáró rendezőnek, amikor szándékosan megszegte együttműködési kötelezettségét.

süti beállítások módosítása