Ostromállapotba került a Théâtre de la Ville

Ostromállapot alakult ki Párizs egyik legjelentősebb színházában, miután keresztény fundamentalisták egy csoportja megzavart egy bemutatót. A zavarkeltőket a vezetőség kérésére rendőrök távolították el a színházból. A kulturális miniszter elítélte a szélsőségesek akcióját, a darab rendezője "megbocsátott" nekik. A tüntetések azonban a színház előtt folytatódnak.

didio

A francia főváros egyik legjelentősebb színházában, a Théâtre de la Ville-ben csütörtök este tartották a Magyarországon is jól ismert olasz rendező, Romeo Castellucci legújabb darabjának premierjét. A legutóbbi Avignoni Fesztiválon már nagy sikerrel játszott mágikus, költői látomást idéző kétszereplős előadás Antonello de Messine egy hatalmas Krisztus-portréja előtt játszódik, s egy apa és fia történetét dolgozza fel, akik együtt élik meg az idős ember leépülését. 
A helyszíni tudósítások szerint az InstitutCivitas elnevezésű keresztény fundamentalista csoport tagjai a csütörtöki premier előtt a színház előtt tüntetettek a szerintük istenkáromló darab bemutatása ellen, s nem akarták a nézőket beengedni az akkor már a rendőrök által védett épületbe. A tüntetőket végül Emmanuel Demarcy-Motta igazgató győzte meg arról, hogy engedjék be a nézőket.

tun A premier egyórás késéssel kezdődött. Az egyik jelenet közepén - amelyben az inkontinenciában szenvedő, sorsán kesergő apát fia kénytelen tisztába tenni - a közönség soraiban helyet foglaló tiltakozók "Elég volt a keresztényfóbiából!" feliratú táblát emeltek a magasba, amelyet a felháborodott nézők huhogással fogadtak, majd néhányan közülük megpróbálták kitessékelni a tüntetőket.
Miközben a nézők azt kiabálták, hogy "kifelé, kifelé", a rendőrök is közbeléptek, mert néhány tüntető a színpadon letérdelve vallásos dallamok éneklésébe kezdett. A rendőröknek erőszak és ellenállás nélkül sikerült a zavarkeltőket eltávolítaniuk a színpadról, amit a közönség tapsviharral fogadott. Az előadás ezt követően folytatódott és további incidensek nélkül ért véget. 
A másnapi előadás előtt az Action francaise nevű nacionalista csoport tagjai motorolajjal öntötték le, a következő nap pedig tojással dobálták meg az előadásra érkező nézőket. Azóta minden este mintegy százan tiltakoznak a színház előtt, kedden este közülük harmincan összecsaptak az épületet védő rendőrökkel, akik három személyt előállítottak. 

surleconcept_hp A Théatre de la Ville, ahol a hónap végégig játsszák a darabot, a fővárosi önkormányzattal közösen feljelentést kíván tenni rongálás és a művészi kifejezés szabadságának megsértése miatt. 
Frédéric Mitterrand kulturális miniszter "a francia törvények által biztosított véleménynyilvánítási szabadság alapvető elve megsértésnek" nevezte a fundamentalisták akcióját. Közleményében az írta: megérti hogy "az előadás egyes részei megdöbbentők lehetnek", de szerinte "az semmiképpen nem igazolhat a demokráciával ellentétes erőszakos módszereket". "A színház a kifejezési szabadság terepe, és ezt a szabadságot meg kell őrizni" - hangsúlyozta Mitterrand. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a bíróság megtagadta egy katolikus szervezet kérését, amely a darab bemutatásának betiltását indítványozta.    

romeoRomeo Castellucci

"Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek" - írta közleményében az olasz rendező Krisztus szavait parafrazeálva. Hozzátette: "Nem látták az előadást, nem tudják, hogy az spirituális és krisztusi szellemű". Romeo Castellucci azt állítja, hogy "utálja a provokációt", és nem tudja elfogadni azt a "karikatúrát és ijesztő leegyszerűsítést", amelyet azok az emberek csinálnak a darabjából, akikből "a doktrína szintjén és dogmatikusan is hiányzik a katolikus hit". Meggyőződése szerint az előadás ugyanis "a szépség elmúlására és a vég misztériumára" reflektál. 

teatroSul concetto di volto nel figlio di Dio

A színházrendező támogatására Színház a fanatizmus ellen elnevezéssel a Théatre de la Ville igazgatója petíciót indított el, mintegy negyven neves művész és kulturális személyiség, többek között Michel Piccoli, Juliette Binoche, Patrice Chéreau, Luc Bondy és Stéphane Lissner támogatásával.

 

FOTÓK A TÜNTETÉSRŐL:

1

1.

2

2.

3

3.

6

4.

5a

5.

süti beállítások módosítása