Színházra nevel a Szí-Ne-Ja-Va - program 5000 gyereknek

Drámapedagógiai előadásokon, beszédtechnikai foglalkozásokon és iskolaszínházi témanapokon vehet részt több mint ötezer középiskolás és óvodás a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház által elindított, Színházi Neveléssel a Javuló Valóságért (Szí-Ne-Ja-Va) című program keretében.

Az Európai Unió által támogatott, több mint 30 millió forint összköltségű projektbe tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nevelési-oktatási intézményt, gimnáziumokat, szakiskolákat, diákotthonokat és óvodákat vonnak be. Hargitai Iván rendező a program csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: a kezdeményezés célja elsősorban azoknak a tizenéveseknek a megszólítása, akiket csak ritkán vagy egyáltalán nem ér színházi élmény.

hargitaiHargitai Iván

Érzékenyebb embereket szeretnének nevelni

A program segítségével toleránsabb, szolidárisabb, érzékenyebb embereket szeretnének nevelni a gyerekekből, akiket emellett játékosan megismertetnek a színház világával - mutatott rá Hargitai Iván. Kiemelte: a színház gyűjtőhely szerepét tölti be a társadalomban, a nyíregyházi teátrum célja pedig ennek a világnak a szereplőivé tenni a gyerekeket, megmutatva azt, hogy például egy klasszikus drámai mű megismerése és tanulságainak leszűrése segítséget nyújthat a hétköznapi konfliktushelyzetek kezelésében.

A művészek is tanulhatnak

A program nemcsak a gyerekek, hanem a színészek számára is hasznos időtöltés lesz, hiszen a művészek testközelből tanulják meg azt, hogyan bánjanak a diákokkal, vagyis a szűkebben vett közönséggel - tette hozzá a rendező.

A jövő év szeptemberéig tartó program számos érdekességgel várja a gyerekeket az intézményekben és a nyíregyházi színházban. A drámapedagógiai előadásokon például három jelenetet adnak elő a diákok a színészek irányításával, a színházi részek előtt pedig kiscsoportos foglalkozásokon beszélhetik meg a darabbal kapcsolatos észrevételeiket, a szituációból adódó konfliktusokat és problémákat. A drámapedagógiai oktatás heti, havi szakkörös formában is elérhető lesz a gyerekek számára.

szinhaz A beszédtechnikai órákon az érettségire készülő diákok beszédminőségét és beszédtechnikáját javítják. A résztvevők az iskolaszínházi napok keretében a nyíregyházi színház jelenlegi repertoárjában lévő darabokkal ismerkedhetnek meg: a cél a színészi játékra és a nézői aktivitásra figyelő befogadó magatartás elsajátítása. A színészek például Goldoni A hazug, Moliere Tartuffe, Sütő András A szuzai menyegző és Tasnádi István Kokainfutár című darabjai kapcsán tartanak majd ilyen témanapokat.

Rendhagyó irodalomórákra is sor kerül
A Szí-Ne-Ja-Va program során rendhagyó irodalomórákat is szervez a színház, ezek keretében játékos színháztörténeti, "nézőképző", drámaépítő-színműolvasó foglalkozásokat, valamint vers-játék és költői irodalomórákat rendeznek. 
A Móricz Zsigmond Színház az óvodásokról sem feledkezett meg programjában: a legkisebbeknek jelmezes-díszletes-műsoros játékot tartanak azzal a nem titkolt céllal, hogy növeljék a gyerekek figyelmét és koncentráló képességét.

süti beállítások módosítása