Halasi a miskolci helyzetről: Óriási a zűrzavar

A színház élni segít - ez volt Halasi Imre mottója abban a pályázatban, amelynek alapján 8,5 évvel ezelőtt kezdte meg a miskolci teátrum vezetését. Szerződése 2012. december 31-ig még érvényes, de dr. Kriza Ákos polgármester távozásra kérte. A színigazgatóval ennek kapcsán beszélgetett az Észak-Magyarország.

"A jó színház állásfoglalásra kényszerít"

A kérdésre, mit sikerült megvalósítania az elképzeléseiből, a pályázatában vállaltakból, Halasi Imre azt válaszolta, nem készített még ilyen jellegű mérleget, de azt gondolja, nyolc stabil, emlékezetes, fontos szezonja volt ez Miskolcnak. “A pályázatomban vállalt mottómat javarészt sikerült megvalósítanom, ennek köszönhetően sok értékes órát tölthettek el a nézők nálunk. Az a jó színház, ami gyönyörködtet, elgondolkodtat, szórakoztat, meghökkent, vagy éppen vitára késztet, de mindenképp állásfoglalásra kényszeríti a közönséget. Ezt Miskolcon sikerült elérni, hiszen színes programokat, értékes előadásokat kínáltunk. És nem utolsó sorban létrejött egy egymást vállaló, egymásért dolgozni képes társulat: sok jó barát, kevés ellenfél. De annak is örülök, hogy a vidéki színházak közül a miskolci, amely a legtöbb előadást játssza, és - ugyancsak a vidéki teátrumok közül - mi voltunk, hat évadon keresztül, a leglátogatottabb intézmény” – fogalmazott a távozó miskolci igazgató, aki a tánctagozat és az operatagozat sikereit is hangsúlyozta.

“Megpróbáltam az utódnevelést, de beletört a bicskám. A fiatalok közül nem találtam olyat, akiben garanciát látnék a folytatásra. Bár a társulat középkorú tagjai közt akadna, akire rábíznám a színház vezetését” – tette hozzá.

halasi

"Van két konkrét jelölt"

Arról, hogy pletykákat lehet hallani konkrét nevekkel a leendő vezető(k)ről azt mondta Halasi: “Nem is értem, miért van szükség a pályáztatásra, hiszen tudomásom szerint van két konkrét jelölt, az egyik már járt is nálam. De még neveket nem szeretnék mondani, csak ha már 100 százalék lesz, azaz, ha a másik is eljön hozzám. Ez hamarosan megtörténik...”

Arra is válszolt, milyen színházat hagy az utódjára örökségül, bár erről nehezen beszélt: “Összességében egy erős, stabil lábakon álló társulatot, szakmájukat értő színészeket, dolgozókat. Ez biztos alap lehet az új vezetőnek. (…) Ez könnyebbséget jelenthet az utódomnak, feltéve, ha megbecsüli, és nem cseréli le. Az én elvem az, ha van egy jó alap, nem érdemes újrakezdeni az építkezést. Ha mindig újra kezdjük, nem jutunk el a felépítésig” – fogalmazott Halasi Imre.

"A hangulat a helyzetnek megfelelő"

A társulat hangulatáról és félelmeiről elárulta: “A hangulat a helyzetnek megfelelő. Óriási a zűrzavar, mivel nem előkészített, hanem improvizatív döntések születnek a teátrumot illetően (is). A nonprofit szervezetté való átalakulásról például a színészek - lévén művészemberek - nem tudják, mit jelent, de az önkormányzattól senki nem tisztelte meg őket azzal, hogy ezt elmondja nekik. Zavar van, tétovaság, azt sem értik egyébként, hogy miért kell ilyen gyorsan távoznom... Egy 188 éves színház nem érdemli meg, hogy a városvezetés ilyen bánásmódban részesítse. (…) Végiggondolva a hazánkban 1,5 éve zajló eseményeket, az én történetem egyáltalán nem kirívó. Ennek ellenére persze azt kell mondanom, hogy csöppet sem elegáns. A szlogen korábban az volt: a kultúra várost épít. Ez fordítva is igaz: a kulturálatlanság várost rombol” – fejtette ki az igazgató.

"Tulajdonképpen én vagyok a biztos asszisztense"

“Fontos hangsúlyozni, hogy a színház anyagi nehézségeit az önkormányzat zárolása idézte elő. Korábban bármilyen nehéz is volt a helyzet, úrrá tudtunk lenni a problémákon, ez a mostani váratlan elvonás (zárolás) eredményezte, hogy a polgármester biztos kinevezését látta célszerűnek. Szerintem teljesen indokolatlanul” – magyarázta Halasi Imre, aki azt is megjegyezte, az önkormányzati biztos, aki felügyeli a munkát szimpatikus, jó szándékú, színházkedvelő ember, akivel jókat beszélgetnek, hetente egyszer, amikor Miskolcon van. “Kirendeltek mellé asszisztensnek egy színészt, aki a polgármester barátja, de az adminisztrációhoz, a technikai működéshez ő sem ért. Így tulajdonképpen én vagyok a biztos asszisztense” – tette hozzá.

A kérdésre, mi lesz, ha itt hagyja Miskolcot úgy felelt, mire mennie kell, egy évvel lesz a nyugdíjkor előtt. “Nem tudom még mihez kezdek, de bármilyen hihetetlen, jelenleg nem ezzel foglalkozom, hanem leköt a Miskolci Nemzeti Színház sorsa” – összegzett az igazgató.

Forrás: Észak Magyarország

süti beállítások módosítása