„Oscar Blues"

"Oscar Blues" - a Verdi-ária blues feldolgozásban kel új életre a Klasszikon együttes első klipjében.

Álarcosbál című operájából Oscar áriája elevenedik meg blues feldolgozásban.

A Klasszikon együttes ez év márciusában kiadott első önálló CD-jét és a számos nagy sikerű koncertet követő rajongói visszajelzések arra késztették a tagokat, hogy elkészítsék első videoklipjüket is.

"Oscar Blues"
A klip már címében is hordozza a szám átlényegülését. Az együttes videoklipjében ugyanis blues feldolgozásban hallható Oscar áriája Verdi Álarcosbál című operájából. A klip képi megjelenítését többek között a Klasszikon együttes elmúlt évadának nagysikerű koncertjeiről készült videofelvételek színesítik.

Verdi-Nagy L. A.: Oscar Blues



Az "Oscar Blues" a Klasszikon együttes sokszínű repertoárjának azon darabja, amely az alaplüktetés, a hangszerelés és az énektechnika tekintetében is szakít az operai hagyományokkal, így szemléletes példa arra, hogy egy klasszikus operaária is tökéletesen alkalmas az átdolgozásra, nagyfokú művészi szabadságot engedve a mű zenei újraértelmezésének.

A Klasszikon együttes énekesnője, Sebők Monika szakmai küldetésének tekinti, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertesse és megszerettesse az opera műfaját. Éppen ezért koncertjeik alkalmával minden egyes operaária előadása előtt röviden vázolja az adott operarészlet főbb cselekményét, szituációját, illetve az abban szereplő figurák karakterét, lehetővé téve ez által a hallgatóság számára a mű teljes átélését.

Az eredeti műben Oscar az Álarcosbál kedves kis figurája, aki apródként a bálra meghívottak névsoráért felel. A Klasszikon videoklipjében Oscar több operából ismert alakot is meginvitál, és a rá jellemző pimasz módon kilesi őket a maguk civil valóságában - hiszen a hősök és hősnők közöttünk élnek, akik személyiségébe mindig belevegyül az őket megszemélyesítő művész lénye is.

smoscaruj
Sebők Monika

"Az Oscar Blues-zal három percbe sűrítve mutatjuk meg a műsorunkra jellemző megközelítést: a szereplő és a mai kor embere közti kommunikációt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy zenei megoldásainkkal és hangszerelésünkkel "átemeljük" a klasszikus melódiát korunk zenei világába, másrészt pedig azt, hogy a karakter mindenkori emberi tulajdonságaira irányítjuk a figyelmet. Úgy is mondhatnám, hogy képileg megjelenítjük a szlogenünket." (Klasszikon: "...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak!"). "Nagy élvezettel bújok Oscar bőrébe, mert Nagy László Adrián átiratában kiválóan kidomborítható az a fajta incselkedés, ami ezt az életteli operai alakot és áriáját jellemzi" - összegezte a klip koncepcióját Sebők Monika, a Klasszikon együttes énekesnője.

Az együttes 2012 februárjában egy nagyszabású, különleges show elemekkel gazdagított élő koncertet ad, melynek részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.


A Klasszikon együttesről

Klasszikon - "...ahol a klasszikusok a XXI. század nyelvén szólnak"
A crossover opera a klasszikus opera és egyéb zenei műfajok keresztezéséből létrejött új zenei stílus, mely egyre szélesebb rajongótáborral büszkélkedhet idehaza is, nemtől-kortól függetlenül. A Klasszikon együttes, mely a crossover opera meghonosítója és egyik legjelesebb hazai képviselője is egyben, immáron négy éve interpretál közismert operaáriákat a crossover jegyében. Az együttes a jazz, pop, blues, rock and roll, swing és egyéb, XXI. századi zenei stílusjegyekkel díszíti a legismertebb operaáriákat, így az évszázadok óta ismerősen csengő dallamok a szórakoztató zene játékosságával, lüktető ritmusával és mai világunk zenei ízléséhez igazodva válnak az igényes zene iránt fogékony közönség számára felejthetetlen élménnyé.

klasszikonuj

Tagok:
Sebők Monika (ének) - a Magyar Állami Operaház operastúdiójának tagja, 1995 óta a Honvéd Együttes szólistája, 2003-ban tagja a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának, majd ezt követően a Budapesti Operabarátok Alapítvány ösztöndíjasa. Jelenleg a Klasszikon együttes énekese, egyben művészeti vezetője.
Nagy László Adrián (zongora) - A Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny különdíjasa, a Honvéd Férfikar korrepetitora, a SaxOrgan orgonaművésze. Egy személyben a Klasszikon együttes zongoristája, zeneszerzője és hangszerelője is.
Zsemlye Sándor (szaxofon) - a Bartók Konzervatórium jazz-tanszakán végzett. Az 1992-es "Ki mit tud?" pop-rock-jazz kategóriájának győztese. A Klasszikon együttes mellett a Free Style Chamber Orchestra és az Uniszex szaxofonosa is.
Martos Attila (bőgő/basszusgitár) - a Zeneakadémia klasszikus nagybőgő szakán végzett, jelenleg a Klasszikon együttes és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze.
Tiba Sándor (dob) - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán diplomázott, mint jazz-dob előadóművész. Rendszeresen lép fel Koncz Zsuzsa együttesében. 2004-ben, a Jazzpression tagjaként, a Magyar Rádió eMeRTon Díjjal tüntette ki. Jelenleg a Klasszikon együttes dobosa és ütőhangszerese.

(Forrás és fotók: Klasszikon)

Weboldalak:

www.klasszikon.com
www.sebokmonika.com (Sebők Monika honlapja az Operaportálon)


A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr6611868599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása