Tipográfiai játék a színen

A Negatív Varietében Moholy-Nagy László filmes vízióját elevenítik meg a táncosok Szépvölgyi Viktória rendezésében, aki a Népszabadságnak nyilatkozott a produkcióról.

"Beletelt egy időbe,mire a táncosaink megértették, hogy az arckifejezésükről ebben az előadásban sem kell lemondaniuk, bár a néző csak az árnyékukat látja" - meséli Szépvölgyi Viktória, a Negatív Varieté Sziluett Színház rendezője, végzettsége szerint operaénekes, valamint könyvtártudománnyal és művészettörténettel foglalkozó építészkritikus, dizájnteoretikus.
A tavaly bemutatott, árnyjátékra emlékeztető produkció, a Negatív Varieté színpadra állítója másfél éve Moholy-Nagy László kutatásába fogott. Egyrészt, mert úgy érezte, hogy a fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező és kísérleti filmes életművében jó néhány feltáratlan fejezetet találni, másrészt pedig mert ellenállhatatlanul vonzotta az a könnyedség, ahogyan Moholy-Nagy a műfajhatárokkal bánt.

"Nyilván azért is hatott rám annyira ez a fajta szabadság, mert abban az életszakaszomban szinte kizárólag építészethez és dizájnhoz közeli megbízásokat kaptam, olyanokat, ahol nagyon is szigorúak voltak a mezsgyék" - magyarázza Szépvölgyi Viktória.

Ami a Moholy-életmű szürke foltjait illeti, Szépvölgyi Viktória az Országos Széchényi Könyvtár mikrofilmjein 1911 és 1925 közötti ismeretlen verseket és novellákat talált, és ott bukkant rá A nagyváros dinamikája című, 1922-ben készült filmforgatókönyvre is, amelyet Kassák Lajos Ma című konstruktivista folyóiratában publikált Moholy. "Nem is klasszikus forgatókönyv ez, inkább vázlat, egyfajta tipográfiai játék képversszerű szövegfoszlányokkal, vektornyilakkal, ábrákkal, vonalakkal és az oldalról oldalra feltűnő Tempó szóval. Bosszantott, hogy egy ennyire értékes anyag évtizedek óta a polcon porosodik, és elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne élővé tenni. A fejemben kezdettől a színház járt, nem a film. Az árnyjáték műfaja valójában adta magát, hiszen Moholy művészetének egyik fő eleme a fény- és árnyékhatás elemzése volt" - fogalmaz Szépvölgyi Viktória a Népszabadságban.

negativ

Negatív Varieté
az első Moholy-Nagy performansz
Negatív Varieté Sziluett Színház
Táncosok: Balogh Zsófia, Dulics Éva, Monojlovits Eszter, Nagy Fruzsina, Nagy Zsuzsanna, Sipos Mária Angéla, Szász Anna, Varga Renáta
Fénydíszletek: Garami Richárd (Manufaktor), Zádor Tamás (Kiégő Izzók)
Zene: Zságer Balázs (Zagar)
Koreográfus konzulens: Demcsák Ottó (Győri Balett), Réti Anna
Jelmez: Csergő Noémi
Vetítés: Szilágyi Yvette, Tóth Lajos
Rendezőasszisztens: Nagy Zsuzsanna 
Rendező: Szépvölgyi Viktória
Támogatók: AV CONTROL, Bakelit Multi Art Center, BIVA Inspiration, Hölgyválasz Táncstúdió, L1 Táncművek, Millenáris, SIN Kulturális Központ, Tünetegyüttes
Helyszín: Nemzeti Táncszínház – Színházterem
Időtartam: 50 perc
Jegyárak: 2 000 Ft, 1 800 Ft



süti beállítások módosítása