Orosz kitüntetést kapott Törőcsik Mari

Barátság Érdemrenddel tüntette ki az orosz állam Törőcsik Marit. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő az orosz kultúra népszerűsítéséért kapta az elismerést - hangzott el az m1 Híradójában.

"Ezzel az érdemrenddel azokat az orosz és külföldi állampolgárokat tüntetik ki, akik fáradságos munkájukkal közelebb hozzák egymáshoz és kölcsönösen gazdagították a világ népeinek kultúráját - mondta a díjátadón Alekszandr Tolkacs, Oroszország budapesti nagykövete.
Törőcsik Mari egész eddigi pályáján népszerűsítette az orosz színházművészetet és irodalmat. A Nemzet Színésze dolgozott orosz rendezőkkel és szerepelt több orosz darabban. 

revans-torocsik A Körhinta, amely elindította filmes pályáján a színésznőt, Oroszországban is sikert aratott. Törőcsik Mari a színpadon is elbűvölte az orosz közönséget és a rendezőket: Tolsztoj Háború és békéjében Natasát alakította, de játszott Csehov Cseresznyéskertjében és Bulgakov Iván, a Rettentőjében is. Dosztojevszkij- és Vasziljev-darabokban is többször vállalt szerepet.
"Nagy emberek rendeztek engem abból az országból, és mindegyik fénykorában" - mondta színésznő az MTI Hírcentrumnak, olyan neveket felidézve, mint Grigorij Konszkij, Jurij Ljubimov vagy Anatolij Vasziljev. "Nagyon sok barátom volt ott" - tette hozzá.
A 76 éves színésznő jelenleg is hét darabban játszik.

süti beállítások módosítása