Tíznapos lesz jövőre a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Elindult a jegyértékesítés a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválra, amely a támogatások drasztikus csökkenése miatt a megszokottnál rövidebb, tíznapos lesz. 2012. március 16. és 26. között azonban így is sokszínű programsorozattal várják a közönséget.

A Budapesti Fesztiválközpont vezetése úgy döntött, hogy a 2012-es év a tavaszi fesztivál esetében is a takarékosság éve lesz - áll a fesztiválközpont közleményében.  "Úgy látjuk, Magyarország és a főváros a kedvezőtlen gazdasági körülmények között minden erejével igyekszik talpon maradni, még ha ez a jövő évi kiadások csökkentésével jár is. A csökkentés nem kerüli el a Budapesti Tavaszi Fesztivált sem" - írták, kitérve arra, hogy bár a költségvetést még nem szavazta meg az Országgyűlés, az már látható, hogy a tavalyi állami támogatásnak legfeljebb a fele áll majd rendelkezésükre. Emellett éveken keresztül elkötelezett partnerük, az OTP Bank is visszalépett a fesztivál támogatásától. 

budapesti_tavasz A fellépők között azonban 2012 tavaszán is lesznek nemzetközi sztárok: a fesztivál vendége lesz többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, a világhírű Mihail Pletnyov és az Orosz Nemzeti Zenekar, az I Musici di Roma zenészei pedig Vivaldi-concertókat játszanak.  
A fesztivál nyitókoncertjén a 120 éve született, itthon korábban méltatlanul elhallgatott Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. A nagyszabású előadáson a Hortobágy című 1936-os film zenéjeként készült, azonos című szvit csendül fel, az egyes tételek és a vetített filmrészletek az eredeti film szellemében kapcsolódnak össze.
Új koreográfiával készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Filharmonikusokkal, először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamenco-táncosa és koreográfusa, a dzsessz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjére készülhetnek. 
Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál. A programsorozat utolsó napjaiban pedig Énekel a város címmel szerveznek eseményt: a köztereken, utcákon, középületekben és a legváratlanabb helyeken bukkannak fel kórusok és fakadnak dalra, részvételre buzdítva a járókelőket is. A nap végén speciális térformációban elrendezve szabadtéri koncertet adnak, amely zenével formálja át az 56-osok terét. 
A fesztivál zárásaként, március 26-án egy nagyszabású koncerttel lepik meg a közönséget a szervezők. Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművészt az egyik legjobb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra kíséri Charles Dutoit vezényletével.

süti beállítások módosítása