Minden eladó! - Vásár a bezárás előtt álló Merlinben

Lefestett utazókoffer, koponyafejű ló, fodros jelmezek, kalózkalap és bohócorr - Minden eladó! címmel vásárral várja a közönséget a bezárás előtt álló budapesti Merlin Színház, amely december 18. és 21. között rendezi meg utolsó akcióját.

A 20 éves Merlin Színház eredeti épülete az év végén bezár, a tervek szerint a stáb új helyre, a budai Átrium mozi épületébe költözik.
Az elmúlt húsz év alatt az intézmény mindvégig befogadó színházként működött, ami nap mint nap új alkotók, társulatok vendégül látásával járt. Mivel az épület nem alkalmas a díszletek, kellékek tárolására, ezért elszállításuk a mindennapi munka része volt. "Ám valahogyan mégis lemorzsolódtak tárgyak. Némelyik hónapokkal később visszakerült gazdájához, némelyik pedig végleg itt maradt" - olvasható a színház közleményében.
Mint írják, a Merlin saját produkciókat is létrehozott, amelyek díszleteit és kellékeit képzőművészek készítették. "Mi a közös egy Faust-pólóban, egy aranyszínűre festett Thonet székben és egy japán gyerekjátékban? Mindezek az évek során halmozódtak fel a Merlin épületében: a padláson, az irodában, a ruhatárban és a nézőtér mögött."

merlin


A Merlin december végén végleg bezárja kapuit, ezért szeretnék megosztani az érdeklődőkkel a felhalmozódott kincseket. A gazdára váró kellékek és díszletelemek mellett archív fotók, szóróanyagok és dedikált plakátok mesélnek az épületről és a színházéletéről.
A bezárás előtt tartott vásáron naponta 14 órától várják az érdeklődőket, akik bolhapiaci áron vehetik meg ezeket a tárgyakat, amelyeknek mind saját történetük van.
Mint azt Magács László, a Merlin Színház igazgatója elmondta, a Fővárosi Közgyűlés a héten döntött arról, hogy további három évre meghosszabbítja a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány ősszel kötött, eredetileg az év végéig szóló közszolgáltatási szerződését. Ez lehetővé teszi a színháznak az előadóművészeti törvény szerinti kiszámíthatóbb finanszírozási kategóriába kerülését.
Az igazgató tájékoztatása szerint új otthonukban az első bemutatót február 26-ra tervezik: Goda Kriszta rendezésében, Martinovics Dorina és Rudolf Péter szereplésével a Cukorfalat című előadást tűzik műsorra.
Magács László az új helyszínnel kapcsolatos elképzeléseit ismertetve korábban elmondta: a Kozma Lajos tervezte art deco épület eredeti funkciója kibővülne színházzal, kávéházzal, a Merlinben már megszokott, "beszélgetős" közösségi programokkal, ahol egymásra talál a művészet a szórakoztatás, a minőségi időtöltés, de az Átrium fő vonzereje a színház lesz. Hangsúlyozta, hogy terveiben az angolnyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház.
Kiemelte: a Merlin fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, amely az előadóművészetek különböző területeit használja fel egy-egy előadás létrehozásában, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal.

 

2011. december 18-21. / 14.00-zárásig

süti beállítások módosítása