Nehéz év elé néz a Budapesti Operettszínház

A Marica grófnő premierje helyett egy a magyar borról szóló vigadalmi gálát mutat be februárban a Budapesti Operettszínház. A bemutatók cseréjére Kerényi Miklós Gábor főigazgató szerint azért van szükség, mert 2012-re a főváros részéről nem számíthat anyagi támogatásra a színház, és központi támogatásuk is csökken.

"A vigadalmi gálát már korábban is terveztük, de most előbbre hoztuk a műsorra tűzését az anyagi nehézségeink miatt" - mondta az Kerényi Miklós Gábor, hozzátéve, hogy működésükhöz a fővárostól jövőre sem várhatnak anyagi segítséget, központi támogatásuk pedig 70 millió forinttal csökken.
A Nagymező utcai teátrum vezetője attól tart, hogy a nyáron likviditási gondjaik lehetnek. Ők a társasági adókedvezményből szépen részesültek, az ebből származó forrás fontos számukra, hiszen az állami támogatás az összköltségvetésüknek csupán 20 százaléka. A TAO azonban csak az év végén folyik be, kérdés, hogy az esztendő középső periódusát miből hidalhatják át - mutatott rá Kerényi Miklós Gábor.

kero

fotó: Magyar Hírlap

Kiemelte: továbbra is napirenden van, hogy az előadóművészeti törvény módosításával a Budapesti Operettszínház a nemzeti kulturális intézmények közé kerüljön, hiszen a fővárosban ez az egyetlen kéttagozatú teátrum, az országban itt játsszák a legtöbb magyar darabot, klasszikus operettet és kortárs magyar zenés játékokat, valamint rengeteg a gyerekelőadás. Széles közű az együttműködésük a környező országok magyarlakta településeivel és a művészeti dolgozóik 75 százaléka diplomás.
A főigazgató bízik abban, hogy 2013. január 1-jével a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fenntartásába kerül a színház. Úgy véli, nincs  igazán teteje annak az elképzelésnek, amelyet a héten szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés. E szerint - a többi fővárosi fenntartású színházhoz hasonlóan - jövő augusztus 1-jével a Budapesti Operettszínház is nonprofit gazdasági társasággá alakulna. 
"Öt hónap időtartamra túl sok és fölösleges problémával járna az átalakítás, miközben a színház a gondok ellenére gazdaságilag, művészileg ma igen jól működik" - vélekedett Kerényi Miklós Gábor.

süti beállítások módosítása