A Budapesti Kamaraszínház támogatását is megvonják

Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója megerősítette: nem csak a Játékszín, de a Kamaraszínház teljes támogatását megvonja a NEFMI.

tivoliSzűcs Miklós ennél többet egyelőre nem akart közölni, de rendkívüli társulati ülést és sajtótájékoztatót hívott össze, 2011. december 21-én Szerdán 11 órára. "Ugyanolyan levet kaptunk, mint Balázsovits Lajos. Semmi más nem szerepel benne, csak az értesítés arról, hogy megvonják a támogatásunkat. Arról, hogy ez milyen jogi, illetve gazdasági következményekkel jár szerdán fogok nyilatkozni mindenkinek" - mondta el a Színház.hunak Szűcs Mikós. A Budapesti Kamaraszínház vezetősége  a TIVOLI-ba ( 1068 Bp, Nagymező u. 8) várja a média képviselőit.

Balázsovits Lajos, a Játékszínben pedig délután három órakor fog beszélni színháza helyzetéről és arról, milyen következményekkel jár az, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 2012 január elsejétől megvonja a Játékszín teljes támogatását.

 

Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy folynak a tárgyalások arról a lehetőségről, hogy a Magyar Színházat összevonnák másik két állami fenntartású színházzal, a Játékszínnel és a Budapesti Kamaraszínházzal, és kapott is felkérést az összevonás végiggondolására, egy koncepció elkészítésére, de még nincs döntés.

 

Szűcs Miklós pedig színháza helyzetével kapcsolatban elárulta a Színház.hu-nak, hogy bekértek tőle egy új üzleti tervet, amelyben a Budapesti Kamaraszínház nullszaldóval jöhetne ki 2012-ben. Szűcs ennek kapcsán kifejtette: "2010-ben 85 milliót vontak el tőlünk. Akkor, a vagyonkezelő 47 millió mínusszal fogadta el az üzleti tervet. Abban az évben, még 17 milliót elvontak, tehát összesen 64 milliót. Ehhez képest megtakarítottunk 26 milliót az évadzárásra. 2011-ben elvontak 37 milliót. 101 milliónak kellett volna lennie a hiánynak. Mi azt mondtuk, hogy 47-et bevállalunk, azt mondták, hogy szó sem lehet róla, mert ez a tőketartalék határánál van. Két hónapig nem kaptak a dolgozók fizetést, lemondtam a prémiumról, 38 millió forintot fogadtak el veszteségként. Időközben elküldtem 11 embert, a társulat lemondott az egyhavi fizetéséről, amit 8000 forinttal még csökkentettünk, (de megemeltük a kafetériát), lemondtam egész éves prémiumról, csökkentettük a bemutatószámot és megírtam, hogy nincs tovább, már csak a fal van a hátunk mögött. Ehhez képest majd hogy nem felelősségre akarnak vonni, azért, mert nem vagyok együttműködő és nem vagyok hajlandó egy nullszaldós tervet beadni. Ilyen nincs! Az a vagyonkezelő rögeszméje, hogy csökkentsük az előadásszámot, és ha kevesebbet játszunk, nyilván megtakarítunk. Pedig éppen előremenekülünk, azért játszunk, hogy több bevétel legyen és az előadó-művészeti törvényből adódó, nettó jegybevételnek a 80 százalékát megkapjuk plusz támogatásként. Ha öttel kevesebbet játszunk, akkor havonta 3-4 millió mínuszunk keletkezik! És nem hiszik el nekem, hogy nem bolondultam meg. Ha nyereséges lenne, hogy kevesebbet játszunk, miért ne csinálnám? Megkímélném a műszakot, a színészeket, és kevesebb munkám lenne! Miért gondolja valaki, hogy ennyi év igazgatás után a saját magam ellensége vagyok, nem akarok spórolni, amikor egyéb okokból, korábban 9 illetve 26 milliót spóroltam meg? Hát érti ezt maga? És ez még nem minden! A két stúdióhoz egy műszak tartozik. Korábban egy nézőtéri felügyelő dolgozott. Azért kezdtük 7-kor itt és fél 8-kor ott, hogy a nézőtéri felügyelő átérjen a másik oldalra a kezdésre. A gazdasági hivatal egy pénztárosból és két nyugdíjasból áll. Egy olyan színházról beszélünk, ami ebben a szezonban hat magyar darabot mutat be, melyből négy ősbemutató. A Tivolit annak fejében üzemeltethetjük, hogy 120 előadást ingyen kell játszanunk a fővárosnak. Mi ehelyett  220-at csinálunk úgy, hogy az önkormányzatnak ez nem kerül egy fillérjébe sem! Ennek fejében több mint két évtizede a Józsefvárost leadtuk".

 

Szűcs Miklóssal készült interjúnkat itt olvahatják:

"Választhattunk: élet vagy halál" - Interjú Szűcs Miklóssal

"Az utóbbi pár évben szép lassan elvették az ember kedvét mindentől. Nem lettünk fontosak. Az elmúlt három évben a támogatásunk 40 százalékát vonták el és közben 15 % volt az infláció" - mondja Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, akit az intézmény helyzetéről, a szakma állapotáról, abszurdumokról, politikai döntésekről kérdeztünk. »

 

 



süti beállítások módosítása