Aki csokoládéban fürdik karácsonykor - Főzzünk Hegyi Barbarával

A Színház.hu a karácsony közeledtével új sorozatot indít, melyben színházi emberek gasztro-titkait mutatja be. Elsőként Hegyi Barbara receptjeiből válogattunk, hiszen a színésznőnek nemrég jelent meg Abraka babra címmel szakácskönyve. Cikkünkből kiderül, ki súgta Barbarának a címet, miért tölti csokoládéba borítva az ünnepeket és hogyan készül a részeges csirke, vagy a kávétorta.

A Víg büféjében vetettem oda Kern Andrisnak: Te mindig olyan jókat mondasz, nincs valami ötleted? - idézte fel Barbara. - Pár perc múlva odalépett hozzám, és a fülembe súgta: Abraka babra. Most is mosolygok, ahogy felidézem. (Hegyi Barbara)

monologok

A KÖNYVRŐL

Az első főzésről: Úgy ötéves lehettem, amikor arra ébredtem, hogy márpedig én tudok palacsintát sütni. Kimentem a konyhába, kerestem tojást, lisztet meg cukrot. Az anyám még aludt. Odaálltam a villanytűzhely mellé, a serpenyőben valahogy összekevertem a hozzávalókat és kisütöttem őket. Azt hiszem, az egészet egy mesekönyv ihlette, amelyben a főszereplő tudott főzni. Miután elkészült a „palacsinta” – ami inkább egy rántottára hasonlított – lekvárral jól megkenve körbevittem a házban, mindenki megkóstolta. Aztán hosszú ideig nem kísérleteztem a palacsintával.

Barbara és a főzés: “A főzés mindig is közel állt hozzám, szinte amióta az eszemet tudom, sokat főztem. Az ételek nagy szerepet játszanak az életemben. A „pótlányomtól”, Sandrától az egyik születésnapomra kaptam egy blogot, hogy leírjam az főzéssel kapcsolatos élményeimet, de ezt nem igazán írogatom, mert nehezen kezelem az internetet. Ezért a könyv kézenfekvőbb volt. Emellett szerettem volna Rozinak, a lányomnak, és Sandrának is leírni a recepteket, hogy ne kelljen állandóan felhívniuk, ha valamit szeretnének elkészíteni. Célom volt az is, – mivel manapság nem sokan főznek –, hogy megmutassam, nem nehéz, én, a szőke nő is meg tudom csinálni”.

A könyvben személyes történetek is szerepelnek: ”Szerettem volna valami mást csinálni, mint a többiek. Nem tucatkönyvet kiadni. Az apám meghalt, amikor megszülettem, jószerivel férfi nem volt mellettem, csak nők vettek körül. És mindegyik főzött. Ráadásul jól. Sokat ettünk. Így az én életemben természetes dolog volt a főzés. Ezzel a könyvvel azoknak a nőknek is szerettem volna emléket állítani, akik akkor ott voltak velem, akiknek köszönhetem azt, hogy szeretek a konyhában sürgölődni. Azt is szerettem volna, hogy a gyerekem is ismerje ezeket a történeteket, hogy valahol megmaradjon neki”.

„Anyám meggylevese utánozhatatlan” vagy „vajon hogy csinálhatta nagymama a paradicsomos káposztát” – ismerősen hangzanak ezek a mondatok, és azt jelzik, valamit elmulasztottunk. Mert addig kell elkészíteni a „mi receptünket”, amíg a titkok tudói velünk vannak. A lányaimnak, Rozinak és Sandrának szeretném átadni, rájuk hagyományozni ezt a felhalmozott tudást. Zorán mamája nagyon idős, sajnos őt már nem tudjuk kikérdezni. Arra jutottam, az ételtörténeteken keresztül meg tudom mutatni, hogyan éltünk, gondolkodtunk, milyen dolgok vettek körül minket. Mindez fontos, hogy megmaradjon az emlékezetben. Ételtörténeteink is részei élettörténetünknek.

  

NÉHÁNY RECEPT
Részeg csirke Barbara módra
"Személyenként: 1 csirkecomb, 1 szál sárgarépa hosszában félbevágva, fél szál fehérrépa, 2 szál újhagyma, 1-2 gomba, fél alma és körte, só, őrölt bors, 2 dl száraz fehérbor (rozé is jó), 1-2 evőkanál olaj, annyi víz, amennyi ellepi.

Megmosom, besózom a combokat. Egy fedeles tűzálló tálban a felforrósított olajra teszem a hús felét, rádobom a zöldségek felét, megszórom őrölt borssal. Újabb combok következnek, majd a maradék zöldség, és megint bors.
Rálocsolom a bort, kevés vízzel felengedem, hogy csaknem ellepje. Felforralom, utána közepes lángon majdnem puhára főzöm. Megkóstolom, és ha kell, sóval, borssal tovább ízesítem. Betakarom a héjukkal felfelé fordított gyümölcsökkel, és 220 fokra előmelegített sütőben lefedve sütöm 15-20 percig.
A fedőt levéve addig sütöm tovább, amíg a gyümölcsök fényesre megsülnek. Ez lesz a hús körete, ezzel együtt tálalom."

Kávétorta

A piskóta:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só

1. A tojások sárgáját egy nagy tálban habosra keverem a cukorral meg a vaníliás cukorral.
2. A lisztet elkeverem a sütőporral és egy pici sóval, és beleszitálom a tojássárgájába. A tojásfehérjékből kemény habot verek. Óvatosan a masszába forgatom, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze.
3. A masszát sütőpapírral kibélelt formába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütöm. Akkor kész, ha a teteje kissé kezd barnulni.
4. Kinyitom a sütő ajtaját, és hagyom kihűlni a piskótát. (Az ajtót sütés közben nem nyitom ki, nehogy a tészta összeessen.) Amikor kihűlt, 3 lapra vágom.

A krém:
50 g porcukor + 150 g kristálycukor a karamellhez, 100 g (50 + 50 g) vaj, 6 tojássárgája, 25 g nescafé, 0,5 l tejszín, 2,5 dl zsíros tej, 1 teáskanál vaníliapor, 50 g liszt, csokoládéreszelék a díszítéshez

1. Egy serpenyőben felolvasztom a 150 g kristálycukrot, és karamellizálom. Amikor elkezd barnulni, beledobok 50 g vajat. Összekeverem, és leveszem a tűzről.

2. Közben fölteszem főni a tejszínt a tejjel, a vaníliával és a nescaféval (használhatunk rendes kávét is, akkor 1 dl kávé mellett csak 1,5 dl tej kell bele).

3. Fehéredésig keverem a tojássárgáját a másik 50 g cukorral és az 50 g liszttel. Amikor felforr a tej, óvatosan hozzáadom a kikevert sárgáját. Tovább főzöm, habverővel kevergetem, míg besűrűsödik. Elzárom a lángot, hagyom kicsit hűlni, majd hozzákeverem a vajas cukrot. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen, és jól kenhető legyen.

4. A piskótalapokat egymás után megkenem a krémmel, amelyet úgy osztok el, hogy a torta tetejét és oldalát is be tudjam vonni vele.

A torta tetejének dekorálásához sütőpapírt használok, amelyet a kávékrémmel már bekent felületre helyezek. A papírból annyival kisebb átmérőjű kört vágok ki, amilyen szélesre szeretném a külső díszítősávot a torta peremén. A fedetlenül maradt külső karimát és a torta oldalát megszórom csokoládéreszelékkel. Ezután leemelem a papírt, és egy nagyméretű pogácsaszaggatót helyezek a torta közepére. Beleszórom a reszeléket.

LEHET, HOGY EDDIG NEM TUDTÁK

1. Hegyi Barbara karácsonykor több ezer bonbont készít, a csoki mellé kaviár dukál, a titok pedig a temperálásban rejlik.

2. Barbara Asztalfő címmel műsort vezet az Alexandra-házban, havonta, ahogy ideje engedi, lassan két éve. Hogy miről is van szó? Barbara elmondja: "Felkértek, hogy vezessem, de hát mondtam, hogy nem tudok műsort vezetni, én ahhoz vagyok szokva, hogy engem kérdeznek, nem ahhoz, hogy én kérdezek. Egy dolgot tudtam elképzelni: hogy arról beszéljünk, ki mit főz. Két éve mennek ezek a beszélgetések. Garas Dezsőtől Pap Veráig sok mindenki megfordult már nálam. Nagyon sok színész főz: a próbák, az előadások között sokan mesélik, hogy mit alkottak a konyhában. Mulatságos dolog ez. A műsor is arról szól, hogy ételekről beszélgetünk, és azon vitatkozunk, hogy az adott ételt mivel jobb főzni: joghurttal vagy éppen tejföllel?"

Az Abraka babra itt megrendelhető.

 

Forrás: Nők Lapja Café, Blikk, Abraka babra

süti beállítások módosítása