„Kell valakinek ez a színház?” - Sajtótájékoztató a Játékszínben

Balázsovits Lajos sajtótájékoztatót tartott a Játékszín helyzetéről, és egyben rendkívüli társulati ülést hívott össze. Erről tudósítunk. Cikkünkben megszólal Gálvölgyi János, Balázsovits Lajos, Hernádi Judit, Almási Éva.

"Ebben a pillanatban a Játékszín afféle kakukktojás a minisztériumnál. A Budapesti Kamara és a Magyar Színház is minisztériumi fenntartású. Oda amúgy a kiemelt nemzeti intézmények tartoznak; történelmi okai vannak, hogy ez a három színház miért tartozik mégis a minisztériumhoz. A Budapesti Kamara valamilyen módon jogutódja volt a rendszerváltozás előtt létezett Faluszínháznak, a Déryné Színháznak, amelyik minisztériumi színház volt, ettől a Budapesti Kamaraszínház is ott ragadt. A Magyar Színház volt ugye korábban a Nemzeti Színház, ez emiatt ragadt ott. A Játékszín pedig a hetvenes években az első hivatalosan társulat nélkül működő színházi próbálkozás volt" (Balázsovits Lajos, 2007, HVG )

 

"De én szeretem a focit..."

A sajtótájékoztató előtt már gyülekeztek a színházhoz kötődő művészek a büfében. Megjelent többek között Molnár Piroska, Almási Éva, Hernádi Judit, Korcsmáros György, Hirtling István, Balikó Tamás, Vajda Márta, többen interjút is adtak. Gávölgyi János úgy fogalmazott nincs mit tenni, és felhívta a figyelmet arra, hogy évadban kellene gondolkodni. „Többezer előadás van bennem és ebben a színházban, elképesztőnek tartom a döntést. Nem csak mi tudunk panaszkodni, hasonló helyzetről számolhat be egy ápolónő, vagy óvónő. Egy színész, ha elveszti az állását elmegy taxisnak vagy kivándorol Amerikába, viszont Magyarországon nincs szükség annyi taxisra, mint amennyi állástalan színészünk lesz. De én szeretem a focit, abba legalább százmilliókat ölnek” – fogalmazott a színész.

"Mi sem tudunk támogatás nélkül működni"

Balázsovits Lajos, mielőtt az RTL Klubnak nyilatkozott volna, megjegyezte, régen volt ennyire népszerű a kamerák számára. „Meglepetésként ért a levél, amit kaptunk. Ugyanis tegnap volt felügyelőbizottsági ülés, ahol megdicsérték a gazdálkodásunkat és azt, hogy elértük, hogy a saját bevételünk bőven meghaladta a minisztériumi hozzájárulást. Összeget nem mondok, mert akkor be kéne számolnom részletesen a gazdasági helyzetünkről, ami egyébként nem titok” – fogalmazott. „Európában kevés olyan színház van, amelyik magát tartja fenn. Mi sem tudunk támogatás nélkül működni” – tette hozzá az igazgató, aki elárulta a tulajdonos Vagyonkezelő tőle tudta meg, hogy megvonják a színház támogatását és azt is, hogy nincs tartozásuk.

lajos

Sok vízről és indoklásról

A sajtótájékoztató elején Balázsovits közölte: „Azért van itt ez a sok víz és sok szék, mert meghívtuk a színház tulajdonosát, a Vagyonkezelő Zrt. képviselőit, de nem tudnak megjelenni, ahogy Skultéty államtitkár úr sem, akitől a levelet kaptuk”. Ezután arról számolt be, hogy ünnepi társulati ülésre készült, hiszen pontosan 100 évvel ezelőtt nyílt meg ezen a helyen egy színház, ők pedig a 20. évadot töltik a Játékszínben. „A további program egy Herczeg Ferenc darab lenne, és Csukás István darabot évad végén mutatnánk be. Remélem meg tudjuk valósítani” – mondta Balázsovits. Kiderült, hogy az általa megkérdezett jogi szakértők sem tartják korrektnek a közhasznú szerződés felbontását, amely két pontra hivatkozik indoklásában. "Egy, hogy a fővárossal való tárgyalások megakadtak, hiszen a főváros nem tudta átvenni a színházat; a kettes pont a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozik. Én remélem, hogy sikerül felújítani a tárgyalást a fővárossal és kompromisszumot kötünk” – közölte az igazgató, aki úgy látja, mindig voltak pénzügyi nehézségek, de ilyen villámcsapásszerű hírt még nem kapott.

"Nem tudjuk a forgatókönyvet"

„Nem tudjuk a szándékot, nem tudjuk a forgatókönyvet, semmi konkrétumról, szándékról nem tudunk. Szőcs államtitkár úr egy órája a NEFMI-ben mindenkit megnyugtatott, hogy nem szűntetik meg a színházat, mert valamilyen formában tovább fog működni. Milyen formában? Kérdem én” – vetette fel Balázsovits, aki elárulta, több, mint 100 ember veszítené el az állását, ha bezárnának, köztük 70 művész fellépő és 30 állandó munkatárs, illetve a szerződéses partnerek (akik fenntartják a büfét, a ruhatárat, a biztonsági szolgálat, stb.). „Itt családokról, hitelekről van szó, komoly egzisztenciális problémák merülnek fel. Ha már egyszer a színészek, a kiegyezés után polgárjogot nyertek, akkor velünk is ugyanúgy kell törődni, mint bármelyik szakmával” – tette hozzá.

lajostukor

Rick Zsófi és Balázsovits Lajos

"Büszke vagyok a férjemre"

„Annyira friss a helyzet, hogy nem tudtuk végiggondolni a „hogyan továbbot”. A jegyek mennek a januári műsorra, februárra elígért házaink vannak, a műsor erre a hónapra és februárra is készen áll, akkor kezdődne a következő produkciónk próbája. Lehet, hogy olyan előadást kell csinálnunk, amiben nem díszlet szerepel, hanem körfüggöny, amelyben egy színész áll a színpadon, és sok kicsi kínai verset mond. Arról még nem is beszéltem, hogy rengeteg szerződéses kötelezettségünk van, amit január elseje után is teljesíteni kell” – magyarázta Balázsovits, aki szerint február közepe-, végefelé kell bezárniuk, ha nem változik a helyzet.

Ezután Hernádi Judit a nézőtéren körbenézett: „Kell valakinek ez a színház?” – kérdezte. Hangos nevetés fogadta. Utána Almási Éva szólalt fel, aki közölte, nem elfogult a családjával, de: „Büszke vagyok a férjemre, mert úgy gondolom, hogy háborúban igenis a kapitánynak addig kell kitartani, amíg le nem lövik és a hajót ki kell vezetnie. Nagyon örülök, hogy a Balázsovits Lajos felesége vagyok!” – hatalmas tapssal üdvözölték a kijelentést.

Aki utoljára hagyja el a hajót

„A minisztérium által finanszírozott színházak közül ez az egyetlen, ahol nincs pénzügyi probléma. Lehet, hogy az a cél, hogy a másik két pénzügyi problémával (Budapesti Kamaraszínház, Magyar Színház, a szerk.) összevonjanak minket?” – vetette fel Balázsovits, aki egyébként nem beszélt Őze Áronnal, a Magyar Színház igazgatójával a helyzetről. "Attól félek, hogy színházakat uszítanak egymás ellen. Nem lenne jó, ha acsarkodnánk. Mindenesetre megpróbálok európai módon tárgyalni" - fejtette ki az igazgató, de azt  a választ kapta a nézőtérről: "Ez nem jó ötlet".

"Életemben először vagyok mozgalmi helyzetben... Az erő mégiscsak ott van, ahol a pénz.. De egy biztos, valóban utolsónak fogom elhagyni a hajót" - összegzett Balázsovits Lajos, aki a sajtótájékoztató után arról mesélt, reggel fél nyolc óta beszél ugyanarról a témáról és úgy érzi magát, mint a férfi főszereplő Örkény: A színész halála című novellájában, aki meghalt, majd el kellett még játszania a Hamletet.

 

Tudósított: Tóth Berta/ színház.hu

süti beállítások módosítása