Réthelyi megindokolta a Kamaraszínház és a Játékszín pénzének megvonását

A NEFMI indoklása szerint egyes színházaktól azért vonták meg évad közepén az állami támogatást, mert a színházi év nem esik egybe a költségvetési évvel. A HVG.hu tudósítását szemléztük.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) 2012 januárjától megvonja az állami támogatást a Budapesti Kamaraszínháztól és a Játékszíntől is. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a minisztérium közös sajtóreggelijén a HVG kérdésére: milyen szempontrendszer szerint döntöttek arról, mely színházaktól vonják meg az állami támogatást, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt válaszolta: „ezeknek a színházaknak a működése illik bele a legkevésbé abba a sorba, amit támogatunk”.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára korábban arról beszélt, hogy szakmaiatlan dolog az évad közepén megvonni a támogatást egy színháztól. Ezt Réthelyi azzal magyarázta a lapnak, hogy a költségvetési év nem egyezik meg a színházi évaddal.

rethelyimiklos

Réthelyi Miklós, Fotó: Fazekas István

Az állami pénzektől elesett két színház esetében az is felmerült, hogy összevonják őket a Magyar Színházzal. Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója korábban arról nyilatkozott, hogy felkérést kapott a három színház összevonását célzó koncepció kidolgozására, ami a Színház.hu információi meg is született.

A pénteki sajtóreggelin Réthelyi Miklós a Nemzeti Kulturális Alap átszervezéséről is beszélt. Az eddigi 17-ről 9-re csökkentették a kuratóriumok számát, így most nagyjából feleannyian dolgoznak az NKA-nál, a növekvő munkával arányosan megemelt tiszteletdíjjal, amely L. Simon László elnök szerint még így is csak egy jelképes összeg. A karcsúsítással több tízmillió forintot takarítanak meg, ehhez pedig az is hozzájárul, hogy a filmtámogatás teljesen kikerült az Alap portfóliójából. Az előzetes tervek szerint a kilenc kollégium körülbelül 5 milliárd forintot fordíthat pályázati támogatásra.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi elnök, Jankovics Marcell miért nem kapott helyet valamelyik kuratóriumban, L. Simon László azt mondta: nem akarták megsérteni egy ilyen felkéréssel, Réthelyi Miklós pedig „nem hiszi”, hogy Jankovics részt akart volna venni valamelyik kuratórium munkájában.

Az NKA elnöke a 2012-ben felhasználható pénzekről azt mondta: az előirányzatok alapján 10,1 milliárd forint bevétellel kalkulálnak, így nem lesz olyan terület, amely 2012-ben kevesebb pályáztatásra fordítható pénzt kapna, mint tavaly. Ahogy arról korábban beszámoltunk, további forrásnövekedés várható a pornótermékekre kivetett kulturális járulékból (ezt naponta utalja át az adóhatóság), illetve a szerzői jogvédő szervezetektől befolyó összegekből, lehetségessé vált továbbá, hogy gazdasági szervezetek társaságiadó-kedvezmény igénybevételével támogathassák az NKA-t. L. Simon azt mondta: a kulturális adó bevezetését az ellenzéki pártok sem támadták, a kérdésben politikai konszenzus volt.

Az NKA költségvetéséből 2,4 milliárd forintot zárolt a kormány, de ahogy L. Simon fogalmazott: ez rendben van, ebben a gazdasági helyzetben ugyanis szerinte érthető, hogy maradványt kell képezni. „Így is sokkal több pénzt osztunk szét, mint valaha, a zárolt összeget pedig nem tudják elvonni” – tette hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságára vonatkozó költségvetési fejezeti előirányzatnak az a sora, amely a gazdasági társaságként működő kulturális intézmények finanszírozásáról szól, a 2011-es 7,3 milliárd forintról 2012-ben 6,4 milliárd forintra csökken. A tárcának tehát mintegy egymilliárd forintot kell megspórolnia. A Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín közhasznúsági szerződésének felbontásával a tárca 477 millió forintot takarít meg.

Forrás: HVG, Színház.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


süti beállítások módosítása