Hiller szerint kiszolgáltatott a kultúra

Hiller István, az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője szerint jelenleg a kultúra az egyik legkiszolgáltatottabb terület, mert az átlagosnál is súlyosabban érintették a kormány megszorító intézkedései.

A szocialista országgyűlési képviselő a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap a fővárosban, a Kossuth téri József Attila-szobornál tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ezen a napon nincs ok az örömre és az ünneplésre, mert a költségvetési megszorítások az elmúlt öt évtizedben nem látott mértékben érintették a kultúrát az elmúlt két évben. Ez leginkább a közművelődés, a könyvtárak, a művelődési házak és a levéltárak esetében figyelhető meg - fejtette ki, hozzátéve: pedig a fővárosban és vidéken is a kultúra alapja éppen a közművelődés.
A politikus szerint ezért új közművelődési koncepció helyett a működési feltételek biztosítására lenne szükség.
Hiller István kitért arra is, hogy a kultúrára szánt európai uniós pénzeket, több mint 20 milliárd forintnyi eurót "egy tollvonással elvonták" 2010-ben, igaz, ebből 6 milliárd forintot a közelmúltban "visszacsorgattak", de 14 milliárd forint uniós pénz még mindig hiányzik a kultúra területéről.

hiller Mint mondta, több, a kultúrával kapcsolatos döntés pedig tiltakozást váltott ki, így például az Új Színház vezetéséről hozott döntés, vagy az a terv, hogy elmozdítják a Kossuth térről József Attila szobrát. A képviselő úgy látta, helyes, ha a mindenkori magyar miniszterelnök ablakából jól látja az egykori költő emlékművét, ezért reméli, a szobor maradhat, mert "jó helyen van itt a Duna mellett, a Kossuth téren".
Kérdésre válaszolva a politikus közölte: "az, ami a felsőoktatásban történik, az nem a felsőoktatás szerkezeti átszervezése, hanem jelentős pénzkivonás", amelynek még nincs vége, hasonló horderejű megszorítások várhatók a jövőben is.
A Békemenet szombati tüntetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, "nyilván sok ember fejezte ki a kormány melletti elkötelezettségét, mint ahogyan az elmúlt hetekben többször sok ember fejezte ki a kormány elleni elkötelezettségét". Megjegyezte, "egy demokráciában ez így rendben van", és a kultúra része az is, hogy az emberek kölcsönösen tiszteletben tartják egymás eltérő véleményét.
A Belügyminisztérium szerint négyszázezren, a szervezők szerint egymillióan demonstráltak a kormány mellett szombaton Budapesten. 
Hiller István vasárnapi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy "a kormány gazdaságpolitikája egészen nyilvánvalóan megbukott"; véleménye szerint ennek beismerése, hogy ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz fordultak segítségért.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása