Tradíciókra épít az új színházigazgató - Kéri Kitty tervei

A balatonfüredi tradíciókra építi színházát Kéri Kitty, de összművészeti kulturális központot képzel el a jövőben. A balatonfüredi képviselő-testület április 1-jei hatállyal a veszprémi Petőfi Színház színművészét nevezte ki a Kisfaludy Sándor Kulturális- és Színházfenntartó Nonprofit Kft. élére.

Az önkormányzat a nonprofit kft.-t azzal a céllal alapította, hogy Balatonfüred színházi életét fellendítse. A saját épülettel és színi társulattal nem rendelkező intézmény eddig befogadó színházként működött – nyilatkozta a művész pénteken.

Kéri Kitty célja - mint elmondta - színesíteni a város programjait és a fiatalok felé nyitni, megtartva ugyanakkor azokat a tradíciókat, amelyekre Füreden élve már ő is büszke. "Fantasztikus érzés, hogy olyan épületek között sétálunk, olyan köveken járunk, ahol egykor Jókai Mór, Kisfaludy Sándor, Blaha Lujza, Kazinczy, Ady Endre. Erre a múltra a város lakói joggal büszkék. Ebben a füredi szellemben szeretném végezni a munkámat" - mondta.

kerikitty

A színésznő leszögezte: tervei alapja a gazdag, tradicionális múlt, amellyel a város rendelkezik, a Kisfaludy színház jövője pedig összművészeti (balett, film, tánc) kulturális centrummá válni. A régi játszóhelyek (a balatonfüredi szabadidőközpont csarnoka és szabadtéri színpada, a Vaszary villa és az Anna Grand hotel díszterme) mellé Kéri Kitty alternatív helyszíneket is keres.

Balatonfüreden 1831-ben nyitotta meg kapuit a Magyar Játékszín, az ország harmadik magyar nyelvű színházaként, Kisfaludy segítségével - idézte fel Kéri Kitty, kifejezve reményét, hogy egyszer lesz Balatonfüreden egy épület is, amelyet Kisfaludy Színháznak neveznek.

A konkrét szakmai programról és az önkormányzat által biztosított támogatásról jövő héten számolnak be.

süti beállítások módosítása