Nekrológot közölt Csurka Istvánról a The New York Times

Nekrológot közölt Csurka Istvánról vasárnapi kiadásában a The New York Times.

A szerző, Duoglas Martin szerint Csurka vezető magyar drámaíró és politikus volt, aki hipernacionalista és antiszemita nézeteivel konfrontálódott a Magyarországot kormányzó kommunistákkal, majd utána sokakkal. Emlékeztetett rá, hogy a Csurka vezette MIÉP, amelyet a nekrológ Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjához hasonlított, az első szélsőjobboldali párt volt, amely a II. világháború után bejutott a magyar parlamentbe.

csurka "Csurka az elkeseredett idősebb magyarokhoz szólt, felidézve a nemzet dicsőséges napjait, mielőtt az területének és lakosságának több mint a felét elvesztette az I. világháború utáni békerendezésben. Leszólta a magyar gének felhígulását, és kijelentette, hogy Magyarországnak nagyobb +élettérre+ van szüksége, a kifejezést Hitler használta a szomszédai megtámadásnak igazolására. Olyan rosszindulatú célzásokat használt, mint a "törpe kisebbség", amivel a zsidókra és cigányokra utalt. Védelmébe vette az erőszakos neonáci bőrfejűeket" - írta Martin.
Az írás említést tett Csurka 1956-os szerepéről, az azt követő beszervezéséről, valamint arról, hogy Antall József miniszterelnök 1993-ban, amikor "torkig lett" a MDF alelnökévé kinevezett politikus vitatott nézeteivel, leváltotta őt. A lap kitért arra, hogy az elhunyt drámaírónak az 1970-es években egyszerre öt darabját adták a budapesti színházak és hogy a The Toronto Star akkor "a legjelentősebb és legjellegzetesebb" mai magyar írónak nevezte.

süti beállítások módosítása