A kortárs táncvilág élvonala Belgrádban

A világ legjobb kortárs táncosai mutatkoznak be tizenöt produkcióval Belgrádban szerdától április 12-ig a IX. Belgrádi Tánc Fesztiválon.

Mint a belgradedancefestival.com című honlap beharangozójában írta, Aja Jung belgrádi balerina, a fesztivál alapítója (2003) és igazgatója szerint az idei fesztiválprogram alapján a szerb főváros rendezvénye fontos és színvonalas irányt mutathat a kortárs táncművészet számára.
A fesztivál a körökről szól és a programot három részre osztották. A címek: Az új tánclegendák, A végtelenített játék és A kör végtelenítése.
Először lép fel Belgrádban Sylvie Guillem brit táncosnő, aki a balett legújabb történetének egyik legkiemelkedőbb figurája. Partnerével, a táncos-koreográfus Russell Maliphanttal közös produkcióval nyitja meg a fesztivált.
"Öt évet vártunk, míg végre itt üdvözölhetjük a La La La Human Steps montreali együttest" - emelte ki Aja Jung. Izraeli táncosok viszont minden évben szerepelnek a fesztiválon, idén Josszi (Yossi) Berg koreográfus csapata jön. Berg Tel-Avivon kívül rendszeresen dolgozik Koppenhágában is.
A madridi nemzeti táncegyüttes az In Transit (Átutazóban) című darabot mutatja be. A Liquid Loft osztrák csoport Chris Haring koreográfus vezetésével a szociális hálók és a virtuális világ témáját adja elő táncban elbeszélve. Leo Mujic szerb táncos-koreográfus Hamburgból két darabbal érkezik és spanyol táncosokkal Belgrádon kívül Újvidéken (Novi Sad) és Zrenjaninban is.

Belgrade-Dance-Festival-2012

A táncfesztivál zárásaként a világhírű Nederlands Dans Theater (Holland Tánc Színház), amelynek művészeti igazgatója Jirí Kylián cseh születésű koreográfus, két darabbal lép fel, míg egy másik izraeli kortárs együttes, a Hofes Sehter a Political Mother című tánccal búcsúzik Belgrádtól.
Aja Jung, a fesztivál igazgatója Belgrádban született, 40 éves, szülővárosában kezdte tánctanulmányait, majd New Yorkban, a Juilliard Akadémián folytatta, de tanult a Neubert Balett Intézetben, Londonban és a Broadway Dance Centerben is. A fesztivál szervezése mellett 2010-ben megalapította és vezeti a Belgrádi Tánc Alapítványt.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása