Az MSZP írt a színházi világnap alkalmából

Az MSZP megemlékezett a Színházi Világnapról. A párt írását közöljük.

Ma ötvenedik alkalommal ünnepeljük a színház világnapját. Az idei ünnepet azonban sajnálatos módon beárnyékolja a jelenlegi kormányzat szűk látókörű, hozzá nem értő és érzéketlen kultúrpolitikája. Az elmúlt két év során soha nem látott mélységekbe jutott a magyar kultúra iránt tanúsított felelősségérzet. A kormánypártok szellemi-művészi holdudvarához tartozó szerencsés kivételezettek, szereptévesztésben lévő politikai döntéshozók és dilettáns végrehajtók szisztematikusan lezüllesztik Magyarország kulturális életét.

 

A hatalom jelenlegi birtokosai szétverik a fővárosi és a vidéki társulatok sok éves munkával kiérlelt szakmai közösségeit. Határon innen és túl a szakma és a közönség egyaránt értetlenül áll számos döntés előtt. Látjuk és tapasztaljuk, hogyan lehetetlenítik el a Magyar Állami Operaház működését, milyen gyalázatos és cinikus politikai játszma zajlik az Új Színház körül, hogyan veszik semmibe s alázzák meg a Budapesti Kamaraszínház társulatát, milyen indulatokat korbácsol a Trafó vezetésére kiírt pályázat utóélete, milyen agresszív támadásokat áll ki a Nemzeti Színház vezetése és művészi kollektívája. A vidéki teátrumoknál nem egy esetben láttuk, hogyan vetett véget a korábbi színvonalas munkának az igazgatók politikai alapon történő kinevezése, szétzilálva egybeforrott és jól működő közösségeket.

 

Mindeközben a vitathatatlan szakmai múlttal rendelkező független, alternatív társulatokat cinikus módon magukra hagyják, pénzügyi támogatásukat lecsökkentik vagy megvonják. A világszerte ritka különlegességnek számító, sokszínű budapesti, valamint vidéki kőszínházi és alternatív közösségek napjainkban a mindennapi túlélésért kénytelenek küzdeni.

 

Egy színházi kollektívát megszüntetni, szétszakítani vagy épp hatalmi szóval átformálni egyetlen tollvonásba kerül csupán. Az átpolitizált döntésekkel, a megbízható elvbarátok helyzetbe hozásával nemcsak totálisan kiszolgáltatott, szakmailag és emberileg méltatlan helyzetbe taszítják a művészeket, színházi dolgozókat, hanem egyúttal szakmai-művészi értékek egész tárházát számolják fel, nem számolva a beláthatatlan következményekkel.

Nemzeti kincs, közös értékünk a klasszikus és kortárs magyar kultúra, amelyet a döntéshozók most felelőtlenül veszélybe sodornak, s amelyet majd évekbe, talán évtizedekbe kerül újjáépíteni.

 

A színházi világnap alkalmából ezúton is köszönetemet, elismerésemet és szolidaritásomat szeretném tolmácsolni a magyar színházművészet képviselőinek, a színházért és a közönségért dolgozóknak.

 

Szívből kívánok további erőt, kitartást, hitet és tehetséget a munkához, valamennyi színházkedvelő honfitársam nevében.

 

Mesterházy Attila,

elnök-frakcióvezető

süti beállítások módosítása