Vendégségben a színház: Balla Ildikó kiállítása az OSZMI-ban

Balla Ildikó jelmez- és díszlettervező munkáit bemutató kiállítás nyílik csütörtökön az OrszágosSzínháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI). A tárlat május 10-ig látogatható.

A kiállításról

A kiállítást, amelyet Takács Katalin színművész nyit meg, a Vendégségben a színház című szcenikai tárlatsorozatának keretében rendezi meg az OSZMI az otthonául szolgáló Áldásy-palota egykori szalonjában, a Körteremben.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett tárlatsorozattal a színházi látványvilág sokféleségét igyekeznek bemutatni a tervezők megvalósult és meg nem valósult munkáin keresztül. Túl az alkotói pályák előtti tisztelgésen, a tervezői műhelyekbe való bepillantással egy újabb kulcsot adnak a nézőknek az előadások jobb megértéséhez.

ballaildiko A sorozat keretében az elmúlt hónapban elsőként Olekszandr Bilozub kamaratárlatát láthatták az érdeklődők, akik az ukrán díszlet- és jelmeztervező magyarországi és beregszászi pályájának főbb állomásait követhették végig.
A tárlatsorozat második eseményeként Balla Ildikó munkáit ismerheti meg a közönség. A jelmez- és díszlettervező az MTI-nek elmondta: a kiállítás az eddigi pályafutásából ad válogatást. Korábban játszott előadások általa megálmodott jelmezeit, terveket, fotókat láthatnak az érdeklődők. A tárlat felidézi a Debreceni Csokonai Színház Szergej Maszlobojscsikov rendezte Tosca-előadását, A makrancos hölgy című produkciót, a Vidnyánszky Attila rendezte Három nővér- és a Beregszászon bemutatott Karnyóné-előadást, valamint a szintén általa rendezett Álszentek összeesküvését.
Az Új Színház előadásai közül a Szergej Maszlobojscsikov rendezte Úrhatnám polgár és Szentivánéji álom című produkció, valamint a Szinetár Miklós által színpadra állított Tisztújítás látható a tárlaton.
A tervező felidézte: 1984-ben kezdte a pályát, a második produkció, amelyben dolgozott az Újvidéki Színházban Witkiewicz Egy kis udvarházban című darabja, Hernyák György rendezése, számos díjat elnyert a vajdasági színházi szemlén - a kiállításon ennek az előadásnak a díszletterve is látható. Emellett bemutatják a díszlettervét az Újvidéki Színház 1991-ben műsorra tűzött Lysistrate-produkciójának is, amely első közös munkája volt Vidnyánszky Attilával. A tárlaton az Új Színház Erdő című előadásának makettjét is láthatják az érdeklődők.

Balla Ildikóról

Balla Ildikó a Magyar Képzőművészeti Főiskola díszlet-, és jelmeztervező szakán végzett 1986-ban, 1984-1991-ig az Újvidéki Színházban dolgozott. Vidnyánszky Attila rendező alkotótársa volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapításától, 1991-től kezdve, 1993-tól pedig állandó tervezőjeként vett részt az intenzív beregszászi műhelymunkában.
A budapesti Új Színház díszlet- és jelmeztervezője 2004-től. Fontosabb munkái között volt A varázshegy (2012., jelmez, r: Szikora János), az Erdő (2011., díszlet és jelmez, r: Egon Savin), A hattyú (2009., díszlet és jelmez, r: Szinetár Miklós), a Keleti p.u. (2008. jelmez, r: Rudolf Péter), a Tisztújítás (2007., díszlet és jelmez, r: Szinetár Miklós), A fösvény (2007, jelmez, r: Szergej Maszlobojscsikov), a Szentivánéji álom (2004, jelmez, r: Szergej Maszlobojscsikov), a Még egyszer hátulról (2004, jelmez, r: Jiŕi Menzel), az Úrhatnám polgár (2003, jelmez, r: Szergej Maszlobojscsikov) és az Álszentek összeesküvése (2002, jelmez, r: Vidnyánszky Attila).
A művész a Veszprémi Petőfi Színházban 2011-ben bemutatott, Szergej Maszlobojscsikov rendezte Szentivánéji álom-előadás jelmeztervével a Látványtár 2011 kiállítás közönségdíját nyerte el.

süti beállítások módosítása