Vidnyánszky szerint színesebb lesz a POSZT

Színesebb és érdekesebb lesz az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Vidnyánszky Attila szerint azzal, hogy annak szervezésében már a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is részt vesz.

Az MTT elnöke a szervezet hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen tartott közgyűlésének szünetében az MTI-nek azt mondta: aktív szerepet szeretnének vállalni a június 7. és 16. között zajló fesztivál megjelenésének, hangulatának alakításában, beleértve a nyitó és záróeseményeket, a szakmai és egyebek mellett az úgynevezett off-programokat is. "Senkit ki nem szorítva színesítjük, gazdagítjuk a fesztivált, hogy a pécsiek és a városba látogatók egy, a korábbinál is jobb, izgalmasabb képet kapjanak a magyar színházról" - fogalmazott.

vidnyanszky_nemcsak

Vidnyánszky Attila példaként hozta fel, hogy a POSZT lehetőséget teremt a köztestületté alakult Magyar Művészeti Akadémia, valamint a kisebb vidéki műhelyek megjelenésére, a Pécsi Horvát Színházban pedig a nemzetiségi színházaknak a saját fesztiváljuk megtartására. Hozzátette: emellett fontos az az új szemszög, látásmód, és azok a gondolatok is, amelyeket az MTT tehet hozzá a magyar színházi élet legrangosabb eseményének sikeréhez.
Az MTT idén szerzett a Magyar Színházi Társasággal megegyező, 16,6 százalékos tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, melynek 66,8 százalékkal Pécs a többségi tulajdonosa.

Az idei fesztiválon hét nagyszínpadi és hét stúdiószínházi előadás száll versenybe. A darabokat Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskei István színész, rendező, koreográfus válogatta ki a magyarországi és határon túli magyar színházak 2011. március 1. és 2012. február 29. között bemutatott előadásai közül.
 A találkozó díszvendége Cserhalmi György lesz, a versenyprodukciókra április végétől, az off-programokra május elejétől árulják a belépőket.

marta

A lebonyolítás költségeinek fedezésére a város 75 millió forintot biztosított, a szervezők ehhez ugyanekkora állami támogatásra számíthatnak.
 Vidnyánszky Attila az MTT közgyűlésének szünetében az MTI-nek szólt arról is, hogy a 2008 novemberében, a magyar színjátszás hagyományainak ápolására, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködésének segítésére, továbbá az "érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviseletre" alakult teátrumi társaság hétfőn hat új tag felvételéről döntött.
Jelezte: a Pécsi Nemzeti Színház, a budapesti József Attila Színház, a Kőszegi Várszínház, a Szentendrei Nyári Játékok, a Jászberényi Malom Színház, valamint a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat csatlakozásával tagjaik száma negyvenre emelkedett.

 

 

süti beállítások módosítása