Megjelent a részletes Tolnay Klári-adattár!

Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen címmel jelenik meg kötet; Góg Laura a színésznő 64 éves pályafutását korabeli színlapok, színháztörténeti dokumentumok segítségével feldolgozó, számos ritkaságot tartalmazó könyvének bemutatóját szerdán tartják.

„A világirodalom hevert Tolnay Klári lábainál! Életet lehelt remekművek elsárgult papírlapjain elénk pergő nőalakokba. Nem tudunk feledni egy pillantást, egy hangsúlyt, egy felhúzódó szemöldököt és mosolyra kanyarodó ajkat, egy légiesen suhanó nemes tartást. Belénk ivódtak és összenőttek a karakterrel. Mert újra és újra bűvkörébe vonta régi és új közönségét, napról napra megteremtve azt a csodát, melyet e reproduktív művészet, a színészet csak legnagyobb képviselői képesek létrehozni: a valódi átlényegülést!” (Részlet a könyvből.)

A Kossuth-díjas művész alakításait felidéző mű írója, Góg Laura Tolnay Klárival személyes jó barátságban volt és több mint 15 éve kutatja, dolgozza fel pályáját, a most megjelent színháztörténeti adattár mellett egy átfogó monográfián is dolgozik.
A szerző Tolnay Klári művészi és szellemi hagyatékának megőrzését és ápolását kiemelt feladatának tartja. A hiánypótló könyv Tolnay Klári 64 éves (1934 és 1998 közötti) pályafutását vázolja fel primer forrásokon alapuló kutatás eredményeként. A Tolnay-szakértő tollából született kötet kiterjedt adatgyűjtés eredményeként eddig sehol sem szereplő részletességgel kidolgozott szereposztásokat, rezüméket, névmutatókat és számos ritkaságot is tartalmaz. 
Egy rendkívüli művészi életpályája elevenedik meg a lapokon, ugyanakkor a bemutatott hatvannégy esztendő a magyarszínháztörténetről is mesél. A kötet a téma iránt érdeklődők, a kutatók és a színháztörténészek számára forrásként szolgálhat. 
Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas kiváló és érdemes művész évtizedeken keresztül, töretlen és sikeres színészi pályafutása alatt meghatározó alakja volt a magyar színházi életnek. Sok műfajban kiemelkedőt alkotott és mindvégig a közönség kedvence maradt.
"A világirodalom hevert Tolnay Klári lábainál! Életet lehelt remekművek elsárgult papírlapjain elénk pergő nőalakokba. Nem tudunk feledni egy pillantást, egy hangsúlyt, egy felhúzódó szemöldököt és mosolyra kanyarodó ajkat, egy légiesen suhanó nemes tartást. Belénk ivódtak és összenőttek a karakterrel. Mert újra és újra bűvkörébe vonta régi és új közönségét, napról napra megteremtve azt a csodát, melyet e reproduktív művészet, a színészet csak legnagyobb képviselői képesek létrehozni: a valódi átlényegülést!" - olvasható a könyv ajánlójában. 

Tolnay_Klari_szerepei

A könyvbemutatót szerdán 17 órakor az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) tartják. Góg Jánosnak költő, a Raszter Könyvkiadó igazgatója nyitja meg az eseményt, majd Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója mond köszöntőt. A bemutatón fellép Für Anikó színművész, Fülöp Nóra és Sinóros-Szabó Botond táncművész, valamint Győri Zoltán gitárművész. Az OSZK színháztörténeti tárában látható, az eseményhez kapcsolódó kiállítást Both Magdolna és Erdélyi Lujza állította össze.

A könyv a Raszter Könyvkiadónál (raszter@invitel.hu) és a Tolnay Klári Hivatalos Honlapon (www.tolnayklari.hu) rendelhető meg.

süti beállítások módosítása