A revizor - Méhes László rendezése a Jókai Színházban

Évadzáró előadásként Gogol A revizor című komédiáját mutatta be a révkomáromi Jókai Színház. Tóth Tibor igazgató sajtótájékoztató keretében szólt a darabról és egyúttal bemutatta a színház új főrendezőjét, Méhes Lászlót, aki ismertette a következő évad terveit.

kep3

Darabtörténet:

„Uraim! Azért kérettem önöket ide, mert egy igen kellemetlen hírt kell közölnöm: revizor jön hozzánk.“ – ezzel a mondattal kezdődik Nyikolaj Vasziljevics Gogol világhírű komédiája A revizor, s a Komáromi Jókai Színház 2011/2012-es színházi évadának utolsó bemutatója.  A darab, mely 1836-ban íródott, s helyszíne egy meg nem nevezett orosz kisváros, játszódhatna 2012-ben a világon bárhol. Az említett kezdőmondat sok embert letaglózna, gyomron ütne – s természetes velejárója lenne a szorongás, s a félelem. Mert – a rendszer, amiben élünk – hiába telt el majd 200 év a mű születése óta, ebből a szempontból sajnos nem sokat változott. Egy rendszer – ahol nem a minőség, hanem az egyéni érdek a fontos. Ahol a cél a lehető legkevesebb energia befektetéssel a legnagyobb eredményt elérni, s a lehető legtöbb csúszópénzt bezsebelni.  Jó ideje tart már ez a kisvárosi posvány – amikor a revizor érkezése felkavarja az állóvizet. A polgármester sietve összehívja a város vezetőit, s ismerteti a stratégiát: a látszatot fenn kell tartani, s végső soron le kell fizetni a revizort!  Ugyanebben az időben Hlesztakov, a tönkrement hivatalnok szolgáját Oszipot próbálja rávenni, hogy valamilyen úton-módon szerezzen élelmet és pénzt a fogadóstól. Hlesztakov nem sejti, hogy zárkózott viselkedésével felhívja magára a figyelmet – s ezáltal kezdetét veszi egy félreértésen alapuló játszmasorozat…"

kep5

Sajtótájékoztatót tartottak:

A múlt heti bemutatót már Méhes László állította színre, a revizor, azaz Hlesztakov szerepében Majorfalvi Bálintot láthatja a közönség, a polgármestert Fabó Tibor alakítja és többek között színre lép Mokos Attila, Dráfi Mátyás és Horányi László is. Méhes László arról számolt be, hogy a Jókai Színház idei műsorán az emberek és a hatalom viszonyáról szóló darabok szerepeltek, ebbe a sorba illeszkedik Gogol műve. "Az előadás egy kifejezetten szórakoztató komédia, azonban hátborzongató, hogy az író 176 évvel ezelőtt papírra vetett mondataiból a legtöbb a mai viszonyokat is pontosan írja le" - tette hozzá Tóth TiborMéhes László elmondta, hogy ragaszkodtak az eredeti szöveghez, az eredeti korszakhoz, így akik a komédiát szeretnék élvezni, tökéletes élményhez jutnak, de így is elgondolkodtató a mai korral fennálló párhuzam.

kep4

A Jókai Színház következő évadának első bemutatójaként Georges Feydeau Egy hölgy a Maximból című zenés vígjátékát állítja színpadra Verebes István. Ősbemutató lesz Spiró György vígjátéka, az Édes otthon Valló Péter rendezésében.
Klaus Mann és Ariane Mnouchkin Mefistó című művét Martin Huba rendezi, ezt követi Tasnádi István abszurd vígjátéka, a Magyar zombi, melyet Bagó Bertalan állít színpadra. Az évad egy zenés szuperprodukcióval zárul, Tasnádi István és Fenyő Miklós Made in Hungária című darabjával, Fenyő Miklós fellépésével.
A Jókai Színház idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az évad során emléktáblán örökítik meg az alapító társulat tagjainak névsorát és mellszobrot állítanak az első igazgatónak, Fellegi Istvánnak. A múltat színháztörténeti kiállítással és a régi előadások plakátjaival idézik meg.

kep2

Hlesztakov a Gogol utcából - Majorfalvi Bálint mesélt a Szabad Újságnak

A sors juttatta neki Hlesztakov szerepét A revizorban. Budapesten a Gogol utcában lakik, e-mailcíme 2000 óta így kezdődik: arevizor@. Akkortól, amikor először játszotta az álrevizort. Majorfalvi Bálint, a Komáromi Jókai Színház színésze még le is fogyott a nyáron, hogy jobb formában lehessen a színpadon. 

Milyen érzés Nagy-Kálózy Eszterrel tangózni?

Nagy élmény. Ami a rendezést illeti, Méhes László rendező pontos koreográfiát tett fel a színpadra. Indokolatlan dolog nem történhet, pontosan ki van számítva minden. Ezt a színész és a rendező együtt hozzák létre. A régi nyár előadásában azt élvezem, hogy mindig tudom, pontosan mit játszom. Vannak rendezők, akik itt-ott ködösen fogalmaznak, inkább a saját érvényesülésükre törekednek. Méhes László a színészből indul ki. Ezért élmény vele dolgozni, és élmény volt már a Színművészeti Egyetemen is, ahol zenés mesterség tanárom volt. Nagy-Kálózy Eszter lelkiismeretes és pontos színésznő, ami kollégánál nagyon fontos. És az is, hogy ne kezdjen el a 15. előadás után mást játszani. Apróbb ízléses kilengések vannak persze, a mai volt a 41. előadás, és az előadásokat a közönség is formálja, de kell találni egy egészséges normát. A régi nyár esetében ez nagyszerűen be lett állítva már a

kezdetekkor.

kep

Azóta mennyit fogyott?

15 kilót, a nyári színházi szünetben. Nem szeretnék fogyókúrás tippeket adni. Az a titok, hogy az étrend mellett edzeni is kell a testet. A színészlakástól 3 percre nyílt egy remek konditerem. Másrészt az évad végén kiírták a színházban, hogy műsorra kerül A revizor, ráadásul Méhes László fogja rendezni. Úgy gondoltam, ha esetleg szóba jönnék, mint Hlesztakov, talán 75 kilósan esélyesebb lennék a szerepre, mint 90 kilósan, végülis egy fiatalemberről van szó. Ha pedig nem én leszek… akkor legalább lefogytam. Nem hiszem, hogy ezen múlt a dolog, de megadtam rá az esélyt. Szeretem ezt a darabot. 17 évesen játszottam először Hlesztakovot. (...)

Az olvasópróbán előjöttek a régi élmények?

Alig pár mondat egyezik a régi előadás szövegével. Már az olvasópróbán letisztult, befogadó színésznek kell lennünk. Méhes László mindenféle játékosságot, lehetőséget biztosít ahhoz, hogy ez élő legyen, ne befolyásoljanak a régi emlékek. Nagy élvezet egy vadonatúj előadást létrehozni, ahol a környezetemből, a kollégákból kell dolgozni. Csak így születhet élő figura. Méhes László úgy fogalmazott: modernizálhatnánk, kitalálhatnánk lila-ködöket a színpadra állításához, de ezt a darabot egyszerűen „csak” el kell játszani. Bízni kell az anyagban. Sajnos, ma is nagyon aktuális. Többek között a korrupcióról beszél, ezerféle nyelven. Ahogy a próbák elkezdődtek rettentően jól szórakozunk, az iszonyúan kemény munka mellett. Mindennek nagyon pontosnak és következetesnek kell lennie.

A folytatást itt olvashatják.

Forrás: MTI, Komáromi Jókai Színház

süti beállítások módosítása