Sikeres ünnepi évadot zárt a Kolibri

Huszadik évadát zárta a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház; a pénteki társulati ülésen Novák János igazgató sikeresnek értékelte az ünnepi szezont, amelyet sok előadás és sok néző jellemzett.

Az igazgató elmondta: az intézmény az ünnepi évadban számos programmal várta a közönséget, megrendezték a Kolibri Mustrát, a színház eddig eltelt 20 évének történetét a Bajor Gizi Színészmúzeumban megrendezett kiállításon is felidézték. Összesen 540 előadást tartottak, mintegy 51 ezer nézővel, 98 százalékos nézettséggel zárták az évadot - mondta Novák János, hozzátéve, hogy a színház bevétele mintegy 64 millió forint volt.

A jövő évadról szólva beszélt arról, hogy a Kolibri évadindító őszi fesztiválján két, a legkisebbeknek játszó, nemzetközi sikerű színház vesz részt: az olasz La Baracca és egy belga színház. A fesztiválon adják át Kemény Henrik bábművész emléktábláját, amelyet a színház homlokzatán helyeznek el.

Mint mondta, a jövő évad programja még nem alakult ki teljesen. Az igazgató az őszi bemutatók között említette egy ausztrál szerző legújabb darabját, valamint Ljudmila Ulickaja meséjét. Pinokkió-adaptációt is színpadra tűznének; az olasz zeneszerző kétszereplős zenés játéka a Kolibri Fészekben látható majd. A Delete című új magyar ifjúsági darabot a Kolibri Pincében fogják bemutatni, emellett Scherer Péter rendezésében egy családon belüli erőszakról szóló német darabot is műsorra tűznek.

kolibri_csaladi_szinhaz

Az igazgató a mögöttük álló évadról szólva elmondta: az idén a tartalékaikat élték fel, kevesebb új produkcióval jelentkeztek. "Bízni lehetett abban, hogy a repertoár behozza a közönséget, kitart az évad végéig, és ez fényesen beigazolódott" - fogalmazott Novák János, aki idei bemutatóként a Bunyószív és a János vitéz című előadást említette. Hangsúlyozta: az, hogy a színház a tartalékaiból éljen, nem folytatható út, hiszen óriási a verseny, egyre többen játszanak gyermek- és ifjúsági előadásokat, és sok színház jelentkezik ifjúsági programokkal. "Igazából csak a színvonalunkkal és az egyedülálló repertoárunkkal nehéz konkurálni, tehát ezt kell továbbfejleszteni" - mondta.

Szólt arról, hogy ugyanakkor az arányosabb bérezés érdekében a struktúra megváltoztatásra van szükség. Felidézte: tavaly - a többi budapesti teátrumhoz hasonlóan - átalakult a színház, közintézményből kiemelten közhasznú nonprofit kft.-vé vált. Mint mondta, a megörökölt fizetési struktúra nem tükrözi azt, ahogy a munka folyik, azon dolgoznak, hogy anélkül, hogy bárkit valóban elküldenének, olyan struktúrát találjanak ki, amelyben arányosabban tudnak azoknak fizetni, akik többet dolgoznak.

Az ünnepi évad eseményeit felidézve Novák János az évadnyitó fesztivált emelte ki, amelyen utolsó alkalommal lépett fel Kemény Henrik, akinek életéről színdarabot mutatnak be. A színház drámapályázata is sikeresen zajlott, terveik között szerepel az egyik darab műsorra tűzése is. Kitért arra, hogy az idén először megrendezett színházak éjszakáján, valamint a 100 éves házak programjában is részt vettek.

Novák János zólt A diótörő előadásairól, amelyeket a Művészetek Palotájában játszottak, mint mondta, az együttműködés az idén is folytatódik. Beszélt arról is, hogy sokfelé turnéztak osztályterem-színházi és ifjúsági darabjaikkal, fesztiválokon vettek részt, díjakat szereztek.

A társulati ülésen Megyes Melindát és Németh Tibort választották a Kolibri Hölgy és a Kolibri Úr szerepére. A színház elmúlt húsz évét a színpadon szellemes összeállítással - tánccal, vetítéssel - idézte fel, és köszönte meg az igazgatónak a társulat.

MTI

süti beállítások módosítása