'Rá kell szolgálni a bizalomra' – évadzáró Marosvásárhelyen

Július 1-én tartotta évadzáró társulati ülését a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Gáspárik Attila vezérigazgatói mandátumának első évadát értékelve úgy összegzett, hogy a 2011-2012-es évad nagyon jó kezdetet jelentett, de hosszú lesz az út, amíg a színház eljut valós értékeinek megtalálásához.

Az elmúlt évadban a közönség és a szakma figyelme is fokozottan a színház felé irányult. Ezt bizonyítja a megnövekedett nézőszám és a számos szakmai elismerés, de az igazgató szerint mindez csak megelőlegezett bizalom, és erre a jövőben még rá kell szolgálni. A Tompa Miklós Társulat Marosvásárhelyen összesen 144 előadást tartott, amit közel huszonnyolcezren láttak, ez a nézettség az előző évadhoz képest 40%-os növekedést jelent. A bérlet- és jegyeladásból befolyt bevétel is 85%-kal volt több mint a tavalyi évadban. A társulat az idei évadban kilenc bemutatót tartott, ebből hármat a nagyteremben, hatot a kisteremben láthatott a közönség.

A nagyteremben először Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékát mutatták be Parászka Miklós rendezésében, 2011. októberében. Ezt követően szilveszteri előadásként került repertoárra Verebes István Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti című zenés vígjátéka Kányádi Szilárd irányításával. Végül Harsányi Zsolt rendezésében áprilisban került sor Gotthold Ephraim Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményének premierjére.

GasparikAttila2012Gasparik Attila

A kisteremben ősbemutatóval nyitottak, Lovassy Cseh Tamás Vale – Búcsú című drámáját felolvasószínház formájában mutattuk be a Magyar Dráma Napján. A Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat koprodukciójaként Székely Csaba Bányavirágja Sebestyén Aba rendezésében 2011. októberében került bemutatásra. Ezt követően Szélyes Ferenc vitte színre Székely János Hugenották című tragédiáját tavaly decemberben. Háy János A Gézagyerek című istendrámáját Rusznyák Gábor rendezte, a bemutatóra februárban került sor. Márciusban ősbemutatóként Kovács Levente Medgyessy Éva szövegéből kamaradrámát állított színpadra, Rekviem egy házért címmel. A kistermi bemutatók sorát Eduardo de Filippo A komédia művészete című drámájának premierjével zárták, az előadást Kövesdy István jegyzi rendezőként.

Az évad repertoárját az elmúlt évadokból áthozott előadások tették változatosabbá. Az évad során látható volt Shakespeare A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című vígjátéka, Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román című színműve, Csehov Platonovja, a Fedák Sári emlékirataiból készült Börtönnapló, Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózata, Székely János Caligula helytartója című drámája, valamint a Seress Rezső életéről szóló kamaramusical, a Szomorú vasárnap.

Számos vendégelőadás is tarkította a vasárnap zárult évadot. Dolhai Attila és Peller Anna, majd Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, a Budapesti Operettszínház művészei léptek fel a Nemzeti Színházban. A Krétakör Schilling Árpád A papnő című előadását hozta el Marosvásárhelyre márciusban. Bérletes vendégelőadásként előbb a Kolozsvári Magyar Opera Giuseppe Verdi Álarcosbálját, majd a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk bánját, Bocsárdi László rendezését láthatta a vásárhelyi publikum. Végül gyermeknap alkalmából vendégül látták a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című előadását.

Az interkulturalitás jegyében több eseményre is sor került idén a Liviu Rebreanu Társulattal közösen. Februárban a két társulat közös bemutatójaként került színre Carl Orff Carmina buranája táncszínházi előadás formájában, Gigi Căciuleanu koreográfus rendezésében. Május 26. és június 1. között a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivállal együttműködésben a Conectact program keretében utcaszínházi előadásokat, illetve egy szöuli Woyzeck és egy tajvani Lear király előadást láthattak a Nemzetiben.

A színház továbbá segítséget nyújtott a Bekecs Néptáncegyüttes Csongor és Tünde előadásának létrejöttében, amit Török Viola rendezett és Benő Barna koreografált, valamint támogatta a Művészeti Líceum diákjainak A dzsungel könyve című előadását, amit Korpos András, a társulat színművészének irányításával mutattak be.

BANYAVIRAG_NagyDorottya_BanyaiKB_ViolaGaborBányavirág

A Tompa Miklós Társulat számos fesztiválmeghívásnak tett eleget, ahonnan több díjjal tértek haza, de turnékra is sor került a 2011-2012-es évadban. Az évad elején, szeptemberben a Két lengyelül beszélő szegény román című előadással Brăilán vettek részt az Európai Színházi Éjszakák és Nappalok Fesztiválon. A szeptemberben Gyergyószentmiklóson rendezett IX. Nemzetiségi Színházi Fesztiválon Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román és Székely Csaba Bányavirág című előadásaikkal vettek részt. A Bányavirág elnyerte a legjobb előadás és a közönségzűri díját is, Bányai Kelemen Barna az előadásban nyújtott alakításért a legjobb férfiszereplőnek járó díjat érdemelte ki. László Csaba alakítási különdíjat kapott a Két lengyelül beszélő szegény román című előadásban nyújtott teljesítményéért, míg Viola Gábor a Bányavirágbeli alakításáért az Új Magyar Szó díját hozta el.

Tavaly novemberben a legrangosabb román színházi seregszemlén, a bukaresti Országos Színházi Fesztiválon a Harsányi Zsolt rendezte Csehov Platonovot játszották. Szintén novemberben a Bányavirág Kolozsváron a Temps D’Image Nemzetközi Tánc-, Színházi és Videoművészeti Fesztiválon mutatkozott be.

Február 16-21. között a Tompa Miklós Társulat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával magyarországi turnét szervezett. A budapesti Thália Színházban A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című előadást, a Nemzeti Színházban a Bányavirágot és a Platonovot, a debreceni Csokonai Színházban pedig a Két lengyelül beszélő szegény románt mutatták be, mindegyik előadást nagy érdeklődés közepette.

Márciusban három fesztiválon vettek részt. A Debrecenben szervezett Deszka Fesztiválon a Bányavirág volt látható. A Román Kulturális Intézet meghívására Varsóban A román színház hónapja elnevezésű fesztivál keretében Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román című színművét mutatták be a Rozmaitości Színházban, ahol a darab ősbemutatója is volt. Farkas Ibolya Fedák Sári emlékirataiból készült Börtönnapló című előadása a budapesti Pinceszínházban szervezett Monodráma Fesztiválon került bemutatásra.

AGEZAGYEREK_SebestyenAB.FulopELaszloCsA Gézagyerek

Áprilisban Bányai Kelemen Barna az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját vette át eddigi kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

A Bányavirág májusban a szatmárnémeti Északi Színház által szervezett Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztiválon vett részt, majd júniusban a legrangosabb magyarországi színházi fesztiválon, a Pécsi Országos Színházi Találkozón szállt versenybe. A szakmai zsűri döntése alapján a Bányavirág a legjobb előadásnak járó díjat hozta el. Bányai Kelemen Barna és Viola Gábor az előadásban nyújtott alakításukért megosztva kapták meg a MASZK Országos Színészegyesület által odaítélt legjobb férfi alakítás díját.

Évadzárás előtt két előadással is, a Bányavirággal és A makrancos hölggyel vettek részt Kisvárdán, a XXIV. Magyar Színházak találkozóján. A Bányavirág Kisvárda város közönségdíját, Sorin Militaru A makrancos hölgy rendezéséért Kisvárda Város Díját, míg Sebestyén Aba A makrancos hölgyben nyújtott alakításáért és a Bányavirág rendezéséért az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott különdíjat vihette haza.

Öt év után, mandátuma lejártával Kövesdy István művészeti igazgató elköszönt a társulattól, a jövőben mint rendező fog közreműködni a színház munkájában. Augusztus 1-től Keresztes Attila veszi át a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetését.

A 2011-2012-es évad lezárult, de már folynak a következő évad előkészítésének munkálatai. Elkezdődtek Szörényi Levente és Bródy János Kőműves Kelemen című rockballadájának próbái. Az előadást Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház fiatal rendezője állítja színpadra. Az előadás tervezett bemutatója szeptember 14-e. Az évad első felében a kisteremben bemutatásra kerül Ion Luca Caragiale Megtorlás című drámája Kincses Elemér rendezésében és Shakespeare Romeo és Júlia című tragédiája Porogi Dorka színrevitelében. A szilveszteri bemutatót Harsányi Zsolt jegyzi, majd az évad második felében Keresztes Attila Gorkij Éjjeli menedékhelyét rendezi, Kövesdy István Kovásznai György Csontváry című drámáját viszi színre. A színház tervei között szerepel továbbá bérletcserében más színházak előadásait is vendégül látni, illetve ismét operát meghívni Marosvásárhelyre.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház augusztus 15-én kezdi el a bérletek árusítását a következő évadra.

süti beállítások módosítása