Iluska szeret úszni - Pécsi színészek a nyárról

Györfi Anna és Darabont Mikold, a Pécsi Nemzeti Színház művésznői nyári programjaikról meséltek. A Pécsi Nemzeti Színház villáminterjúit közöljük.

Györfi Anna és a nyár

 Dolgozol-e nyáron? Ha igen, hol, mit?
Nyáron két darabban is közreműködöm, mindkettőt Szikora János rendezi. Az egyiket már bemutattuk a Siklósi Várszínház programjának keretein belül, ez Edmond Rostand: Cyrano című drámája. A másikat most próbáljuk, ez Peter Shaffer műve, a Black Comedy. Ezt a darabot a Pécsi Nyári Színház Káptalan utcai színpadán játsszuk majd augusztusban.
Tervezel-e nyaralást, vagy már meg is volt esetleg? Ha nyaralsz, akkor hol, kivel?
Mivel szinte az egész nyarat végigdolgozom,  nem jut időm tényleges nyaralásra. A Siklósi Strandfürdő előnyeit próbáltam kihasználni a Cyrano próbafolyamat alatt, illetve Pécsen szívesen úszom, pihenek napközben, amikor nem próbálunk. Augusztus végén talán eljutok egy pár napra a tengerhez, de ezt nem kiabálom el. :)

gyorfi

Várod az új évadot?
A következő évad is nagyon sűrű lesz számomra,  izgalmas feladatok elé nézek, bár szinte gondolatban előre elfáradok, ha rágondolok. Júniusban, az évad végén Götz Attila kollégámmal Színészgép-díjat kaptunk, ami azt jelenti, hogy mi játszottuk a legtöbb előadást a társulatból. Akkor döbbentem rá csak igazán, hogy nagyon sokat dolgoztam és testileg-lelkileg is elfáradtam, de állok elébe a jövő évad megpróbáltatásainak is. Úgy érzem, hogy ennyi munka meghozza a gyümölcsét. A közönség szeret színházba járni, A dzsungel könyve előadások végig telt házzal futottak, a színház egyéb rendezvényeire is óriási az érdeklődés (Gyermeknap, évadzáró koncert), tehát érdemes továbbra is rengeteg munkát belefektetnünk.
Milyen feladataid lesznek a következő szezonban?
Az idei POSZT megnyitón már adtunk egy kis ízelítőt a János vitézből, amivel majd a 2012/2013-as évadot nyitjuk, ebben Iluskát alakítom és Wunderlich József lesz a partnerem. (képünkön) Ezt követően Moliére: Tartuffe című komédiájában játszom és a mesepályázat nyertes alkotásában, A sivatag hercegében is szerepelek majd. Továbbra is folytatjuk a Pécsi Corso-t Kiss Eszterrel és Laurer Tamással, még sok kollégánk van hátra, akikre kíváncsiak vagyunk...

Darabont Mikold és a nyár:

Dolgozol-e nyáron? Ha igen, hol, mit?
A pécsi évad befejezése után Budapesten kezdtem el próbálni, Strindberg Julie kisasszonyát (képünkön), Funk Iván rendezésében. Az előadás nagyon jó lett, sikerrel játszottuk a Millenárison, a skandináv nagykövetségek Szent Iván éjszakai ünnepségén, illetve a Bakelit Multi Art Centerben. Ez az előadás már a második munkám ezzel a csapattal, amely tavaly jött létre, és úgy tűnik, állandó formációvá alakul. Múlt nyáron Csehov két egyfelvonásosát, a Leánykérést és a Medvét adtuk elő  a Szépművészeti Múzeum felkérésére, több alkalommal, a városligeti tavon. Ezt az előadást a pécsi közönség is láthatja idén, július 19-én, az Anna udvarban.

darabont

Tervezel-e nyaralást, vagy már meg is volt esetleg?
Azt a néhány hetet,ami teljesen szabad, Erdélyben töltöm, a családommal. Sokat beszélgetünk, élvezem, hogy otthon lehetek.
Várod már az új évadot?
Természetesen várom. Nincs színész, aki szeptemberben ne akarna próbálni.
Milyen feladataid lesznek a következő szezonban?
A Picasso kalandjaiban és a Cseresznyéskertben játszom egy-egy szerepet, egyelőre ennyit tudok. A teljes évad szereposztása évadkezdéskor derül ki.

nyar

Domoszlai Edit és Dóri István, a Pécsi Balett táncművészei már jó ideje egy párt alkotnak

Pityu és Edit fotókkal illusztrált email-je az imént érkezett:

A nyarat Balázs főnökünk kellemes nyugotszenterzsébeti telkén egy bulival nyitottuk meg, ahol több májusi születésnapot is megünnepeltünk a társulatból. A legfiatalabb, az egyéves gyönyörű Vincze Lilien is velünk ünnepelt. Ettünk-ittunk finomakat, nagyon jól éreztünk magunkat... a szabadtéri programok magukért beszélnek, volt például motoros szlalomozás időmérő versennyel, traktorvezetés és rengeteg nevetés.

A június már készülődéssel és izgalmas várakozással indult, hiszen június 7-én a mesés olaszországi Triesztbe utaztunk 16 napra, ahol a Giuseppe Verdi Színház Vígözvegy című operettjében vettünk részt, amit nagy örömmel és óriási sikerrel táncoltunk el.
Az első héten a táncbetétek produkcióba való helyezése miatt több órás próbáink voltak, de a premier után már csak az előadásokra kellett mennünk. Összesen 6 előadásunk volt, köztük  pedig általában egy szünnap, így elég sok időnk maradt városnézésre, strandolásra.
Június 18-án például ( ami egyébként a születésnapom is :-) ) elutaztunk Velencébe a csapat nagy részével. Megnéztünk mindent, amit csak tudtunk, vaporettóztunk, ettünk eredeti olasz tésztákat és sóhajtoztunk a sóhajok hídjánál.
Trieszt-ben is megtaláltuk a nekünk megfelelő kis éttermet, strandot nagyon jól éreztük magunkat, sok időt töltöttünk a kollégákkal, de azért jutott idő arra is, hogy kettesben legyünk.
A hazaérkezésünket követő napokban már folytattuk is a munkát a Pécsi Nyári Színházban július 13-án bemutatott  Bonyodalmas balkáni lakodalmas nagy sikerű produkció próbáival.
A próbák nagyon jó hangulatban teltek; azok, akik látták már az előadást, tapasztalhatták, hogy remek szórakozást nyújt - nos, az előkészületekkel sem volt ez másképp.
Közben Edit átvette jeles minősítésű diplomáját, amit andragógia szakon szerzett a PTE FEEK-en, ezzel lezárva 3 évnyi kemény tanulást.
A nyár hátralevő részében úgy néz ki, a pihenésről fog szólni minden, hiszen kemény évad van mögöttünk. Természetesen eltöltünk egy kis időt a családdal Budapesten és Gyöngyöshalászon is, illetve lemegyünk a Balatonra is.
Ugyanakkor a spontán dolgokat is nagyon szeretjük, így nem tudjuk még egészen pontosan mit hoz ez a nyár, hiszen még csak július van...
kissKiss Eszter középen
Kiss Eszter táncos sűrű évadot vár:

Dolgozol-e nyáron? Ha igen, hol, mit?

Idén nyáron szerencsére két munkalehetőség is adódott számomra, illetve az együttes számára! Az egyik, amin már túl is vagyunk Olaszországban volt, Trieszt városában: A víg özvegy című operettben szerepeltünk. A másik munka itt Pécsett az Anna udvarban zajlott a Pécsi Nyári Színház keretein belül: Zachár Lóránd koreográfiája a Bonyodalmas balkáni lakodalmas, amit a következő évadban a Pécsi Nemzeti Színházban tekinthet meg a kedves publikum.

Tervezel-e nyaralást, vagy már meg is volt esetleg? Ha nyaralsz, akkor hol, kivel?

Nyaralást szeretnénk beiktatni a nyár további részében, de a csak a családlátogatás után, mivel nekünk az Olaszországi munka egy kicsit nyaralás is volt egyben! :-)

Várod már a következő évadot?

Jelen pillanatban nagyon élvezem a szabadságot, ami csak most fog igazán megkezdődni, ugyanakkor várom, hogy új feladatokkal kelljen szembeszállni és megoldani azokat.

Milyen feladataid lesznek a következő szezonban?

A következő évad nagyon sok munkát igényel majd tőlünk, hiszen sok idei darab is átmegy, amiben a Pécsi Balett művészei részt vesznek. Például A dzsungel könyve, a Csárdáskirálynő, és nem utolsó sorban a balettek is: a Hófehérke és a hét törpe, Az iszonyat balladája - Lisztmánia est, az Otello és Budapesten még a Giselle is tovább játszik. Ezek mellett készülnek az új bemutatók is, amikbők már szeptemberre is jut.

Szóval mondhatni nagyon sűrű évad elé nézünk.

Történik-e nyáron valami fontos változás az életedben?

Szeptemberben kezdem tanulmányaimat a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, ami nagy erőfeszítéseket kíván majd, már csak az egyeztetés kapcsán is és szeretnék maximumon teljesíteni.

Forrás és fotók: pnsz.hu

süti beállítások módosítása