Kiáll a szakma Tokody mellett - Hírek az Opera tájáról

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, a kormány 2012. augusztus 31-i hatállyal felmentette Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház irányításáért felelős kormánybiztost. A Kormányszóvivői Iroda közleményét olvashatják ez ügyben és hírt adunk arról, mi történt azután, hogy Ókovács Szilveszter nem engedélyezte, hogy Tokody Ilonával az Operaházban forgassanak.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye:

"Ezt megelőzően a Kormány a félidőhöz érkezett kormányzás eredményeinek és feladatainak értékelése keretében meghallgatta a kormánybiztosokat – a munkájukról készült beszámolókat áttekintette, megtárgyalta és elfogadta. A Kormány megköszönte munkájukat és elismerését fejezte ki kormánybiztosi tevékenységükkel kapcsolatban.

Megállapította, hogy közreműködésükre és tudásukra a jövőben is szükség van, Baán Lászlóra a nemzeti képzőművészeti gyűjtemények előtt álló feladatok, Ókovács Szilveszter esetében pedig az Opera és az Erkel Színház jövője kapcsán. Budai Gyula jelenleg, és a jövőben is  államtitkárként folytatja munkáját a Vidékfejlesztési Minisztériumban, elszámoltatási kormánybiztosi tevékenységéről pedig augusztus 20-át követően – Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral együtt – tételesen tájékoztatja a magyar közvéleményt".
Kiadó: Kormányszóvivői Iroda, 2012, július 28.

 

Kiáll a szakma Tokody Ilona mellett

Kiáll a szakma Tokody Ilona mellett azok után, hogy Ókovács Szilveszter kormánybiztos nem engedélyezte, hogy a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésszel az operaházban forgassanak – számolt be a Blikk.

A Magyar Operaénekesek Egyesületének elnöke, Rácz István és Maros Gábor szerint Ókovács túllépte a határt. Rácz szerint "vérlázító", hogy a kormánybiztos "egy Tokodyt és egy Rockenbauer Zoltánt visszautasított. Ez a kultúra ellen való lépés" – magyarázta a lapnak.

Maros Gábor operaénekes nála is keményebben fogalmazott. "Hallatlan. Így nem lehet viselkedni. [...] Most már valakinek lépnie kell. Ne azt sugalljuk már a világ felé, hogy ebben az országban mindent lehet! Ókovács nem érdemli meg, hogy belépjen az operaházba" – tette hozzá.

Az eset Berkes János operaénekest is elszomorítja. A Blikknek azt mondta: ebbe jogilag nem lehet beleszólni. Annak ad engedélyt Ókovács, akinek akar. "Emberi oldalról más a helyzet. Talán több kiváltságot élvezhetne egy örökös tag" – magyarázta Berkes. "Kiszolgáltatottak, csúnya szóval prostituáltak vagyunk. Akit hívnak, az kap szerepet, akit nem, az nem. Decemberben Tokodyval énekeltem volna a Bohéméletben. Sajnálom, hogy ez nem fog összejönni" – zárta szavait az énekes.

Tokody Ilona a történtekkel kapcsolatban azt mondta: ez egy vezetői hiba. "Ilyen nincs, hogy egy örökös tagot kitiltsanak az Operaházból. Ez pont olyan, mintha egy miniszterelnöknek megtiltanák, hogy a parlamentben nyilatkozzon. Egy Rockenbauer Zoltánt megtagadott!? Megtiltja, hogy egy örökös taggal a házban vegyenek fel egy nemzeti műsort!? Ez micsoda, ha nem nemzetellenes!? Ókovácsnak le kellett volna győznie a személyes negatív érzéseit az Opera érdekeiért" – tette hozzá. A forgatás végül nem maradt el, az Operaház helyett egy cukrászdában vették fel a műsort.

Az Operaház sajtóosztálya helyreigazítást kért a laptól

Az Operaház sajtóosztálya helyreigazításra kérte a Blikket, és az orgánum hírét átvevő valamennyi médiumot. Ehhez a következő lényeges háttérinformációkat adja az elmúlt napokban megjelent irásokkal kapcsolatban:
Tokody Ilonát senki sem tiltotta ki az Operaházból, továbbra is van és marad érvényes belépőkártyája, mint minden örökös tagnak. (A művésznő a napokban is járt az intézményben.)
Tokody Ilonával nem Rockenbauer Zoltán készült interjút késziteni (ő mit sem tudott az esetről).
Tokody Ilona számára az Operaház a havi fizetését és az örökös tagok járandóságát továbbra is folyósítja, és készül a jövő áprilisban esedékes Mesterművész-díj - és az ezzel együttjáró élethosszig tartó havi járandóság - átadásának ünnepségére.
Az Operaház továbbra is várja Tokody Ilona aláírását a megbeszélt Verdi-mesterkurzus szerződésére.
Tokody Ilona és Berkes János közös éneklése a Bohéméletben az Operaház kezdeményezése volt, amely kizárólag azért hiúsul meg, mert a művésznő végül nem írta alá a szerződését.
A Magyar Állami Operaház továbbra is elsőrendű feladatának tekinti, hogy kiváló művészek lépjenek fel az Operaházban - eddig soha nem látott számban, köztük sok fitallal: a 2012/13-as évadban számszerint 143 kiváló magyar magánénekes és karmester.
Az Operaház sajtóosztálya 2012. július 25-én a Blikk megkeresésére az alábbi sorok szó szerinti közlését kérte az orgánumtól:
"Az Operaház vezetése továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy védve a Ház érdekét, eldöntse: az intézmény területén kik, miért forgathatnak, végezhetnek sajtótevékenységet. Természetesen a Blikk munkatársait is várjuk előadásainkra, amennyiben valóban érdeklődnek az intézményben folyó műveszi munka iránt, belső történéseket és döntéseket viszont továbbra sem áll módunkban kommentálni."

Forrás: Színház.hu, Blikk

süti beállítások módosítása