"Komoly a tét" - Kiss Csaba köszönti a miskolciakat

Az ATV Start Plusz vendége volt Kiss Csaba, aki úgy véli, hogy minden színház nemzeti, ahol magyarul játszanak. A Miskolci Nemzeti Színház új igazgatója már a nézőket is köszöntötte az új évad alkalmával. Hírek Miskolcról.

Az igazgató Miskolcról, nemzetiről, Nemzetiről és az Új Színházról is nyilatkozott:

Kiss Csaba beköszöntője:

Kedves Néző!

Ünnepélyes szavak és programhirdető nyilatkozatok helyett engedje meg, hogy személyes hangon, közvetlenül szóljak Önhöz. Az elmúlt hónapokban rendező-társaimmal nagyon sokat beszéltünk arról, hogy vajon milyen színházat szeretnének látni a miskolci nézők. Próbáltuk megérezni, kik ülnek estéről estére a nézőtéren – és kik azok, akik szívesen eljönnének, ha kedvükre való előadást találnának a repertoáron. Sokan zenés játékra, operettre, gondűző bohóságra vágynak, más inkább mélyebb tartalmat, továbbgondolni érdemes figurákat és sorsokat látna szívesen a színpadon. Van, aki az új formákat, a kortársakat, a 21. század európai színházát keresi, más a hagyományt, a nemzeti gondolatot, a magyar irodalom klasszikusait. Sok szülő pedig a gyerekét szeretné olyan helyre elhozni, ahol stílust, megélt érzelmeket és tiszta értékrendet talál. Ezt a sokféle nézői igényt, várakozást egy vidéki városban egyetlen színháznak, egyetlen társulatnak kell kielégítenie. Ezért mi úgy állítottuk össze első, bemutatkozó évadunkat, hogy a néző a négy fő játszóhelyen – a Nagyszínházban, a Kamarában, a Csarnokban és a Játékszínben – négy különböző hangulatot, szellemet találjon. Mintha Miskolcnak négy önálló színháza lenne. Olyan bérletrendszert dolgoztunk ki, amely segíti, ösztönzi azokat, akik a szokásos évi négy-öt alkalomnál gyakrabban szeretnének színházba jönni – akár havonta is. Mert meggyőződésünk, hogy színházba járni jó. A játék ünnep.

kiss_csaba_web

A következő évadban tizenhat új bemutatót tervezünk. Rég volt ilyen gazdag a kínálat. Ismert és ismeretlen címek, remekművek, klasszikusok, kortárs kísérletek. Mindenki által ismert és soha nem hallott színésznevek. Kezdő direktorként talán erre vagyok a legbüszkébb: az új társulatra. Kíváncsi vagyok, hogy fog ez a sok tehetséges ember egymást erősítő, megihlető társulattá válni. Sokféle életút találkozik itt – van, akinek egész pályája Miskolchoz kötődik, generációk nőttek fel a játékán, de érkezik hat egyetemi hallgató is, végzősök, akiknek ez a színház lesz a pályára lépés helyszíne. És vannak a társulatban nagy visszatérők, akikre mindmáig emlékeznek a városban, meg olyanok, akik más színházakban már bizonyítottak, és most - reményeink szerint - Miskolcon fog kiteljesedni a pályájuk. Mindannyiunk számára komoly tétje van az első, induló évadnak.

miskolc_vandor

Miskolcra egy friss, dinamikus, ambícióval teli csapat érkezik, a repertoárunk gazdag. Hiszünk abban, hogy sikerül megőriznünk a Színházhoz minden érában hűséges nézők bizalmát és újakat: fiatalokat, gondolkodni, érezni, szórakozni vágyókat is sikerül megnyernünk.
Szeretettel várjuk
Kiss Csaba

Forrás és fotók: Színház.hu, mnsz.eu

süti beállítások módosítása