Tarlós: "necces" a Csurka darab bemutatása

A főpolgármester nem támogatja, hogy az Új Színház bemutassa Csurka István darabját.

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott: a drámaírónak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, de A hatodik koporsó nem tartozik közéjük. Elárulta, hogy olvasta a darabot, és tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

tarlosA főpolgármester közölte: a törvény szerint fenntartóként sem avatkozhat a műsorpolitikába - még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot -, de el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez. Tarlós szerint általában óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges, de most igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".
Ahogy arról korábban beszámoltunk, A hatodik koporsó ősbemutatója az Új színház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz.
Fischer Ádám karmester szeptemberben nemzetközi aláírásgyűjtésbe kezd a darab ellen, amelyet szerinte egy közpénzből működtetett színház nem mutathat be. Az Új Színház főrendezője, Pozsgai Zsolt korábban azt mondta: nem kell félni, mert Csurka műve "egy könyvdráma, hogy mivé válik a színpadon, az a rendezőn múlik...".
Az Új Színház szerint a kétrészes színmű témája az 1. világháborút lezáró, Párizs környéki békekötéseket előkészítő konferencia, ahol megjelennek az éppen kialakítandó magyar határról döntő bizottság 1919. februári tárgyalásai. A szövegben korabeli diplomáciai iratok részletei szinte szó szerint olvashatók.

Csurka István korábban úgy vélte: az akkori jegyzőkönyveket csak egy drámaíró szemével kellett elolvasni, hogy a téma megírható legyen. A színmű címe a Nagy Imre újratemetésekor használt, az 1956-os forradalom leverése során meggyilkolt magyar fiatalokat jelképező koporsóra utal.

süti beállítások módosítása