Adios Cowboy - Fiatal látványtervezők Splitben

A fiatalok szakmai mobilitását elősegítő művészeti EU EACEA program együttműködő partnere ként a MALADYPE a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervezői szakával együttműködve két magyar hallgatót és szakmai vezetőjüket delegálta Nomads of the Beauty projektjébe. erről számol be Pallós Nelli és Keszei Borbála.

A Fiatal Látványtervezők Nemzetközi Workshopját Alexandra Denic díszletervező és Ivica Buljan rendező vezetésével idén nyáron tartották a horvátországi Splitben.

Július második hetében É. Kiss Piroska tanárunkkal hárman, Pallós Nelli és Keszei Borbála diákként egy különleges színházi produkcióhoz kötődő nemzetközi workshopon vehettünk részt Splitben. Ennek a hétnek a rövid beszámolója olvasható, képeinkkel. Splitbe érkezésünk napján megismerkedtünk a produkció résztvevőivel, Ivica Buljan rendezővel Robert Waltl producerrel és a workshopot vezető Aleksandar Denic díszlettervezővel, valamint a nemzetközi diák résztvevőkkel. A megismerkedés után együtt ellátogattunk Arne Hodalic festőművész retrospektív kiállításának megnyitójára,ami egyben a spliti nyári fesztivál nyitóeseménye is volt.

A következő napon az előadás helyszínén, egy külvárosi kőfejtő üzem területén találkoztunk, ahol tengerparti helyszín adottságait kihasználva teremtette meg Olja Savicevic Ivancevic Adios Cowboy című regényének külvárosi atmoszféráját Alexandar Denic díszlettervező. Meglévő épület alakult át díszlett émelynek munkafolyamatába a workshop alatt bekapcsolódhattunk. Az első nap főként azt jártuk körül, hogy mik, az alapvető különbségek a színházi és a filmesdíszlettervezés között, valamint, hogy a produkcióhelyszíne hogyan egyesítette a színházi és a filmes eszközöket. A következő napra azt a feladatot kaptuk, hogy emlékezetből rajzoljuk meg a játéktér alaprajzát. A workshop alatt közösen megbeszéltük, elemeztük az elkészült rajzokat. Ennek kapcsán Alexandar arról beszélt, hogy hogyan érdemes a tereket dokumentálni a munkafolyamat különböző szakaszaiban.

A másnapi beszélgetésünk témája a világítástervezés volt, különös tekintettel végigjárva az aktuális díszlet (a műmegvalósult helyszíneinek) különböző világítástechnikai lehetőségeit. Különleges volt ez a nap azért is mert a rendező és a színészek először jártak a helyszínen,
Aleksandar pedig bemutatta a játéktérben rejlő teátrálislehetőségeket.

Szerdán a díszlet kivitelezés témáját jártuk együtt körül, este pedig a szervezők meghívtak bennünket a spliti nyári színházi fesztivál keretében megrendezett Euripides Hecuba című előadására, amelyet Salona, a Split környéki legrégibb római város romjai közt adtak elő.

maladype

Csütörtökön a workshop utolsó napján Aleksandar egy díszlettervezői megbízás kapcsán felmerülő problémákról beszélt, megosztva velünk személyes szakmai tapasztalatait.
(Miközben a próbafolyamat már megkezdődött, és elvégezték az utolsó simításokat a díszleten.) A beszélgetések során Aleksandar saját szemszögén és tapasztalatain keresztül megerősítette bennünk mindazt amivel korábbi tanulmányainkon keresztül megismerkedtünk.
Rendkívüli élmény és nagy megtiszteltetés volt számunkra vele megismerkedni. Elhivatottsága és szakmai felkészültsége inspirált bennünket. A workshop lehetőséget adott arra, hogy lássuk hogyan valósultak meg tervezői víziói, valamint külön öröm volt, hogy leendő kollégáiként tekintett ránk és megosztotta velünk szakmai tudását.

Az utolsó napunkat arra áldoztuk, hogy meglátogassuk az egyik legrégebbi, fennmaradt barokk színházat Hvar szigetén. Este pedig részt vettünk Bodó Viktor és tanítványai vezetésével megtartott workshop bemutatóján, majd vendéglátóink meghívtak minket egy búcsúkoncertre a Mestrovic múzeum kertjébe.

Köszönjük az alkotóknak és a workshop szervezőinek, hogy befogadtak bennünket, és a Maladype Színháznak, hogy részesei lehettünk ennek az izgalmas produkciónak.

Keszei Borbála és Pallós Nelli
(2012, Split)

süti beállítások módosítása