Újra-lapozó és Évadnyitó Est a Maladype-ben

2012. szeptember 15-én a Maladype társulata jubileumi évadának záróeseményeként a Bázison (VIII. Mikszáth tér 2.) Újra-lapozót tart. Az est – mely Molnár Gál Péter, író, színikritikus, a Maladype könyv társszerzőjének emléke előtt tiszteleg -, „klasszikusokkal játszva”, a Maladypétől megszokott szellemben lapozza újra az elmúlt évek jelentősebb eseményeit.

A 18.00 órakor kezdődő programot Tarján Tamás irodalomtörténész, színikritikus, dramaturg nyitja meg, aki a Maladype 10 év/years című jubileumi kiadványról beszélget a könyv szerzőivel és a társulat tagjaival. A beszélgetést Dunajcsik Mátyás költő, író, műfordító kifejezetten a társulatra írt „Pokol-pastiche”-a követi, melyet a Maladype színészeinek előadásában hallhatunk. Ezt követően Üveges Péter designer akusztika nélküli, elektromos, minimál húros hangszerén előadott slide-gitár improvizációit élvezhetik az érdeklődők.

A Sebestyén Rita író, kutató, színházesztéta által szerkesztett Újra-lapozó után, 20.00 órától rendhagyó évadnyitó estélyre kerül sor, melynek hangulata és stílusa a 20-as, 30-as évek glamour korszakát idézi. A társasági élet forgatagának könnyed lendületét a Pesti Tangózenekar zenészei által interpretált zene (tango, vals és milonga) képviseli.

Maladype1

A zenekar különlegességét elsősorban a - Magyarországon csak ebben az együttesben hallható - bandoneon adja, ez az a speciális harmonikafajta, amit az autentikus tangózenében Argentinában használnak, és amely egyben a tangózene lelkét is jelenti. Az együttes az egyetlen hazai „orquesta típica”, amely az argentin tangózenekarok hagyományos felállásával – bandoneon(ok), vonós(ok), zongora és nagybőgő – a tangózene fénykorát elevenítik fel. Repertoárja a 20-as évek nagy klasszikusaitól a tangó nagy reformere, Astor Piazzola táncolható darabjaiig terjed. A zenekar tagjai: Radnai Tamás (bandoneon), Horváth Eszter (hegedű), Meskó Ilona (zongora), Szöllősi András (nagybőgő, ének).

A Maladype társulata a különleges eseményen részt venni kívánó vendégeket arra kéri, hogy az alkalomhoz illő megjelenéssel (elegáns viselet) emeljék az est fényét.

Mindkét program ingyenes, belépő: ital és ropogtatnivaló.

süti beállítások módosítása