L. Simon László válaszlevele a színházi szervezetek elnökeinek

Szeptember 4-én négy színházi szervezet elnöke nyílt levélben fordult a kultúráért felelős államtitkárhoz az úgynevezett művészeti középdíjak ügyében. L. Simon László az alábbi levélben válaszolt rá.

L. Simon László válaszlevele:

Csizmadia Tibor, elnök
Magyar Színházi Társaság
Hegedűs D. Géza, elnök
MASZK Országos Színészegyesület
Konrád Antal, elnök
Színházi Dolgozók Szakszervezete
Bagó Bertalan, elnök
Magyar Színházrendezői Testület

Tisztelt Elnök Urak!

Meglepődve olvastam a művészeti középdíjak ügyében küldött - illetve ezzel egy időben a sajtóban is megjelent - levelüket, amelyben lényegében az Önök által is elismert "presztízs-növelő" lépéseim visszavonását kérik tőlem. Arra kívánnak rávenni, hogy a színházművészek elismerését szolgáló díjak összege a tervezetthez képest kevesebb legyen, a csökkentett létszámú kuratóriumok száma növekedjen, és a kiadható díjak száma is közelítsen a korábbiakhoz.
A művészeti középdíjak ügyében 2012. július 24-én az államtitkárságon 28 művészeti szervezettel egyeztettünk. Az egyeztetésen a Magyar Színházi Társaság képviselője is jelen volt, és egyetértettünk abban, hogy vissza kell állítani az állam által adományozott díjak presztízsét. Akkor is és azóta is többször elmondtam, hogy szerintem az állami kitüntetések presztízsét az arra javaslatot tevő szakmai kuratórium legitimációja, az egy évben adható díjak száma és az ezekkel járó összegek nagysága határozza meg.
Az egyeztetést követően egyetlen szervezet sem jelezte hivatalosan ellenvéleményét. Így a rendelettervezetet a július 24-i egyeztetésen elhangzottak alapján véglegesítettük, majd ebben a formában járta be a törvényben előírt közigazgatási utat.
Az új művészeti középdíjakról 2012. augusztus 21-én az Első Országos Színházi Évadnyitón is részletesen beszéltem, ahol a hozzám intézett levél aláírói közül is többen jelen voltak. Az évadnyitót követően a színházi szakma képviselőinek rendelkezésére álltam két órán keresztül, sokakkal számtalan érdekes és fontos kérdést vitattunk meg. A kitüntetések ügyét viszont csak egyetlen résztvevő említette, aki egy kisebb módosítást kért.
Múlt pénteken, a levelüket aláíró Hegedűs D. Gézával közel egy órán keresztül beszélgettünk az irodámban, számos fontos szakmai kérdést érintettünk, de a kitüntetések ügyét szóba sem hozta.

l_simonFotó: Turcsi Gábor, MTI

Fenntartom az álláspontomat, hogy az elmúlt években a művészeti középdíjakkal szégyenletesen alacsony összeg - kettőszázezer forint - járt, amit végre sikerülhet jelentősen - díjanként eltérő mértékben, négy-hétszeresére - felemelni. Tartom magam ahhoz is, hogy egy díj presztízsét az odaítélhető díjak száma is befolyásolja, így az egyeztetéseken kialakult létszámokon sem tudunk vitatkozni. Már csak azért sem, mert időközben a művészeti középdíjakkal is foglalkozó miniszteri rendelet végleges formát kapott, remélhetőleg hamarosan elfogadják, és megjelenik a Magyar Közlönyben.
A kisebb létszámú kuratóriumok átpolitizálódásával kapcsolatos aggodalmukat nem osztom. Szeretném hinni, hogy az új rendszer a szakma és a közönség megelégedésére, politikai befolyástól és a szakmai szervezetek háttéralkuitól mentesen fog működni.
Nem megkérdőjelezve a megkésett véleményhez való jogot, tisztelettel kérem Önöket, hogy a jövőben javaslataikkal az egyeztetés időszakában keressenek meg.

Budapest, 2012. szeptember 5.

L. Simon László
kultúráért felelős államtitkár

forrás: OS

süti beállítások módosítása