Először kapott Ibsen-díjat magyar színház

Szeptember 10-én a norvégiai Skienben, a világhírű skandináv drámaíró szülőházában veheti át kitűntetését a Független Színház alapítója, Balogh Rodrigó.

Az Ibsen Awards ösztöndíjának köszönhetően a vállalkozásként működő szociális színház a következő hónapokban Peer Gynt átiratát fogja kidolgozni és bemutatni hátrányos helyzetű, cigány származású fiatalok részvételével. A produkció új megközelítésben fogja bemutatni a cigány integráció kérdését, a sokszor gyökerét vesztett cigány értelmiség útkeresését, és a „mikor vagyok önmagam?”, „mikor felelek meg a többieknek?” – örök, minden embert érintő kérdéseket.
Az Ibsen Awards idén négy – brit, portugál, kubai és magyar – produkciót támogat ösztöndíjjal. A kezdeményezés a társadalmi diskurzust ösztönző, az ibseni kérdéseket új megvilágításba helyező, innovatív színházi formációkat kívánja megerősíteni. Idén első alkalommal választott a bíráló bizottság magyar színházcsinálókat is, a közel 60 nemzetközi jelentkezőből.
A Független Színház 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy aktuális társadalmi kérdéseket új megvilágításba helyező, emberközpontú darabokat állítson színpadra. Az elmúlt évek során a menekültek helyzetével, a háború utáni traumatikus állapottal, a családi konfliktusok során kialakuló személyiségzavarral, a diszkrimináció és integráció kérdéskörével, valamint a roma gyilkosságok ügyével egyaránt foglalkozott.

foto_eric_roset_tollfosztas_szereplo_nemet_alfred_roberto

2009-ben a Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott „Tollfosztás” című színdarabjuk volt az első hazai előadás, ami a jelenkor – cigányságot is érintő – társadalmi kérdéseit dolgozta fel, amely tematikát később számos más társulat és film is feldolgozott. Az előadás itthon valamint Svájcban és Angliában is számos helyen bemutatkozott. A darab különlegessége, hogy gyerekek játszanak felnőtteknek Roland Schimmelpfennig-i játékstílusban, szinte mozdulatlanul a közönség felé beszélve. Ugyanakkor a darab – a feldolgozott súlyos problémák ellenére – nem nélkülözi a humort, így diákok körében is sikert aratott. A művészeti alkotómunka a Független Színházban elválaszthatatlan az oktatástól, amelynek köszönhetően a folyamatban részt vett hat hátrányos helyzetű fiatal közül már hárman színművészeti akadémiákon folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjas színházi produkció keretében Peer Gynt életét, vívódásait fogják bemutatni, aki sok más cigány értelmiségihez hasonlóan identitásválságba kerül, miközben a környezete elvárásai és a saját vélt és valós vágyai között őrlődik.

süti beállítások módosítása